KOĽKO STOJÍ REKONŠTRUKCIA BYTU?

V  predchádzajúcich článkoch ste sa dozvedeli, či zapojiť architekta a či realizovať rekonštrukciu s firmou, alebo svojpomocne. Potom sme vám vysvetlili, kedy treba stavebné povolenie a kedy stačí aj ohláška. Dnešnou témou je rozpočet alebo teda koľko stojí rekonštrukcia bytu? 

Koľko peňazí vás prerábka bude teda stáť? Ako to vôbec vyrátať? Dá sa prerobiť kuchyňa za 3 000 EUR? Koľko ma vyjdú spotrebiče do celého bytu? Ušetrím na búracích prácach, ak si to budem robiť sám? To sú snáď tie najdôležitejšie otázky. V tomto článku sa preto dozviete koľko čo stojí, ako a kde zohnať peniaze a prečo je dobré rátať s rezervou.

Kde vôbec začať pri riešení rozpočtu?

Ak ste zapojili architekta do prerábky, blahoželáme! Byt bude konzistentný, bude mať hlavu a pätu a verte nám, že to bude vidno. Avšak pozor! Pri rozpočte záleží, v akom rozsahu máte dohodnuté plnenie. Architekt vám môže, ale nemusí, povedať finálny budget, ktorý na byt budete potrebovať. Všetko závisí od jeho štúdie a od materiálov a vybavenia, na ktorom sa dohodnete. Napriek tomu sa v architektonickej štúdii nedočítate, koľko vás bude stáť vybúranie, vypratanie, demontovanie, nový rozvod elektriky, plynu, zástrčiek, vypínačov, smart home riešení, kanalizácie,  vyspravenie omietok, nová sanita, podlahy, dlažby, obkladačky, maľovanie, nábytok, atď. Tomuto sa vo fachu oficiálne venuje človek zvaný rozpočtár, ktorý vám všetko rozpoložkuje a vyráta na cent.

Expectations vs. reality

Poďme na reálny príklad. Ten náš. Moja laická predstava, keď som byt kupovala, bola, že celý byt prerobím za cca 10 000 EUR. Je to pekná suma, hlavne keď je z vlastného vačku, či? Lenže keď sa pozrieme na fakty – 2 izb. starý tehlový byt s rozlohou 55 m², kde treba spojiť a komplet vymeniť kúpeľňu, kuchyňu a izby, vrátane sanity, obkladov, elektriny, dlažby, podlahy, omietok, maľovky, nábytku, dverí a aj spotrebičov – tak si uvedomíme, že 10 000 EUR je smiešna čiastka. Potom som však stretla Patrika, ktorý je zhodou okolností stavebný inžinier, a ten ma vrátil do reality. Patrik začal teda so sumou cca 30 000 EUR. To bolo v briefe pre architekta.

Celý článok TU.