Bylinky a...receptíky z nich

14. máj 2019
Foto 34 z 59Späť na album
Bylinky a...receptíky z nich - Vypestujte si vlastné klíčky

Vypestujte si vlastné klíčky

  • lahile
    AUTOR
    Vypestujte si v kuchyni klíčky. Naši predkovia sa stravovali tak, ako im dopriala príroda. Namiesto červených rajčiakov konzumovali v zime kapustu či zemiaky, namiesto jahôd chrúmali jablká. Ak máte chuť na čerstvý šalát, nemusíte chodiť do supermarketu.

    Zásady klíčkovania:

    - Nakličovať môžete červenú repu, čakanku, bazalku, fenikel, chia semienka, slnečnicu, ľan, pšenicu, pohánku, brokolicu, eruku či mungo fazuľky.
    - Pri nákupe semien vyberajte druhy vhodné na nakličovanie. Tie určené na výsev môžu byť chemicky ošetrené, preto sa ich konzumácii vyhnite.
    - Klíčky sú výživnejšie ako dospelá rastlina. V koncentrovaných množstvách obsahujú bielkoviny, vitamíny a minerály.
    - Pri klíčení sa nepoužívajú hnojivá ani pesticídy, nenapádajú ich škodce. Jediný problém môže byť výskyt plesne. Tomu sa vyhnete správnou starostlivosťou.
    - Klíčky konzumujte celé, aj so šupkami, ktoré zostanú prilepené na semienkach. Očisťujú tráviaci trakt kvôli vysokému obsahu vlákniny.
    - Nepestujte ich na priamom slnku. Začnite v tmavšej časti kuchyne, neskôr, keď sa na semienkach objavia prvé klíčky, premiestnite ich na väčšie svetlo, kde zazelenajú.

    Postup:

    1. Na nakličovanie potrebujete len tri veci. Kvalitné chemicky neošetrené semienka, čistú vodu a nakličovaciu nádobu. V tomto návode je použitý jednoduchý nakličovací pohár, ktorý si zakúpite na internete.

    2. Semienka (zväčša stačia 1-3 lyžičky podľa toho aké množstvo klíčkov si chcete pripraviť) nasypte do pohára a zalejte ich vodou.

    3. Nechajte ich namočené približne 8 hodín. Nám sa osvedčilo aj 12 a 24-hodinové namáčanie.

    5. Po tom ako vodu vylejte, už v pohári nesmie zostať tekutina, preto je dobré uložiť ho do kolmej polohy, aby obsah odkvapkal.

    6. Od momentu, keď ste z pohára vyliali vodu, začínajú klíčky rásť. Treba ich však udržiavať neustále vlhké, preto ich vždy 2x denne (ideálne ráno a večer) preplachujte čistou vodou. Vždy myslite na to, aby všetka prebytočná voda odkvapkala a nezostala stáť na dne pohára.

    7. Po pár dňoch môžete začať klíčky konzumovať.