Kupovali sme stavebný pozemok v malebnej podhorskej dedinke v okrese Prievidza a toto na ňom stálo.
Išlo síce o ruinu, ale murivo bolo zdravé a strecha nová.
Navyše išlo o nepoškvrnený príklad peknej vidieckej architektúry z medzivojnového obdobia.
Tak sme si povedali, že než sa doriešia záležitosti okolo novostavby (projekt, stavebné povolenie...), že ho zreparujeme.
Veď ten domček sme dostali k stavebnej parcele ako bonus - prakticky zadarmo. Tak ho opravíme a bude slúžiť ako vedľajší objekt k novostavbe.
Ale než sme pristúpili k tomuto kroku, seriózne sme sa poradili nielen s architektom, ale aj poradcom od Baumitu a napokon s majstrom, ktorý ho mal zrekonštruovať. Všetci povedali, že je to možné - my sme zasa vedeli (aj po návšteve lokalít ako napr. Špania Dolina), že nebudeme nič lepiť a machliť, ale že to spravíme poctivo a bez kompromisov.
Domček si v roku 1937 nechal postaviť istý M. M. po svojom návrate z Francúzska a našťastie ho nikdy nikto "nevylepšoval", okrem výmeny zboreného krovu, ktorú okolo r. 2005 urobili jeho potomkovia. Domček sme najskôr celý obúchali, "vykuchali" a vykopali sme podlahy do hĺbky 40 cm. Vyliali sme to betónom, zaizolovali polystyrénom (12 cm), dali elektrické podlahové kúrenie a zaliali anhydritom. Na to prišla následne plávajúca podlaha resp. dlažba.
Z dvojtraktovej dispozície sme urobili trojtraktovú. V domčeku sú teraz: zádverie, obývačko-kuchyňa (do ulice), 2 samostatné spálne, kompletné hygienické zázemie a potravinová komora. Ďalšie kompletné hygienické zázemie má samostatný "apartmánik" (už spomenutá 2. spálňa), do ktorého sa ide samostatným vchodom zo dvora. Kedysi tam bol chliev, tak mu prischol názov: "chlievik".
Plastové repliky pôvodných okien, osadené trojsklom, sú v pasívnom štandarde. Na fasáde je 18 cm polystyrénu (Baumit Open), v stropoch 40 cm minerálnej vlny... Voda sa ohrieva v 80 l boileri (Dražice), varí sa na indukčnej doske. Batérie v sprchách sú termostatické.
Domček slúži ako doplnkové bývanie k novostavbe, resp. rekreačné bývanie pre najbližšie príbuzenstvo. Navyše jeho povala (100 m2) slúži ako odkladisko pre celú rodinu a pod obývačko-kuchyňou sa nachádza skvelá pivnica (20 m2).
A za zmienku asi stojí aj to, že hoci 10 m od domu sa nachádza plynová prípojka, považovali sme za neefektívne ísť pri takomto type objektu do plynovej kotolne s rozvodmi teplej vody po dome. Všetko je riešené elektrinou.
Rekonštrukcia samotného domu trvala cca 4 mesiace (do septembra - a v novembri sme sa pustili do novostavby).
2/3 prác vykonali 2 všestranní remeselníci, elektrinu naťahali 2 elektrikári, zateplenie + fasádu robila miestna eseročka. Pomocné a terénne práce boli realizované svojpomocne.
Poďakovanie patrí všetkým, čo priložili ruku k dielu, susedom, ktorí nenadávali, že sme im tam robili bordel, ďalej firme Baumit, ktorá dala dobré ceny a nezištne poskytla poradenstvo a podporu pri niektorých špeciálnych činnostiach a aj starostke obce, že nám vždy vyšla v ústrety. A takisto architektovi R. Murgašovi, ktorý dal tomu aj odborný stavebný punc.
A keďže všetko by malo mať aj nejaký symbolický rámec, tak domček si teraz užíva naša babka Paulínka, ktorá sa neuveriteľnou zhodou okolností narodila v tej istej obci a v tom istom roku, ako bol domček postavený.
Ak stojíte pred podobnou rekonštrukciou, radi sa s vami podelíme o skúsenosti. Ak sa vám domček páči, dajte nám lajka.