Bylinky a...receptíky z nich

14. máj 2019
Foto 46 z 59Späť na album
Bylinky a...receptíky z nich - Čakanka obyčajná

Čakanka obyčajná

  • lahile
    AUTOR
    Nie je len krásna, ale aj liečivá! Čakanka, v tomto prípade jej liečivý koreň, má svoje využitie pre zdravie vnútorné, ale aj vonkajšie. Čakanka obyčajná sa neprávom volá obyčajná, pretože jej silné a mnohé pozitívne účinky nemá len tak hocijaká rastlina…
    Koreň čakanky je tá najliečivejšia časť z celej rastliny. Koreň čakanky sa zbiera vždy na jeseň a kvety počas kvitnutia. Používa sa upražený alebo strúhaný (sušený alebo čerstvý), vo forme odvarov alebo čajov. Jej účinné látky sú vo vyššom množstve a práve preto má koreň čakanky tak pozitívne účinky na zdravie vonkajšie a aj vnútorné.
    Koreň čakanky je skutočným skvostom nabitým všetkým čo treba, pozrite sa na to…

    Skoro 50% inulínu*, sacharidy, bielkoviny, tuk, horčiny, minerálne látky (draslík, železo, vápnik, meď, zinok, horčík, sodík, mangán), vitamíny A, B, C, E, K, kyseliny, luteín a betakarotén.
    *Inulín je vlastne polysacharid, ktorý ľudský organizmus nevie vstrebať, takže sa v našom tele správa ako rozpustná vláknina. Tento inulín má prirodzene sladkú chuť, ale nezvyšuje hladinu cukru v krvi, tým je vhodný aj pre Diabetikov. Inulín sa rozkladá v hrubom čreve a pri jeho nadbytku môže spôsobiť plynatosť alebo hnačku.
    Pozitívne účinky koreňa čakanky
    Silne podporuje imunitný systém a chráni bunky pred voľnými radikálmi
    Detoxikuje organizmus a prečisťuje krv
    Má antiseptické a mierne antibiotické účinky
    Silne podporuje trávenie, vylučovanie žlče a tým zvyšuje chuť do jedla
    Zlepšuje pravidelnú stolicu a odstraňuje plynatosť
    Probiotické účinky, obnovuje črevnú mikroflóru
    Močopudné účinky, prečisťujú močové cesty a obličky
    Prečisťuje a podporuje funkciu pečeni
    Eliminuje vysoký cholesterol, upravuje krvný tlak
    Prečisťuje cievy od usadenín
    Prevencia vzniku kardiovaskulárnych ochorení
    Podporuje hojenie a dobrý stav pokožky
    Upokojuje nervový systém a zlepšuje kvalitu spánku
    • lahile
      AUTOR
      Zdravá náhrada kávy bez kofeínu – cigorka (cigória)
      Cigória alebo cigorka je pražený koreň čakanky. Táto náhrada kávy je vhodná pre každého, pretože má vyššie vypísané účinky na organizmus, neobsahuje kofeín a tak sa stáva vhodnou kávovinou pre mladých a aj starších.

      Príprava cigórie (cigorky) – recept

      Potrebujete: 1,5 KL cigórie, 2 deci vriacej vody.

      Cigorku zalejte vriacou vodou a nechajte prirodzene postáť a ochladiť. Potom cigorku môžete osladiť medom, alebo pridať mlieko či smotanu do kávy. Tak zjemníte jej chuť, ale nemusíte.
      • lahile
        AUTOR
        Príprava cigórie s meltou – recept na bielu kávu

        Potrebujete: 6 PL melty, 1 PL cigorky, 2 litre vody, mlieko a med.

        Do hrnca dajte vodu, meltu a cigorku, začnite variť. Keď voda začne vrieť, tak ju miešajte aby nevykypela. Ak bude moc kypieť, tak pridajte 2 deci vody, počkajte kým sa hladina zas zdvihne, vypnite a zamiešajte. Preložte hrniec na druhú platňu, aby sa stále tekutina nezohrievala. Potom do tejto hmoty pridajte med podľa chuti, prevarené mlieko, dobre premiešajte a biela káva je na svete.
        • lahile
          AUTOR
          Recept na odvar z čakanky
          Potrebujete: 1 kávovú lyžičku koreňa čakanky, 2,5 deci vody, malý hrniec, 1 ČL medu alebo citrón

          Koreň s vodou vložte do hrnca a priveďte do 90 stupňov teploty. Nesmie sa variť. Túto zmes prihrievajte pri 90 stupňov 5 – 7 minút. Potom čaj odstavte a nechajte ho zakrytý lúhovať približne 10 – 15 minút. Čaj sceďte a do vlažného čaju môžete pridať med alebo citrón. Tento čaj podporuje trávenie, vylučovanie žlče, pôsobí močopudne, podporuje funkciu pečene, obličiek a čistí aj močové cesty. Tento čaj pite teplý 2 krát za deň.