Bylinky a...receptíky z nich

14. máj 2019
Foto 47 z 59Späť na album
Bylinky a...receptíky z nich - Moruša

Moruša

  • lahile
    AUTOR
    Moruša čierna - pestovanie a poradenstvo
    Na Slovensku sa pestujú dva druhy moruší, vzácnejšia je moruša čierna ľudovo nazývaná aj kyslá, viničná alebo stromová jahoda. Medzi záhradkármi vidieka. je obľúbená pre svoje lahodné, šťavnaté sladkokyslé plody. Najbohatšou lokalitou na území Slovenska je katastrálne územie obce Pukanec.

    Plody moruší sú vhodné na konzervovanie, mrazenie a nekvasené mušty. Moruše sú ľahko stráviteľné. Rimania im pripisovali dobré tráviace a antitoxické účinky.

    V obci Pukanec sa už viac rokov vykupujú plody moruše. Tieto plody v zmrazenom stave užívajú pacienti chorí na leukémiu. Majú veľmi priaznivé účinky. Odvar zo sušených listov reguluje hladinu cukru v krvi, preto sa odporúča pri cukrovke a pri ochorení pankreasu.

    Moruše vyžadujú hlinité až ílovité pôdy, niekedy i štrkovité, ak sú dobre zásobené živinami.
    Strom rodí v treťom až piatom roku, ak je vypestovaný vegetatívne. Semenáč rodí v desiatom až pätnástom roku.

    Moruša čierna je vzácny strom zasluhujúci si ochranu a rozširovanie. Jej výrub by mal byť zakázaný.
    • lahile
      AUTOR
      Ako zostrihnúť morušu, aby vznikla koruna a zároveň z nej bol krásny vysoký strom?

      Morušu môžete tvarovať podobne ako jabloň. Do výšky asi 110 cm odstráňte na kmeni všetky výhony. Ponechajte len tri až štyri najsilnejšie a rovnomerne rozmiestnené konáre. Stredník nechajte o niečo vyšší, ako zvyšný obrast a jeho výškový náskok rezom aj podporujte. Veľmi dôležité však je, aby ste rez nerobili na jar, pretože moruša potom veľmi "plače".

      Ak ste teda svoj strom sadili na jeseň, vyčkajte kým povolia tieto mrazy a ešte kým nezačne prúdiť miazga spravte aspoň základné tvarovanie. Zvyšok dokončite na jeseň.
      • lahile
        AUTOR
        Pestovanie Moruše
        Stanovištné podmienky

        Moruša je teplomilná drevina. Darí sa v podmienkach v ktorých nevymŕza vínna réva. Najvýhodnejšie sú južné svahy, neznáša mrazové polohy a kotliny. Má rada priepustné, teplé pôdy dobre zásobené živinami. Neznáša studené pôdy, s vysokou hladinou spodnej vody. V priaznivých podmienkach dorastá do výšky 10 - 15 m.

        Množenie

        Semenom, delením, štepením na semenáčiky moruše bielej.

        Výsadba a ošetrovanie

        V prvých rokoch po výsadbe je vhodné okopávanie, zavlažovanie a prihnojovanie dobre vyzretým kompostom. Je nenáročná na rez: presvetľovanie, príp. zmladzovanie (v auguste). Biela moruša je ale náchylná na ronenie miazgy. Rastliny sa vyznačujú veľmi dobrou regeneračnou schopnosťou.

        Zber a spracovanie plodov

        Plody sú oválno valcovité, až štyri centimetre dlhé, s hmotnosťou štyri až šesť gramov, s vysokým obsahom sýto karmínovočervenej, u čiernej moruše silno farbiacej šťavy a osviežujúcej kyslastosladkej a harmonickej chuti. Plody dozrievajú postupne od júna do augusta. Zberáme ju najmenej 1x týždeň.

        Plody sa využívajú na priamy konzum a spracovanie, džemy,marmelády, kompóty a hlavne šťavy, a to i za studena. Taktiež sa z nich vyrábalo víno aj pálenka.

        Pestovanie Moruše
        Stanovištné podmienky

        Moruša je teplomilná drevina. Darí sa v podmienkach v ktorých nevymŕza vínna réva. Najvýhodnejšie sú južné svahy, neznáša mrazové polohy a kotliny. Má rada priepustné, teplé pôdy dobre zásobené živinami. Neznáša studené pôdy, s vysokou hladinou spodnej vody. V priaznivých podmienkach dorastá do výšky 10 - 15 m.

        Množenie

        Semenom, delením, štepením na semenáčiky moruše bielej.

        Výsadba a ošetrovanie

        V prvých rokoch po výsadbe je vhodné okopávanie, zavlažovanie a prihnojovanie dobre vyzretým kompostom. Je nenáročná na rez: presvetľovanie, príp. zmladzovanie (v auguste). Biela moruša je ale náchylná na ronenie miazgy. Rastliny sa vyznačujú veľmi dobrou regeneračnou schopnosťou.

        Zber a spracovanie plodov

        Plody sú oválno valcovité, až štyri centimetre dlhé, s hmotnosťou štyri až šesť gramov, s vysokým obsahom sýto karmínovočervenej, u čiernej moruše silno farbiacej šťavy a osviežujúcej kyslastosladkej a harmonickej chuti. Plody dozrievajú postupne od júna do augusta. Zberáme ju najmenej 1x týždeň.

        Plody sa využívajú na priamy konzum a spracovanie, džemy,marmelády, kompóty a hlavne šťavy, a to i za studena. Taktiež sa z nich vyrábalo víno aj pálenka.

        Má protizápalové a dezinfekčné účinky, pôsobí upokojujúco na naše horné dýchacie cesty. Listy moruše sú plné esenciálnych látok, vitamínov a stopových prvkov. Výťažky listov tohto druhu moruše sú často využívané v tradičnej čínskej medicíne. Jej hlavný prínos spočíva v znižovaní krvného tlaku a dosiahnutí telesnej a duševnej rovnováhy. Podporujú krvotvorbu, pomáhajú pri liečbe leukémie, hnisavej angíny, zápale hrdla, znižujú tlak. Kôra zo stromu pôsobí proti zápche. Redukuje hladinu cukru v krvi, znižuje hladiny cholesterolu a tuku, obsahuje resveratrol, ktorý blokuje pôsobenie rakoviny, bráni rastu nádorov. Z jej listov sa varí čaj.
        • lahile
          AUTOR
          Morušové listy - 3 gramy sušených listov nechať vyluhovať vo vode, piť 3x denne.

          Morušová tinktúra z pukov a zrniek - Na 10 kg váhy 3 kvapky do vody pri vyčerpanosti, oživý a naštartuje organizmus k výkonu.

          Morušový masážny olej - Vyťahá z tela ťažké kovy, omladí pokožku, vyčistí cievy, vhodný na potieranie kŕčových žíl.

          Morušová kôra - Je preháňadlo pri zápche.
          • catherine63ooo, dakujem za vycerpavajuce informacie 🙂 v nasej obci pri skole je jedna obrovska, kazdy rok chodime oberat, plody mava niekedy velke skoro ako palec 🙂 minuly rok som robila dzem, je neskutocny, minimum cukru som dala, kedze samy o sebe su sladucke 🙂 v novej zahrade si ju chcem vysadit 🙂
            • ivus78tak ja mám totok vybraté na narodky 🙂 Inak videla som, že znesie všetko. Pestovali ju pred jedným hotelom na prudkom slnku v kvetináčoch a krásne rodila - bol to ten previsnutý kultivar. Taký bude aj u nás, lebo na veľkú nemáme miesto 😞
              • lahile
                AUTOR
                @ivus78  Ale čo, do kvetináča? No vidíš, kedysi to bol len obrovitanský strom, čo si ja pamätám...
                Tak budeš pod ním oslavovať, 🙂
                • lahile
                  AUTOR
                  @catherine63  Tak to je fajn, že máš kde ísť 🙂 Ja ako dieťa si to pamätám, bola skoro v každej záhrade, a potom akoby ju ľudia zatratili, a vidíš, na čo všetko je fajná 🙂
                  • catherine63@lahile  ja som práveže tento strom nepoznala, ale počula som, že kedysi rástla v každej záhrade 😊