Bylinky a...receptíky z nich

14. máj 2019
Foto 32 z 59Späť na album
Bylinky a...receptíky z nich - Medvedí cesnak

Medvedí cesnak

  • lahile
    AUTOR
    Víno z cesnaku medvedieho

    1/2 litra bieleho vína, dve hrste nasekaného cesnaku medvedieho, 2 dcl medu. Cesnak dáme do vína a varíme asi 10 minút. Necháme lúhovať asi hodinu. Potom precedíme, listy dobre vytlačíme, pridáme med. Nalejeme do sklenenej fľaše. Užívame ako prevenciu proti rôznym chorobám. Vínoposilňuje srdce a pomáha pri kašli. Denne sa odporúča 1 dcl vína rozdeliť na 3 dávky.
    • lahile
      AUTOR
      Tinktúra (liehový výťažok)

       Takto pripravená tinktúra sa dá používať do nasledujúceho vegetačného obdobia.


      Fľašu až po hrdlo naplňte nadrobno nakrájanými listami medvedieho cesnaku, zalejte pripravené listy 38 až 40% ražným alebo ovocným destilátom (liehom). Na 14 dní pripravený pohár postavte na slnečné miesto, alebo do blízkosti tepelného zdroja.
      Kvapky sa užívajú 2x denne po 10 až 30 kvapiek niekoľko mesiacov, minimálne však jeden mesiac. Zapíjať čajom alebo čistou vodou.
      • lahile
        AUTOR
        Extrakt z cesnaku medvedieho


        Šťava sa používa pri rôznych parazitárnych a infekčných ochoreniach tráviaceho i dýchacieho systému, ale aj pri črevných kataroch. Pravidelné užívanie šťavy z cesnaku medvedieho zlepšuje krvný obeh, povzbudzuje činnosť hormonálnych žliaz, tráviaceho a vylučovacieho traktu, zmierňuje bolesti hlavy, posilňuje celý imunitný systém.


        Vylisujte šťavu z čerstvých cesnakových za pomoci odšťavovača. Získanú šťavu uložte chladničky. Vláknina a listové farbivo po určitom čase časom klesnú na dno nádoby a žltohnedá tekutina (šťava) sa postupne vyčistí. Ak šťavu zmiešate s konzumným liehom (dostať zakúpiť v lekárni) v pomere 1 diel šťavy k jednému dielu liehu, získate po 2 - 3 týždňoch tinktúru.

        Šťava i tinktúra sa užíva sa 2x denne po 10 až 30 kvapiek niekoľko mesiacov, minimálne však jeden mesiac. Zapíjať čajom alebo čistou vodou.
        • lahile
          AUTOR
          A jeden super recept:

          Potrebujeme: Medvedí cesnak, mandle, paradajky, papriky, tuniak v oleji, olivový olej, mleté korenie, soľ

          1. Rozmiešame soľ a mleté korenie, prípadne sušenú petržlovú vňať v olivovom oleji

          2. Pridáme pokrájané mandle (alebo vlašské orechy)

          4. Pridáme pokrájané papriky (alebo uhorky), paradajky

          5. Primiešame tuniaka (alebo slaný balkánsky syr)

          6. Pridáme pokrájaný medvedí cesnak a všetko dobre premiešame

          Podávame samostatne alebo s hriankou (prípadne posypeme na kocky nakrájaným a zapečeným chlebíkom)
          • lahile
            AUTOR
            AKO UCHOVAŤ MEDVEDÍ CESNAK:
            1. umyté listy som nasekala ako petržlenovú vňať, hoci sú tie kúsky trochu väčšie, lebo mi bolo ľúto, že sekaním pustí dosť šťavy. Natlačila som ho do pohárov od horčice, zaviečkovala a dala do mrazničky. Bez soli. Keď ho budem niekde pridávať, tak ho len naškrabem koľko bude treba.

            PESTO TROCHU INAK
            Nasekané listy som zamiešala s nadrobno nasekaným normálnym cesnakom, posypala morskou soľou a pokvapkala olivovým olejom. Dobre som to premiešala a natlačila do pohárikov od kaviáru, zaviečkovala a dala do chladničky. A používam ho tak, že keď si naberám polievku, tak na spodok taniera dám trochu tohto pesta a zalejem horúcou polievkou.

            CESNAK NATLACENÝ V ČRIEVKU NA SALÁMU
            1. Nazbieraný medvedí cesnak
            2. Celé listy opláchneme a necháme na sitku vysušiť.
            3. Do mixéru nalejeme 1/2 šálky vody a cesnak zmixujeme.
            4. Pripravíme si umelé črevo na salámu - z papiernictve kúpime - a nalievame hmotu z mixéra.
            5. Vytvoríme valčeky, ktoré necháme zraziť.
            6. Spotrebovávame tak, že si kúsok odkrojíme a vložíme naspäť do mrazničky
            7. Nikdy ho nerozmrazujeme, ale použijeme zamrazený.

            MEDVEDÍ CESNAK ZAVARENÝ
            Ďalej medvedí cenak môžeme uchovať aj tak, že nakrájaný ho natlačíme do pohárov, ktoré potom dáme do pary. Čím nižšia teplota, tým dlhšie treba nechať sterilizovať.

            MEDVEDIE PYRÉ
            Listy umyte, osušte, trochu sparte a rozmixujte. Zmes odložte do mrazničky. Využiť ju môžete pri príprave omáčok, polievky alebo pod dusené mäso.

            ZAMRAZENÝ CESNAK
            Listy Cesnaku medvedieho poumývajte a osušte. Nakrájajte ich podľa chuti – na menšie či väčšie kúsky, a dajte zamraziť. Takto pripravený Cesnak medvedí môžete pridávať do nátierok, polievok, alebo ním posypať chlieb s maslom.

            MEDVEDÍ CESNAK V OLEJI
            Na 500 gramov cesnaku budeme potrebovať asi 500 ml oleja a 1 čajovú lyžičku soli. Po zbere cesnak poriadne umyjeme vo vode. Uistíme sa, že listy sú čisté a úplne suché. Pridáme ich do robota alebo mixéra s olejom a soľou a poriadne zmes pomixujeme. Cesnak s olejom plníme do sklenených pohárikov. Po naplnení pridáme na vrch ešte vrstvu oleja, aby sme zabránili rastu baktérií. Poriadne uzavrieme a uskladňujeme v chladničke. Cesnak nám, ale dlho nevydrží.

            CESNAK NALOŽENÝ V JABLČNOM OCTE
            Čerstvo nazbieraný medvedí cesnak rozdrvíme a pridáme ho do fľaše jablčného octu. Vydrží nám až 6 týždňov. Tento spôsob je skvelý na ochutenie šalátových dressingov.

            STERILIZOVAnˇY MEDVEDÍ CESNAK
            listy medvedieho cesnaku,soľ,kyselina citrónová
            Umyté listy posekáme alebo zomelieme.Do litra vody dáme 2lyžice soli a 2 lyžice kyseliny citónovej a necháme prejsť varom.Listy cesnaku natlačíme do fliaš a zalejeme vychladnutým nálevom-sterilizujeme 10 minut pri 85st. a odložíme na tmavé miesto.
            • lahile
              AUTOR
              @mariahotahova  Majka, našla som pár receptov ako cesnak inak uskladniť, no ja ho už nemám, tak neviem, či nevytiahnem ešte s chladničky, nebude taký zamrznutý a spravím do pohárov 🙂
              Patrí do kolekcií