Bylinky a...receptíky z nich

14. máj 2019
Foto 39 z 59Späť na album
Bylinky a...receptíky z nich - Citrónová tráva

Citrónová tráva

  • lahile
    AUTOR
    Citronela, lemongrass, citrónová tráva - veľa mien pre jedinú rastlinu, ktorá dokáže prevoňať polievku, rybu, ale zvládne aj uzdraviť podráždený žalúdok a zbaviť krk bacilov.

    Citrónová tráva alias lemongrass alebo ľudovo citronela je bylinka pochádzajúca z Ázie, kde sa bez nej kuchári nezaobídu, ďalej je veľmi rozšírená v indonézskej, thajskej, indickej a malajzijskej kuchyni. Používaná je hlavne pre svoju špecifickú chuť a krásnu vôňu napríklad do pokrmov z rýb. Jej ďalšie využitie je napríklad v kozmetických prípravkoch, k výrobe solí do kúpeľa, parfumov alebo esenciálnych olejov, používa sa tiež do vonných tyčiniek na odpudzovanie hmyzu.

    Liečivé účinky

    Táto bylinka nie je len skvelé korenie, ale keďže má antibakteriálne účinky, využíva sa jej odvar tiež pri zdravotných ťažkostiach, ako je prechladnutie, alebo tráviace ťažkosti. Odvar z tejto bylinky je na trávenie a koncentráciu myšlienok to pravé. Vďaka nej si môžete spestriť aj osviežujúci kúpeľ. Zaujímavosťou je, že domorodé kmene v Ázii, Karibiku a Afrike ju dokonca využívajú pri liečbe malárie, chrípky, nervových chorôb a žalúdka.
    Vypestujte si svoju vlastnú citrónovú trávu

    Citronela vytvára veľké trsy tenkých dlhých listov a dokáže vyrásť až do výšky 150 cm. Táto exotická bylinka nie je len záležitosťou trhov a špecializovaných predajní, môžete si ju podobne ako iné bylinky vypestovať aj doma. Ak si chcete vypestovať citrónovú trávu sami, môžete si priniesť vegetatívne množené rastliny západoindického (Cymbopogon citriodorus) druhu z niektorého špecializovaného záhradníctva alebo si kúpiť semienka východoindickej citrónovej trávy(Cymbopogon flexuosus)
    Slovenský trh ponúka bohužiaľ semienka s klíčivosťou asi len 30%, ale aj tak vám môžu vyklíčiť desiatky rastliniek.
    Ako na to

    Potrebujete misku s priepustným stredne ťažkým substrátom, kam semienka zasejete. Môžete ich jemne zatlačiť alebo zasypať hlinou a zľahka zaliať. Ďalej misku prikryte sklom, alebo priehľadným mikroténovým vrecúškom. Semienka občas pokropte vodou, aby neuschli.
    Klíčenie trvá asi 10 až 20 dní, udržujte teplotu 20 - 22 ° C. Rastlinky, ktoré sa vám podarilo vypestovať, presaďte do kvetináča. Nezabudnite na pravidelnú výdatnú zálievku, pozor však na preliatie. Pred každým zaliatím dbajte na to, aby bola zemina vyschnutá.
    Cez leto sa citrónová tráva dá pestovať na balkóne či terase. Druhý rok ju možno vysadiť aj na chránené miesto priamo do pôdy. V zime to so starostlivosťou nie je o nič zložitejšie, rastlinku môžeme umiestniť do dostatočne veľkej nádoby, ktorú dáme do chladnejšej miestnosti a obmedzíme polievanie. Dá sa o ňu samozrejme starať aj v byte ako o ostatné izbové kvety. Pozor si dávajte pri hnojení, ak chcete trávu používať do pokrmov, vyhnite sa chemickým prípravkom a prednosť dajte iba prírodným hnojivám. Stonky zrezávajte pri povrchu pôdy v čase, keď je rastlinka už dosť silná.
    Využitie citrónovej trávy v kuchyni

    Do jedál sa najčastejšie využíva najmäkšia časť stoniek, jej tuhšie časti sa využívajú ako korenie. Najviac sa kombinuje s cesnakom, paprikou, šalotkou alebo koriandrom. Pretože v čerstvom, sušenom ale aj mrazenom stave nestráca svoju citrónovú arómu, dá sa použiť v podstate v akomkoľvek stave. Môžeme ju využiť buď na prevoňanie napríklad polievok alebo ako dochucovadlo.
    V prvom prípade si zoberieme menší kúsok asi tak 5 cm, ktorý sme roztlačili plochou noža, čím sa nám uvoľnila aróma, a pridáme ho do polievky či ryže. Po uvarení ho vytiahneme, pretože takto upravený sa jesť nedá.
    V druhom prípade je nutné stonky očistiť a olúpať, pretože vrchná vrstva je tvrdá a zle stráviteľná, vyberieme iba najmäkšiu časť stonky, tu nájdeme zhruba uprostred. Ďalej sa nakrája na drobné kúsky, ktoré môžeme pridať na dochutenie do šalátov, marinád, mäsa, pokrmov z rýb a množstvo ďalších jedál.
    • lahile
      AUTOR
      Ako využiť v kuchyni citrónovú trávu?

      Indonéský šéfkuchař Ari Munandar vás učí pracovat se surovinami, které používá asijská kuchyně. Tentokrát Ari vysvětlí, co a jak s citrónovou trávou.
      Citrónová tráva je základní asijská bylinka - koření. Asijská kuchyně bez ní nedá ani ránu. Používá se jak v indonéské kuchyni, tak i v kuchyni thajské, malajské a samozřejmě indické. Jedině snad čínská kuchyně se bez ní obejde, i když ne úplně. V Asii totiž roste citronová tráva úplně všude, nejspíše kvůli dobrému podnebí. Používáme jí kvůli její specifické chuti - má opravdu krásnou vůni.
      Dá se upravit dvěma způsoby. Jednak k provonění polévek. V tom případě se vezme tak pěticentimetrový kousek. Ten se jakoby rozbouchne plochou stranou nože jen tak, aby se uvolnilo aroma a dá se do vývaru. Potom se ale vyndá. Nedá se jíst, protože je moc tvrdý.
      Další způsob použití citronové trávy, obvykle se to dělá na Bali nebo v Thajsku, je, že se naseká na maličké kousíčky do salátu. Je ale potřeba nejdřív oloupat svrchní vrstvu, protože je dost tvrdá a špatně stravitelná. Také se nejí celý stonek, ale jen jeho nejměkčí část. Nachází se zhruba uprostřed. Takto na jemno nasekaný stonek se dá použít do mnoha jídel, salátů, marinád na ryby, maso a podobně.
      Použití je nesčtně, zkuste třeba moje grilované kuře.
      Grilované kuře s citronovou trávou dle Ariho
      2 vykostěná kuřecí stehýnka
      1 pěticentimetrový na drobno nakrájený kousek citronové trávy
      1 nasekaný stroužek česneku
      1 malý kousek dobře nasekaného zázvoru
      1 červenou chilli papričku ( samozřejmě podle chuti )
      pepř
      rostlinný olej
      1 lžíce rybí omáčky
      Jak postupovat?
      Všechny ingredience smíchejte a zespoda vetřete do kuřecích stehen, tzn. na maso, ne do kůže. Nechejte marinovat asi tak hodinku. Mezitím si předehřejte troubu na 180C. Pak stehýnka z obou stran prudce opečte na pánvi nebo grilu a dopečte v troubě doměkka.
      Patrí do kolekcií