T-éčko po roku 🏡 - Domace - kvaskove - najlepsie 😋9/115
Domace - kvaskove - najlepsie 😋
  • monikerVyzeraju paradne a urcite aj chutia paradne👌
    • kreola
      AUTOR
      @moniker  Moni dakujem 😘. To uz je taka moja tyzdenna rutina 😉
      • moniker@kreola  ...ale chutna rutina🙂😉
        • neyaaSuper prosim pecivo vsetko pecies? Na ako dlho vydrzi alebo ako casto pecies?
          • sisa987Vyzerajú perfektne, môžem poprosiť recepty. Ďakujem 😊
            • kreola
              AUTOR
              @sisa987  uff, postup je zdlhavejsi, ale skus pozriet v mojom starsom albume pri fotke s chlebom som uviedla kompletny postup na chlebik, kedze sa prakticky ziadneho receptu nedrzim 🙂. Co sa tyka rozkov, tak robim bud podla Tinky (https://www.tinkinerecepty.sk/nebeske-pavucinkove-biele-rozky/) alebo Helenkine dobroty (https://sites.google.com/view/helenkine-dobroty/kv%C3%A1skovanie/chlieb-pe%C4%8Divo/kv%C3%A1skov%C3%A9-ro%C5%BEky) 🙂
              • kreola
                AUTOR
                @neyaa  Neyi, ano pecivo a chlebik peciem, Kupujeme len ked dojde skor, alebo uz nemam ani v mraznicke 🙂. Peciem pocas roka tak 1x do tyzdna chlebik a rohliky alebo zemlicky asi 1x do mesiaca viac a aj zamrazim. Kvaskovy chlebik nam vydrzi cca 5 dni (doma sme 3 dospeli) a vzdy sa doje uplne do posledneho kusku este ako hranky, toasty alebo zapeceny v rure. so syrom a pod. Prve dva dni ho mam v lanovom vrecku, potom uz v sacku, aby moc neoschol. Matersky kvasok mam v chladnicke uz 3 roky , najskor to bol len taky pokus, zacala som piect z kvasku najskor nepodarky, kym som na to prisla 🙂 Ale ked mi po 3 mesiacoch zmizol z ruk ekzem, ktory ma trapil dlhe roky, tak som pochopila, ze najlepsie pre mna je proste si upiect vlastny chlebik 🙂. Muky pouzivam rozne, taky mix, psenicna, zitna, pohankova, spaldova, semolina.... niekedy do chlebika dam len rascu, inokedy rozne semienka 🙂. Recept na chlebik nemam uz ziaden , robim intuitivne, uz to mam tak nejak v ruke 🙂. Pre nas je vona cerstveho chleba v dome ta naj, dcera si este z tepleho odlamuje chrumkavu korku .-). A pre mna je to psychohygiena, lebo proces je pomaly a vyzaduje proste pockat si na vysledok 🙂
                • neyaa@kreola  to je krásneee, užasné fandím Vám naviac zdravý kváskový. My sme piekli resp. manžel pekával 2 roky kváskový chlieb. Mali sme kvások od Otta Reisa, ktorý sa tomu venuje a používali sme povodnu dvojzrnku. Pekárnička sa mi ale pokazila, robili sme ho v nej... mam ale noveho robota a začínam opat trochu viac piect... Máš prosím pekárničku alebo použiješ robota? U nás kupujem kazde 2 dni 30 rožkov, spotreba je docela velka... Mozno si netrufnem piect tyzdenne 100 rohlikov, ale mozno aspon raz za týzden urobím...bude to určite výbornééé po dlhše dobe 🙂) teraz robim často pizzu, alebo kysnute, robot je skvela pomoc
                  • kreola
                    AUTOR
                    @neyaa  Pouzivam veru robot, predtym som miesila rucne, ale po zapale ramena som to uz nevladala. Fuu to je dost rozkov, mozno by si mohla skusobne zacat rozky so susenym drozdim, aby si to mala tak v ruke, lebo tie kvaskove su dost narocne na procesy a hlavne na cas. A aj ked nebudu kvaskove, verim, ze domace zachutia vsetkym. Najlepsii a najrychlejsi receptik je od https://recepty.cuketka.cz/rohliky/, na tom sa da dobre naucit 🙂 Ked sa velmi ponahlam, alebo ma prist navsteva a ja nemam pripraveny kvasok, tak tento robim z hladkej spaldovej muky a z tejto davky mne vyjde 10 rozkov 🙂.
                    • kreola
                      AUTOR
                      @neyaa  K tomu kvasku... zakladala som si ho sama podla navodov na nete, prve 2 mi skapali, ale nakoniec sa podaril, zo zaciatku nic moc, ale potom sa pekne rozbehol a mam ho vlastne doteraz .-). Cely kvasok pridam do startera a ten ked je po cca 8 - 10 hodinach pripraveny, tak z neho odoberiem do pohara a dam opat do chladnicky a vobec neprikrmujem mukou, ako sa to bezne robi. Proste tam vydrzi a ide do dalsieho pecenia opat cely a takto dookola.
                      Dvojzrnka je super, ale je tazko dostupna a raz som sa tak trosku napalila kupou vreca muky z mlyna, take mnozstvo bolo pre nas vela a kym som ho pouzivala, tak sa do neho chytili nejake mole ci co. a muka zvlhla. Radsej si kupujem teraz mensie mnozstvo muk, co su bezne k dostaniu, muky na kvaskovanie alebo pernerku spaldovu a obcas drahsiu Biomilu, ale v podstate z kazdej sa da upiect 🙂.
                      • neyaa@kreola  paráda dakujem za receptík to si určite vyskúšam 🙂
                        • neyaa@kreola  mm tiez daval z cesta kúsok. Múku sme si ale doma mleli, máme drevený mlyn..teda sme kupili priamo dvojzrnku ešte v celku a pomleli sme ju vzdy tolko čo bolo treba... teším sa ze skusim teraz ako uz je doma robot to čo bude v našich sučasnych možnostiach, verim ze sa časom dostaneme opat i na kváskový...je velmi zdravý, čoho dokazom je i to, ako Tebe zafungoval zdravotne.
                          • kreola
                            AUTOR
                            @neyaa  Nie je za co Neyi, vy ste teda super, ze mliet muku, k tejto faze sa ani nepriblizujem, mne uz asi staci aj to, ze som sa nevzdala po pociatocnych neuspechoch 🙂 . A ano, ja sice neverim na zazraky, ale pre mna to bolo doslova vykupenie ked mi zmizol ekzem. Velmi ma hendikepoval aj pri inych cinnostiach, ani sa mi verit nechce, ze som len zamenila pecivo a je fuc 🙂 Snad sa uz nikdy nevrati. Drzim palce, ty si sikovna baba, dostanes sa do toho a budes vypekat jedna radost 🙂
                            • neyaa@kreola  tak verím ze sa inšpirujú Tvojím pečením kváskového pečiva i ostatní.. je to skutočne najlepšie pečenie...

                              Podobné príspevky