Bylinky a...receptíky z nich

14. máj 2019
Foto 21 z 59Späť na album
Bylinky a...receptíky z nich - Šalvia lekárska

Šalvia lekárska

  • lahile
    AUTOR
    Vďaka vysokému obsahu silíc, ktoré pôsobia dezinfekčne, pomôže nielen pri jemnom škriabaní v hrdle, ale aj pri angíne. Popíjať môžete čaj, ktorý vo väčšom množstve potláča potenie, silnejší nálev je však vhodné použiť najmä ako kloktadlo. Odporúča sa do neho pridať aj trochu soli, ktorá tiež pôsobí dezinfekčne.
    Usušte si ju
    Nádobu so šalviou môžete mať celú zimu na kuchynskom okne. Obsah liečivých silíc sa síce bez podpory slniečka znižuje, ale určitá časť ostáva. Použiť sa dá aj sušená šalvia, ktorú si dopestujete v záhrade. Zberajú sa listy krátko pred kvitnutím, teda v máji až júni. Druhýkrát môžete listy zberať v auguste až septembri. Usušené uskladnite v uzatvárateľnej nádobe, lebo silice rýchlo vyprchajú. Droga má bledozelenú až striebornosivú farbu, horkastú zvieravú, tupo korenistú až štipľavú chuť aj vôňu. Šalviu môžete využiť aj ako koreninu. Pridáva sa v malých množstvách, lebo má výraznú chuť, do mastných jedál, na bravčové, husacie mäso, ako aj divinu.
    Ako ju pestovať
    Šalvia je síce teplomilná rastlina, ale dopestujete si ju aj v našich chladnejších oblastiach. Najlepšie jej vyhovujú suchšie vápenaté a výživné pôdy. Neznáša hnojenie čerstvým maštaľným hnojom. Na jednom mieste ju môžete pestovať päť až desať rokov. Staré trsy je vhodné na jar alebo na jeseň rozdeliť a vysadiť na nové stanovište. Aby sa bohato rozkonárili, často ich strihajte.
    Táto trvalka tvorí silno aromatické polokry vysoké 20 až 70 cm. Jej jemne plstnaté listy sivozelenej farby sú ozdobou každého trvalkového záhona. Obľúbená je aj pre dlhé obdobie kvitnutia. Najčastejšie fialové, zriedkavejšie biele alebo ružové pyskaté kvety sa objavujú od konca júna a sú veľkým lákadlom pre včely a iný hmyz.
    • lahile
      AUTOR
      Prechladli ste, bolí vás hrdlo, kašlete? Skôr, ako sa vyberiete k lekárovi, vyskúšajte bylinky. Napríklad šalviu lekársku, ktorú si hravo sami dopestujete.
      Šalviový obklad na dusivý kašeľ
      Na šalviový obklad budete potrebovať čisté ľanové plátno, prípadne staré biele bavlnené tričko vypraté v čistej vode. Na textíliu poukladajte plátky pravého masla, ideálne v bio kvalite a lístky šalvie. Ľahnite si na chrbát a obklad si položte na hrudník, čo najbližšie ku krku. Zabaľte sa do teplej deky a nechajte maslo rozpustiť, ideálne celú noc. Obklad zmierni dusivý kašeľ.
      Ak vás trápia zapálené mandle, pomôžu vám obklady zo šalviového odvaru, ktorý môžete aj kloktať. Dve čajové lyžičky sušenej šalvie zalejte pol litrom vody a nechajte minútu stáť. Následne zmes preceďte a do odvaru namočte ľanové plátno. Priložte ho na krk a oviňte šálom. Nechajte pôsobiť kým je teplé. Ak cítite chlad, obklad odstráňte.
      • lahile
        AUTOR
        Propolisovo-šalviové cukríky

        Tieto cukríky proti bolesti hrdla či angíne sú u nás vždy alfou a omegou. Obsahujú propolis, čalviu a čajovníkovú silicu, ktoré sú najúčinejšími zbraňami pri zápaloch hrdla.



        55 gram trstinový cukor
        30 gram hustý med
        15 ml silný šalviový čaj 1 PL sušenej šalvie
        1 čl citrónová šťava
        5 ml propolis tinktúra ak chcete silnejšie, dajte 10 ml
        5 kvapiek čajovníková silica používam od hanus
        5 kvapiek citrónová silica od hanus
        1/2 čl kyselina ascorbova alebo acerola


        Zvaríme si sirup z cukru, medu a šalviového čaju. Necháme vrieť na miernom ohni pokým dosiahneme 145-150 stupňov. Občas pomiešame. Keď má sirup potrebné stupne, prilejeme citrónovú šťavu, aby sme zastavili var. Miešame.
        Minútku počkáme a prilejeme propolis. Poriadne zamiešame. Nakvapkáme silice, pridáme kyselinu ascorbovú, zamiešame a nalievame do silikónových formičiek. Nečakajte veľmi dlho, lebo cukríky veľmi rýchlo tuhnú, radšej začať plniť skôr.
        Cukríky dajte stuhúť do mrazničky, vyberte z formy a obaľte buď v ryžovej múke, alebo škrobe, alebo kombinácia škrob a acerola, aby sa nelepili. Skladujte v mrazničke.
        Ak nemáte mini silikónové formičky, robte kôpky na papier na pečenie. Môžete pridať aj sušený zázvor, či tymiánovú silicu. So šalviou opatrne v tehotenstve a aj počas dojčenia, nakoľko veľké množstvo zastavuje laktáciu.
        • zimzaDobry den, chcem sa spytat, preco musi sirup vriet na takej vysokej teplote (a vobec vriet)? Nestratia sa tym vsetky (alebo väcsina) vitaminov a prospesnych latok? Inak ma tento album velmi zaujal 🙂
          • lahile
            AUTOR
            @zimza Ďakujem...to mám z netu, takže tak som to našla, ale takú teplotu ni nedosiahneš, takže klasicky, len prevrieť a môžeš robiť 🙂