Plavajuce podlahy

2. máj 2011
VYBRALI SME

Ako “plávajú” podlahy

 Často používaný pojem "plávajúca podlaha" sa rozšíril ako synonymum pre pre laminátové a drevené podlahy. Mnohí pravdepodobne ani nevedia, prečo sa podlaha volá plávajúca.

 Ide o spôsob uloženia. Zjednodušene povedané, ide o podlahu poskladanú z lepených, alebo poskladaných lamiel, bez fixovania na podklad, ktorá nie je nikde spojená s obvodovou stenou.

 Laminát, drevo, korok, lino?

Materiál podlahovej krytiny si môže každý vybrať podľa svojho vkusu, potrieb a finančných možností. Lacnejšie praktické a odolné lamino, alebo na údržbu náročnejšiu drevenú podlahu, či zatiaľ menej používané trvanlivé Marmoleum – skutočné linoleum (nie PVC!) z korkovej múčky a ľanového oleja.

 Prečo je laminát obľúbený

Teší sa veľkej obľube vďaka relatívne nízkej cene, odolnosti proti poškodeniu, peknému vzhľadu. Súčasná ponuka laminátových podláh zahŕňa rôzne dizajny, vzory a prevedenia, povrchy a štruktúry. Najčastejšie imituje povrchy drevín - vrchná nášľapná vrstva z dekoratívnej fólie je vzhľadovo skoro rovnaká ako prírodná dyha. Rozmanité dekory imitujú aj iné materiály, napríklad prírodný kameň, keramiku a pod. Dekor zvýrazňuje veľké množstvo farebných odtieňov.

 Podlaha do každého priestoru?

Jednotlivé typy laminátových podláh sú dimenzované na rôzne zaťaženia, podľa typu sú vhodné iba do niektorých priestorov. Ich vlastnosti sú dané technológiou výroby. Aby sa zákazníci v množstve typov ľahšie orientovali, na každom balení by si mali všimnúť označenie. Domček, postavy a dvojčíslo. Jedna postava znamená ľahké zaťaženie, dve označujú strednú a tri silnú záťaž. Záťažové triedy sú stanovené podľa európskej normy EN 13329 (záťažové triedy pre laminované podlahy). Trieda 23 označuje podlahy do privátnych a obytných priestorov, kde je požiadavka na malú až silnejšiu záťaž. Spĺňa požiadavky napríklad pre: spálne, chodby, kuchyne, predsiene, atď. Záťažová trieda 31 sú podlahy vhodné do silne zaťažovaných bytových a komerčných priestorov. Je vhodná napríklad pre detské izby, hotelové izby, konferenčné miestnosti,... 32 označuje podlahy, ktoré znesú intenzívne zaťaženie, namáhanie v komerčných priestoroch do bežne zaťažovaných priestorov, kde je požiadavka na normálnu, bežnú záťaž - kancelárie, čakárne, butiky, atď. Záťažová trieda 33 sú podlahy do maximálne zaťažovaných priestorov. Aj keď sú „lamináty“ trvanlivé a odolné, v niektorých miestnostiach sa bez špeciálnej úpravy nedajú použiť. Niektoré sú nevhodné sú do vlhkých priestorov – kúpeľne a WC, sauny. Do kuchyne tiež treba vybrať okrem triedy 23 podlahu so špeciálnou povrchovou úpravou proti vode.

 

Kvalitu a stabilitu určuje materiál nosnej vrstvy

Laik na prvý pohľad kvalitu novej podlahy nespozná. Tá sa prejaví až niekedy po roku. Skôr sa pozeráme na vzory, farbu, dezén. Mali by sme však vedieť niečo aj o technických parametroch. Určujúcou, pre kvalitu laminátovej plávajúcej podlahy nie je, ako sa môže zdať, povrchová úprava hornej vrstvy (aj keď práve úprava melamínom zaručuje odolnosť proti oderu). Najviac záleží na nosnej vrstve, lebo podlaha obvykle nestráca funkčnosť poškodením povrchu, ale práve nestabilitou nosnej dosky. Niektoré plávajúce podlahy majú nosnú vrstvu IMDF alebo DMF (stredne zahustené drevovláknité dosky zlisované pod vysokým tlakom). Kvalitné a odolné plávajúce podlahy majú nosnú vrstvu z veľmi tvrdej vysokozahustenej HDF dosky, hrubej aspoň 7 mm. Niektoré podlahy s HDF vrstvou sú upravené impregnáciou proti bobtnaniu na najnáchylnejších miestach - hranách, iné na celom povrchu dosky.

Technológia výrobyTTeTechTEC 

Rez lamelou

Okrem stvárnenia povrchu sa plávajúce podlahy odlišujú technológiou výroby. Dá sa postrehnúť v reze lamely. Najjednoduhšie a najlacnejšie je na nosnú dosku zalisovať dekoračný papier impregnovaný melamínom (odolný proti plesniam, vlhkosti, poškriabaniu, vysokým teplotám, voči chemikáliám). Niektoré firmy pridávajú na zvýšenie kvality hliníkový prášok. Povrch je nakoniec pokrytý ochrannou krycou vrstvou, od ktorej závisí odolnosť a údržba. Majú označenie DPL – priamy tlakový laminát. Kvalitnejšie podlahy, označené ako HPL sú vyrobené z vysokotlakového tvrdeného laminátu. Nášľapná vrstva je z jednej alebo dvoch vrstiev, čo dodáva podlahe maximálnu pevnosť a vysokú odolnosť proti oderu, povrchovému poškodeniu, nárazom. Ďalší typ podlahy sa vyrába jednostupňovou viacvrstvovou lamináciou. Na nosnú dosku sa nanášajú jednotlivé vrstvy laminátu a lisujú sa. Konštrukcia sa označuje ako CML. Na všetkých typoch lamiel je protiťažná vrstva, ktorá zabezpečuje stabilitu a tvar. Je to impregnovaný pevnostný papier na spodnej strane nosnej dosky.

Prvotriedne podlahy majú rôzne vylepšenia. Ochranu proti vlhkosti (spoje impregnované vodovzdornou látkou) systémy Aqua Tec, Aquaresist a pod., integrované podložky na odstránenie kročajového hluku (Soundblock, Silent Pro, Sound Protect, Sound Absorb).

Ak sa vám podarí lamelu poškodiť, niektoré typy sa nedajú renovovať, musíte ich vymeniť. Renmované firmy vyriešili aj tento problém - k podlahám ponúkajú okrem špeciálnych sád na údržbu aj renovačné prostriedky (napr.pigmenty na namiešanie presného farebného odtieňa), ktorými sú ľahko odstrániteľné menšie poškodenia.

Aj najdrahšia podlaha bude nanič, ak je zle položená

Aby bola podlaha kvalitne položená a funkčná, je nutné dodržať optimálne podmienky a pracovné postupy. Prvým predpokladom úspechu je precízne pripravený rovný a dobre vyschnutý podklad. Nerovnosti by nemali byť väčšie ako 2 mm na bežný meter, inak sa musí vytmeliť, vyrovnať nivelačnou hmotou alebo lepenkou. Na betón, liatu stierku, keramický podklad,... je nutné použiť podklad z penovej fólie hrúbky 2-6 mm, rebrovanej lepenky alebo penovej podložky na stlmenie kročajového hluku. Potom sa kladú laminátové platne. Tie sa navzájom pevne spájajú suchým zámkom, systémom pero a drážka alebo s originálnymi zámkami bez lepenia, alebo sa lepia pomocou pera a drážky. Aby sa podlaha nerozchádzala - nevznikli nevzhľadné špáry, je dôležité dôkladné dorážanie zámkov. Firma Quick.Step má patentovaný systém spájania uniclic. Na rozdiel od ostatných spojov sa dá “zacvaknúť” aj v horizontálnej polohe, čo má význam pri inštalácii posledného radu panelov, na miestach, kde nie je možné panely otáčať (pod rámami dverí, vyhrievacími telesami). Vplyv na kvalitu má tiež teplota a vlhkosť prostredia pri pokládke. Ak má byť podlaha skutočne plávajúca, teda taká, čo nie je v priamom styku s obvodovými stenami, je nutné dodržanie dilatačných špár (min 0,8-1cm od steny) Inak môže časom dôjsť, vplyvom teplotných zmien a výkyvov vlhkosti, k  “vydutiu” podlahy a vzniku nerovností.

 Ak ste sa rozhodli pre kúpu populárnej laminátovej podlahy, skúste si za rozumnú cenu vybrať nielen to, čo sa vám páči, ale tiež to, čo je dobré a kvalitné. Troškou teoretických vedomostí som vám možno pomohla zorientovať sa v základných pojmoch. Zapamätajte si, že kvalitný výber materiálov a odborné položenie zaručuje spoľahlivosť, funkčnosť a dlhú životnosť.

 

V porovnaní s drevom sú „lamináty“ pevnejšie a odolnejšie, ale sú chladnejšie na dotyk. Podlaha v kuchyni musí byť odolná voči fyzickému opotrebovaniu a vode.

  Vďaka vrchnej vrstve s uzatvorenými pórmi sa povrch veľmi dobre udržiava, je odolný voči poškriabaniu a nárazom. Na kvalitných laminátových podlahách nezostávajú žiadne stopy po nábytku, ihličkových podpätkoch, domácich chemikáliách. Nepoškodí ich rozliate víno, ani slnečné žiarenie. Zachovávajú si stálofarebnosť. Sú zdraviu neškodné a ideálne najmä pre alergikov.

Nemusíte si robiť starosti s údržbou. Aj odolnejšie škvrny sa dajú ľahko odtrániť. Nikdy však na údržbu nepoužívajte saponáty.

laminátové dlaždice s tmavým betónovým dekorom vo vstupnej hale odolajú maximálnemu zaťažovaniu

 

Veľké dlaždice s dreveným dekorom sú ideálne na dotvorenie rekonštruovaných interiérov.

K impozantnej maľbe sa hodia betónové, kamenné dlaždice. Táto podlaha zvýrazňuje moderný štýl miestnosti

Podlaha tradičného vzhľadu s jedinečnou úpravou a textúrou tmavého lakovaného dubu pôsobí ako naozajstné prírodné drevo.

Vodeodolná týková podlahová krytina odolá aj "záplavám" v kúpeľni. Veľkou prednosťou je rýchle a ľahké ukladanie. Zostavovanie vďaka spojom lamiel je veľmi presné, jednoduché. Dajú sa kedykoľvek rozobrať a sú vhodné aj pri podlahovom vykurovaní.

  • designe3Je to 100% tvoj článok -uhádla som?.
    • ma
      AUTOR
      uhádla