Bylinky a...receptíky z nich

14. máj 2019
Foto 33 z 59Späť na album
Bylinky a...receptíky z nich - Chren dedinský

Chren dedinský

  • lahile
    AUTOR
    Chrenu sa pripisujú liečivé vlastnosti, okrem iného podporuje činnosť mozgu – vraj bystrí rozum.

    V 100 gramoch chrenu je až 100 mg vitamínu C, ďalej obsahuje provitamín A, vitamíny skupiny B, fytoncidy s antibakteriálnymi účinkami, veľa draslíka, vápnika, horčíka, štipľavej silice, cukrov, železa a síry.

    Lieči i dráždi
    Chren sa využíva pri reume, rôznych zápaloch, nervových bolestiach, opuchoch a omrzlinách. Pri bolestiach hlavy sa odporúča potierať spánky chrenovým liehom alebo olejom. Aj keď sa chren konzumuje v malých množstvách, je dobré vedieť, že môže dráždiť sliznicu a obličky.
    • lahile
      AUTOR
      Chrenové víno - víno zlepšuje celkovú funkciu žlčníka.

      Do litrovej sklenenej fľaše dáme čerstvý nastrúhaný chren, zalejeme červeným, prírodným vínom až po povrch. Odložíme na 6 týždňov . Po uplynutí doby luhovania užívame denne 3 krát polievkovú lyžicu
      • lahile
        AUTOR
        Chrenový med pri nachladnutí

        Nastrúhaný chren zmiešame s medom v pomere 1:1. Užívame pri nachladnutí, proti kašľu, nádche, pomôže aj pri chrípke − stačia tri lyžičky denne.
        • lahile
          AUTOR
          Chrenová placka pre reumatikov

          Nastrúhaný chren rozprestrieme na čisté plátno a prekryjeme gázou. Vzniknutú placku prikladáme na bolestivé, reumatizmom postihnuté miesta. Pri kašli placku položíme na hrudník – najlepšie pred spaním. Pozor na to, že chren môže podráždiť citlivú pokožku. Mierneho začervenania, sa však obávať netreba.
          • lahile
            AUTOR
            Chrenová šťava

            Chren nakrájame na kolieska, ktoré rozložíme na sitko a posypeme cukrom. Šťavu, ktorú cukor z koreňa vytiahne, zhromažďujeme v hrnčeku pod sitkom. Užívame jednu lyžičku tri razy denne.
            • lahile
              AUTOR
              Chrenový macerát proti únave

              Tento lektvar je výborným prostriedkom proti únave. 75 g chrenu nakrájame na kolieska, zalejeme je 0,5 l červeného vína a necháme dva až tri dni odstáť. Obsah nádoby pretrepeme aspoň dvakrát denne. Macerát zlejeme a užívame po lyžičkách
              • lahile
                AUTOR
                Chren na očistu pleti

                Mlieko v ktorom sa máčal chrenový koreň, slúži k očiste pleti. Na pleť sa tiež používala chrenová šťava zmiešaná s octom, ktorá by mala zosvetliť pehy.
                • lahile
                  AUTOR
                  Prečo ho jesť?

                  → Chren sa nazýva aj bylinou mladosti, má podobné účinky ako ženšen.

                  → Čistí krv, pôsobí močopudne a lieči reumatizmus.

                  → Rozpúšťa hlieny pri zápaloch dýchacích ciest, čím uľahčuje dýchanie aj vykašliavanie.

                  → Má protizápalový účinok, posilňuje obranyschopnosť organizmu, znižuje riziko vzniku infekcií, odporúča sa aj pri angíne a prechladnutí. Varením svoj liečivý účinok stráca, preto je najlepšie užívať ho v čerstvom stave.

                  V prípade vírusových či bakteriálnych ochorení stačí užiť trikrát denne lyžičku nastrúhaného chrenu s medom v pomere 1 : 1.

                  → Má mierne močopudné účinky.

                  → Obsahuje vitamíny A, vitamíny radu B, minerálne látky, draslík, vápnik, železo, mangán vlákninu a veľa C-éčka. Aj vďaka tomu je výbornou zbraňou proti jarnej únave.

                  → Chrenový ocot sa používa pri bolestiach hlavy, kĺbov a chrbtice. Pripravíte ho z nastrúhaného chrenu, ktorý zalejete octom. Po ôsmich dňoch ho zlejte do uzatvárateľnej fľaše a natierajte ním boľavé miesta.

                  → Na boľavý chrbát môžete použiť aj chrenovú placku. Zo strúhaného chrenu, masti a múky vymiesite placku a priložíte ako obklad na chrbát alebo boľavé kĺby.

                  → Pri problémoch s prieduškami, ale aj pri nachladnutí môžete inhalovať chrenový sirup. Lyžičku strúhaného chrenu povarte vo vode, priveďte do varu a inhalujte aspoň 10 minút.