Bylinky a...receptíky z nich

14. máj 2019
Foto 30 z 59Späť na album
Bylinky a...receptíky z nich - Namiešajte si zmes byliniek na varenie

Namiešajte si zmes byliniek na varenie

  • lahile
    AUTOR
    Kuchynské inšpirácie zmesi byliniek na varenie či dochucovanie jedál:

    Čerstvé bylinky

    DO POLIEVOK:
    pistou
    – 5 výhonov bazalky + 5 strúčikov cesnaku + trochu olivového oleja
    spolu rozotrieme v trecej miske a pridávame do zeleninových polievok a cestovín
    bouquet garni
    – 1 bobkový list + 1 strúčik cesnaku + vetvičku tymianu + zväzok petržlenovej vňate
    zviažeme niťou a pred koncom tepelnej úpravy vložíme nakrátko do vývaru alebo zapekaného jedla a potom z jedla vyberieme, zloženie môžeme meniť, ak ide o drobnejšie koreniny, zaviažeme ich do gázy

    DO ZELENINOVÝCH A STRUKOVÝCH POLIEVOK:

    zelerová + petržlenová vňať + saturejka
    majorán + petržlenová vňať + saturejka
    trebuľka + petržlenová vňať + pažítka
    ligurček + pažítka
    pŕhľava + cesnaková vňať
    kôpor + mäta + ligurček + bazalka + saturejka

    DO STUDENÝCH BYLINKOVÝCH OMÁČOK Z MAJONÉZ, SMOTANY, JOGURTU, DO TVAROHU A BYLINKOVÝCH MASIEL:

    estragón + bazalka + medovka + pažítka
    trebuľka + žerucha + pažítka
    kôpor + pažítka + trebuľka
    chren + zelerová a petržlenová vňať
    kôpor + borák + petržlenová vňať
    majorán + tymian + bazalka
    levanduľa + šalvia + saturejka + kôpor

    DO ŠALÁTOV Z ČERSTVEJ ZELENINY:

    borák + zimná cibuľa
    žerucha + pažítka
    kôpor + mäta + bazalka
    rozmarín + cesnaková a cibuľová vňať

    ZMESI ZO SUŠENÝCH BYLINIEK:
    Arabská:
    kôpor + mäta + vňať koriandra + bobkový list

    Na baraninu a jahňacinu:
    šalvia + medovka + medvedí cesnak
    palina + majorán + šalvia + petržlenová vňať

    Do mletého mäsa:
    tymian + pamajorán + rozmarín
    šalvia + bazalka + saturejka
    majorán + saturejka + zelerová vňať

    Provensálska zmes:
    rozmarín + tymian + bazalka + majorán + estragón + saturejka + trebuľka + ligurček + pamajorán

    Zmes do mexického gulášu:
    pamajorán + šalvia + koriandrová a zelerová vňať + bobkový list + sladká a ostrá paprika

    ZELENÉ KORENIE:
    Rastliny zeleného korenia podľa frekvencie ich pestovania a využívania môžeme rozdeliť na:
    Vňate a listy pestovaných rastlín:

    Tradičné:
    bazalka, kôpor, petržlen, pažítka, šaláty, endívie, zeler, majorán, saturejka, tymián, yzop

    Doteraz nevyužívané:
    listy brokolice, karfiolu, kučeravého kelu, kalerábu, červenej repy, reďkovky, cibule, cesnaku, chrenu, mrkvy, ale aj mladé vyklíčené prebytočné rastlinky získané pri predpestovávaní priesad kapustovitých zelenín a tiež pri pretrhávaní ich hustejších výsevov (to platí aj pre pretrhávanie mrkvy a petržlenu)

    Menej pestované exotické rastliny:
    borák, fenikel, kapucínka, kerblík, koriander, rukola, žerucha, estragón, levanduľa, ligurček, rozmarín, rúta

    Vňate a listy voľne rastúcich rastlín a liečiviek
    alchemilka, cesnačka, cesnak medvedí, čakanka, ďatelina, hviezdica prostredná, listy lesných jahôd, loboda, medovka, merlík, mäta, nátržník husí, nechtík, portulaka, potočnica lekárska, púpava, sedmokráska, skorocel, štiav, žihľava, angelika, materina dúška, palina, rebríček

    Odborník radí
    Pri spracovaní zeleniny nezabúdajme na vysokú výživovú hodnotu vňatiek a listov a nevyhadzujme ich do odpadu.