Bylinky a...receptíky z nich

14. máj 2019
Foto 35 z 59Späť na album
Bylinky a...receptíky z nich - A čo takto si dať kvietky na papanie???

A čo takto si dať kvietky na papanie???

  • lahile
    AUTOR
    Jedlé kvety nie sú ničím exotickým, aj keď v barovom svete sa stále pomerne málo využívajú. Pozrime sa na to, ktoré kvety sa dajú konzumovať a tak aj využiť na dekoráciu kokteilov.

    Jedlé kvety:

    – Levanduľa (sladko pikantné)...so svojou sladkou vôňou a jemne pikantnými kvietkami sa výborne hodí k čokoládovým dezertom či zmrzline. Ozdobte si kvietkami aj šampanské alebo ovocné šaláty. Jej vôňa je veľmi silná, preto s ňou v kuchyni treba narábať opatrne a treba myslieť na to, že nie každému je tento aromatický kvet príjemný. Výborný je levanduľový čaj známy pre svoj relaxačné účinky, upokojujúco pôsobí aj limonáda z levanduľových kvetov.

    – Kapucínka (ostro pikantné)... je jedným z najpopulárnejších a najviac používaných jedlých kvetov. Kvety majú sladkastú, no korenistú chuť, dokonca môžu byť aj mierne štipľavé. chuťou pripomína štipľavé reďkovky. Jedlá je celá rastlina - listy, kvety aj puky. Listy sa dajú skombinovať s listovou zeleninou v šalátoch, alebo s pažitkou v nátierkach s tvarohovým základom, celé sa pridávajú do pikantných predjedál, okvetné lístky môžeme použiť do šalátova nátierok. Skvele sa hodí k syru a používa sa ako populárna ozdoba syrových koláčov cheescake. Svojou ostrou pikantnou chuťou pripomínajú potočnicu lekársku, ktorá sa často vyskytuje v britských receptoch pod názvom watercress.
    Kapucínka patri medzi jedlé kvety, Kvetmi kapucínky môžte ozdobiť chlebíčky, alebo šalát, tak ako my včera na večeru.

    – Ruža (výrazne aromatické, jedlé sú všetky odrody)... patrí medzi najznámejšie jedlé ozdoby. Nie len krásne vyzerá, ale aj vonia. Všetky ruže sú jedlé, tmavšie odrody sú výraznejšie. Chuť je sladká, aromatická, pripomína jahody alebo kyslé jablká. Väčšie lupienky sa farebne hodia do šalátov alebo nimi môžete posypať dezerty. Pridávajú sa tiež do nápojov, džemu, sirupov, alebo želatíny. Využívajú sa hlavne v indických pokrmoch.
    -Divá ruža
    Vďaka ovocnej sladkej chuti môžete jej lupienky zbavené bielej dolnej časti pridať do ovocných šalátov, sladkých nátierok, nápojov alebo nimi dekorovať hotové dezerty. Ružovú vodu získanú destilovaním odvaru z lupienkov radi používajú cukrári.

    – Kvety cukety a tekvice (sladká)... sú obľúbené hlavne v talianskej kuchyni. Sladké celé kvety z oboch rastlín tam vyprážajú v ľahkom cestíčku alebo podávajú k dezertom. Pred použitím z nich však treba odstrániť tyčinky.

    – Fialky (sladké)... majú výraznú sladkú chuť a silnú vôňu. Krásne dekoratívne kvietky sa hodia sa do šalátov, či ako ozdoba dezertov a zmrzlín. Dobre vyzerajú zamrazené v ľadových kockách a následne v nápojoch. Pekne ozdobia tiež slávnostné chlebíčky a jednohubky. Jedlé sú rovnako aj listy, chutia podobne ako špenát. Stačí, ak ich opatrne namočíte do rozšľahaného bielka a obalíte v krupicovom cukre.

    – Pažítka, cesnak...v šetky kvety z rodu Allium (pór, pažítka, cesnak) sú jedlé a chutné. Chute oscilujú od jemnej pórovej po robustnú cesnakovú.

    – Nechtík (korenisté)... kvety sú korenisté, žiarivo žltej farby, hodia sa skôr do slaných pokrmov, napríklad na ozdobenie polievok, ryže a zeleninových šalátov. Presvedčte sa, či biele konce lupienkov nie sú horké.

    – Rukola (jemne pikantné)... kvety majú pikantnú príchuť podobne ako listy. Sú bielej i žltej farby s tmavofialovými pruhmi.

    – Bazalka (podobná chuť ako listy)... kvety prechádzajú od bielej cez ružovú až po le¬vanduľovú. Chutia skoro ako listy, len jemnejšie.

    – Borák (uhorková chuť)... Kvety sú krásne modré a chutia ako uhorka.

    – Klinček a karafiát (sladké a aromatické)... sú chuťovo podobné. Má ostrú až štipľavú chuť, ale na tanieri je zaujímavá pre širokú škálu farieb.
    Z okvetných lupienkov treba pred servírovaním odstrániť bielu horkú časť. Používajú sa v šalátoch, dezertoch, šťavách, vínach, či sirupoch.

    – Chryzantéma (štipľavá chuť)... má ostrú až štipľavú chuť, ale na tanieri je zaujímavá pre širokú škálu farieb.

    – Citrusy (veľmi aromatické)... sú sladké a veľmi voňavé. Pridávajte ich v primeranom množstve, aby ste jedlo príliš neprevoňali.

    – Ibištek (kyslastá chuť)... má kyslastú chuť. Po vysušení sa z kvetov vyrába čaj. Môžete ho tiež vložiť do pohára sektu ako ozdobu. Stačí ho dať na dno pohára obľúbeného sektu a sledovať, ako okolo neho prúdia bublinky. Z kvetov ibišteka, trstinového cukru a vody vznikne sirup pripomínajúci chuť malín a rebarbory.

    – Ďatelina (sladký nádych)... Kvety sú medovo sladké, s nádychom sladkého drievka. Môžete ich pridávať do ovocných šalátov. Niekto zvykne používať aj celé rastliny. Musia však byť čerstvé, pretože po zhnednutí majú horkú chuť.

    – Fuksia (pikantné)... pikantné farebné kvety sú vždy krásnou prílohou.

    – Aksamietnica (korenistá až horká)... má korenistú až mierne horkú chuť, hodí sa do šalátov. Čaj z aksamietnice má výborné účinky proti migréne či po nadmernom požití alkoholu. Používa sa tiež ako náhrada šafranu.

    – Margaréta...listy sú trochu horké, pripomínajúce rukolu. Kvety sú horkosladké.Listy a kvety sa môžu jesť surové. Všetky časti rastliny môžeme tiež dusiť, variť, marinovať alebo restovať. Kvety sú výbornou prísadou do šalátov a k dusenej zelenine.

    – Púpava (mladé kvety majú medovú príchuť)... má najchutnejšie a najsladšie práve mladé kvety, ktoré majú sladkú až medovú príchuť. Dajú sa nakladať do vína alebo octu, používajú sa tiež na výrobu sirupov. Z mladých listov sa pripravujú šaláty. Pochutnajte si tiež na mladých nerozvitých pukoch vypražených na masle, alebo nimi ozdobte sladkú kašu alebo ovocný šalát.

    -Baza čierna...kvety zbierajte na začiatku kvitnutia. Pripravte si ich ako teplý dezert, namočené v palacinkovom ceste, vypražené a posypané práškovým cukrom. Ozvláštnite nimi aj biele víno či sekt.

    -Slez...kvet má kyslastú chuť. Naplňte ho slanými či sladkými plnkami a ponúkajte ako predjedlo.

    -Sedmokráska...vynikne ako bodka na záver na tvarohových nátierkach, slaných aj sladkých, v listových aj ovocných šalátoch.

    V kuchyni sa zvyknú používať aj kvety byliniek a zelených rastlín, ktoré bežne používame. Chuť je zväčša veľmi podobná, len jemnejšia. Medzi také rastliny patrí pažítka, pór, cesnak, rukola či bazalka.

    K jedlým kvetom sa tiež radí margarétka, sedmokráska, fuksia, orchidea, baza, nechtík, chryzantéma či dokonca niektoré ovocné stromy. V ich prípade sa využívajú len okvetné lístky.

    Pred prípravou však odstráňte z kvetu tyčinky a piestiky, ktoré by jeho chuť mohli narušiť. Toto pravidlo platí pri všetkých jedlých kvetoch.

    Pozor pri konzumácií jedlých kvetov by si mali dávať aj alergici, u ktorých môžu spôsobiť zdravotné komplikácie.

    Varenie s kvetmi v žiadnom prípade nefunguje na princípe – čo mám doma, tým ozdobím tortu či koláč. Existuje síce veľké množstvo kvetov, ktoré môžete konzumovať bez obáv, no rovnako veľa ich je aj na konzumáciu nevhodných či dokonca jedovatých. Vyhýbať by ste sa celkom určite mali kvetom narcisu, ľalie, konvalinky, rododendronu, azalky, náprstníku, hortenzie, oleandra, durmana či ponikleca.

    Bezpečnosť je veľmi dôležitá
    V žiadnom prípade nesmieme zabúdať najmä na našu bezpečnosť a zdravie pri konzumácii akéhokoľvek druhu jedlých kvetov. Konzumujte vždy len kvety, o ktorých pôvode ste presvedčený a ktoré dobre poznáte. Najlepšie je vypestovať si ich doma bez pesticídov a hnojív, ktoré by vám mohli uškodiť. Vďaka rozmáhajúcemu sa trendu je dnes možné si box jedlých kvetov objednať aj domov priamo zo skleníkov, kde sa ich pestovaniu venujú odborníci.
    Najskôr by sme si mali povedať pár dôležitých informácií.

    – Nepoužívajte kvety z kvetinárstva. Je to jednak drahé a takéto kvety sú často chemicky ošetrené.

    – Konzumujú sa vo väčšine prípadov len okvetné lístky.

    – Kvety skladujte vo vzduchotesných nádobách na mokrých obrúskoch. Vydržia tak aj vyše týždňa.
    • mariahotahovaja bežne kapucínku , fialku, sedmokrásku....
      • lahile
        AUTOR
        @mariahotahova  Ja viem...tú kapucínku si mi poslala, teda aspoň myslím...kde si ju mám zasadiť? Na slniečko niekde asi, že?
        • mariahotahova@lahile  ano ....
          • radka0610nechtik je uzasny ked je poprazeny na oleji do chrumkava na zemiakovu kasu alebo privarky
            • lahile
              AUTOR
              @radka0610  Hej? Ďakujem, možno odskúšam, ak nezabudnem 🙂