Zatepliť? Nezatepliť? Aký je výsledok po zabývaní?

19. apr 2015

Vzhľadom na to, že toto fórum je plné názorov ako by kto staval, ako bude stavať, no už je tu pomenej informácií,  aký sa dosiahol výsledok tým či oným výberom a realizáciou, skúsim pomôcť tým, ktorí sa rozhodujú ako si postaviť svoj dom.

Nie je to z mojej strany ani chválenie, ani sťažovanie sa. Je to len snaha posunúť relevantné informácie tým, ktorí si chcú pomôcť tým, že zbierajú informácie pred tým, než začnú so slávnostným výkopom. Sám som navštevoval túto webstránku pred 4 rokmi, no nemôžem povedať, žeby mi veľmi pomohla a musel som si pomôcť sám rôznymi výpočtami, vlastnými špekuláciami a selektovaním PR príspevkov a niekedy aj žlčovitých vyjadrení stúpencov tej či onej alternatívy.

 

Náš dom je pre mňa v tomto momente (a dúfam, že to tak aj ostane) Dva-V-Jednom: prvý a tretí (posledný) :-) Takto možno pomôžem postaviť ten druhý :-)

 

Keď sme sa rozhodovali ako postaviť, aký "systém" zvoliť, rozhodnutie delegovala polovička na mňa. Jej základnou podmienkou bolo, aby dom "dýchal" - tj aby si dom menežoval vlhkostný režim sám, tak ako to robili domy odjakživa :-) Vo výsledku, aby sa netvorili plesne a nechcela žiadnu klímu, rekuperáciu, či čo to je, pretože si otvoríme okná. Ďalšou podmienkou bolo, aby bol materiál sympatický (takým nie je napríklad pórobetón) :-) Limity boli samozrejme aj iné, no napríklad cena nebola prioritou číslo jedna. Aspoň spočiatku. Priznám sa, ja som mal síce iné dôvody než sympatie, ale nemal som prečo jej oponovať, lebo vo výsledku sme sa zhodli (napríklad aj s tým pórobetónom). Až na tú klímu, rekuperáciu, či čo to je :-).

Na jar roku 2011, kedy bolo nutné sa definitívne rozhodnúť, ktorou cestou sa vybrať bolo viacero možností. Niektoré viac, niektoré menej populárne a/alebo  popularizované.

Nebudem sa rozpisovať prečo sme si povedali Ytong nie, EPS nie. Ale dôvody boli z našej strany viac než racionálne. Vzhľadom na to, čo som spomenul vyššie pre niekoho ani nie.

 

Ako líder na trhu tehliarskych výrobkov z hľadiska tepelnoizolačných parametrov bol Heluz a ich produktový rad Family s deklarovanými najlepšími číslami, ktoré sa týkajú nákladov na kúrenie. Top bolo vylepšenie Family o guľôčky EPS v dutinách jednotlivých tehál. Keďže boli v tom čase jedineční a navyše aj tabuľkovo najlepší, cenovo to bol mercedes medzi tehliarskymi výrobkami.

Čiže som prihliadol aj na faktor ceny, keď som hľadal alternatívy. Nebolo ich veľa. A deklarované vlastnosti a cena tiež neboli pozitívnejšie ako od Heluz.

Navyše EPS guľôčky mali slabiny, ktoré som nechcel riskovať na našej stavbe - v lete by počas stavby v dome a okolí bolo bielo ako v zime, ktorá prišla, a bol by to polystyrén :-). Veľmi drahá  biela perina.

A tak som po googlení našiel spásu v podobe prášku thermosilit, ktorý je možné sypať do dutín tehál. Predajca na Slovensku to doporučuje robiť aspoň do prvej rady tehál. Ďalej sme náš projekt trošičku pozmenili - na prízemí sme tri steny najviac exponované chladnejšími svetovými stranami zmenili z projektovanej hrúbky steny 380mm na 440mm. Z tej štvrtej by sme už výrazne limitovali vnútornú dispozíciu.

Tehly sme vysypávali nie v celej hrúbke steny, ale 4cm z vnútornej aj vonkajšej strany sme sa snažili nevysypať. Zvnútra kvôli neskorší zasekávaniam pre elektrinu (nič iné sa do obvodovej steny nezasekávalo) a zvonka najmä kvôli tomu, aby prípadný silný lejak (a že práve počas stavby pršalo na to vezmite jed) premočil len spálenú hlinu a tá sa mohla pohodlne vysušiť počas zimy (a nepopraskať, ak by bola plná prášku a okolo neho vlhkosti). Zase treba priznať, že  z princípu to nie je dokonalé, lebo tvar vnútorných "priečok" tehly nebol prísne prispôsobený tomuto postupu.

Na vysypávanie som z preglejky spravil po dve "udělátka" pre oba rozmery tehly, pomocou ktorých sme zo 100ltr vriec sypali thermosilit do tehál. Po každom zasypaní tehly bolo vhodné trošku tehlu poklepať, nech si prášok sadol. Ako prevenciu pred zatečením dažďovej vody som pred začatím ťahania múrov narezal zodpovedajúce pásy lepenky (ktorá neskôr išla pod železobetónový veniec). A po každom zasypaní, zasypávač roloval tento pás a majster, čo naťahoval lepidlo si pás na potrebnú dĺžku odroloval. Ono to bolo potrebné aj kvôli vetru, ktorý ľahučký prášok vedel vyfúkavať z dutín. Straty vetrom odhadom cca 1 kubík. Cena prášku celkom cca 2350EUR bez DPH.

Čiže viac menej sme izolovali počas ťahania múrov. Zdržanie je ťažké kvantifikovať. Možno celkom polovica dňa. Aj to len vtedy, keď som bol na stavbe ja alebo veľmi dobrý kamarát, ktorý držal stráž  nad výkonom práce majstrov. Inokedy predpokladám, že majstrom vyhovovalo čakať tých  5min na zasypávača.

Ďalšie zateplenie nebolo prvú obývanú zimu realizované, keďže sme nestihli (časovo i finančne) dokončiť fasádu.

Samozrejme veniec bol izolovaný 10cm hrubým  XPS, preklady mali v sebe (žiaľ skladba podľa návodu od Heluz - nie veľmi racionálna a výhodná) 8cm hrubý EPS.

Podkrovie je zobytnené a strešný plášť je realizovaný viac menej štandardne - "prírodno": medzi krokvami 16cm hrubá minerálna vlna, pod krokvami 12cm vrstva, parozábrana a medzi ňou a sádrokartónom 5cm sklenná vata. Štíty sú podľa projektu z 38cm hrubých tehál vysypaných podľa popisu vyššie, nadmurovka je z 38cm tehál jedna rada a napokon veniec nad ňou 10cm XPS.

Základy sú olepené "len" 8cm hrubým XPS - podľa projektu.

V podlahe prízemia na základovej doske je cca 17cm hrubá tepelná izolácia, potom poter s teplovodným podlahovým kúrením, ktoré je aj v podlahe podkrovia.

Aký bol výsledok kúrenia v neomietnutom "neoblečenom" dome? Pripomínam, že išlo o poslednú poctivo studenú zimu 2012/2013.

Skôr ako pustím číslo z elektrární musím spomenúť spôsob kúrenia. Z elektrární preto, lebo v našej novovybudovanej ulici v tú zimu ešte nebol pustený plyn, keďže SPP nemalo plynovod prevzatý. A tak máme v dome aj malý 8kW eletrokotol na prietokový ohrev vody pre podlahové kúrenie a 100ltr zásobník na TUV s elektrošpirálou a teplovodnýmm výmenníkom. V prvý rok bývania zimu šla len špirála.

Musím priznať, že z obáv pred astronomickými účtami zo ZSE sme jednoduchý termostat umiestnený v obývačke intenzívne a poctivo prestavovali - cez deň na 21stC a v noci na 19stC.  Niekedy som prestavoval pocitovo, no overil som si múdre state z netu, že pri podlahovke (s laminátovou plávajúcou podlahou nad tým) je neskoro reagovať na pocity.

Ďalej nám pomohlo, že sme si nechali postaviť kachľovú pec - pravú, tj ťažká stavba s normálnym bezroštovým ohniskom s vypočítaným výkonom 4kW. Minuli sme cca 1,5t brikiet. (tak 10-15kg za deň, no nie každý  deň sme prikurovali).

A tak prvý rok (X/2012-X/2013) sme minuli cca 8700kWh energií narátaných cez elektromer. Po následných 2 rokoch s kotlom Geminox THrx 1-10 viem, že z toho cca 3000kWh išlo do TUV. Inak, kotol potvrdil tvrdenie jedného pezinského odborníka od kúrenia, že normálna 4 členná rodina minie 1 kubík plynu na TUV denne, keď je doma. A keď som sa snažil  sledovať spotrebu elektriny mimo týchto dvoch položiek, tak po odrátaní, na kúrenie šlo ani nie 1500kWh.

Neomietnutý dom s parametrami - pôdorys 8,5x15,5m, 187m2 vykurovanej plochy, úžitková plocha 199m2, 700m3 obstavaný priestor.

Samozrejme, zvyky Slovákov sa menia so zmenami, ktoré  umožnia spohodlnnieť - dom sme cez leto omietli, v októbri 2013 nám pustili plyn, podarilo sa sprevádzkovať našu prípojku a inštalovať kondenzačný kotol (vďaka prvej zime som zistil, že potrebujeme, čo najmenší výkon kotla), brikety sa mi už nechcelo nosiť z hornbachu domov, aj prikladanie do pece sa síce nestalo vzácnym, no zďaleka nedosahuje úroveň z prvej zimy (za ďalšie dve zimy sme minuli spolu cca 6kubíkov stavebného dreva, čo zostalo po stavbe domu a klenbovej pivničky), o termostat už túto zimu pohľadom len málokedy zavadíme, nieto ešte žeby sme ním potočili. Je nastavený na 21,5stC.

Akási priemerná zima bola táto posledná 2014/2015 a od II/2014 do II/2015 sme na kúrení  minuli 3000kWh (Geminox vie koľko hodín fungoval v režime kúrenia a koľko v režime TUV, kedy ide na maximálny výkon 10,4kW).  Je síce pravda, že vykurovacie obdobie ešte je, tak sa určite k číslam vrátim neskôr.

Tj. aj po zarátaní vplyvu pohodlnosti dom spotreboval cca 15kWh/m2/rok. A to musím povedať, že moja najlepšia polovička má rada otvorené okná :-) 

Nechel som sa sťažovať, ale - keďže sme po zazimovaní hrubej stavby predsa len postupne cene pridali na priorite, drevené okná a dvere nie sú tým, čo sme čakali a aj napriek certifikátu, sú výrazne najslabším  článkom  obálky domu. A môžem porovnávať s oknami zavedenejšieho (rozumej drahšieho) výrobcu eurookien a zrejme aj montéra u susedov. Detaily vyhotovenia a uloženia sú výrazne nedobré a nielen pocitovo cez ne ťahá :-(....

Čiže, aj napriek slabinám (okná a dvere a neexistencia rekuperácie a TČ), sa na našom dome podarilo dosiahnuť energetický štandard pasívneho domu. Samozrejme, certifikátom je vyúčtovanie od SPP :-)

  • matoradoBlahozelam ti k uspesne a dobre postavenemu domu. Tvoja skusenost je autenticka a urcite mnohym ludom pomoze.
    Avsak, nedovoli mi nezabrdnut trosku do toho, co pises. Hned na zaciatku spominas vlastne vypocty. Nehnevaj sa, ale postavil si stary dom, v ktorom mas navyse uplne iracionalne 2 hlavne kurenia. Ani omylom sa to nemohlo vyplatit. Najprv elektrokotol s drahou pecou, potom drahy geminox do toho.

    K tomu prasku - 2820€ za "zateplenie je uplna fantazia. Za EPS by si dal do 2000€ a mal by si neporovnatelne lepsiu 20cm izolaciu. Plus uspory za tensiu tehlu.

    Plus tie nesurode dimenzie zateplenia - nic na fasade, 17 v podlahe a 33 v strope. Mas len dvojnasobny rozdiel medzi zemou a stropom, pricom teplotne su tam rozdiely aj 5 nasobne.

    My mame tiez pec, ale iba najlacnejsie el. radiatory za par stoviek,aby to malo aj financny efekt, ako investicia.

    Sice tvoj recept na dom znie ako idealne byvanie (comu kludne verim) ale urcite to nie je recept na dobru zmysluplnu investiciu. Z ekonomickeho hladiska uplny nezmysel. Postavil si stary dom z predsudkov.
    A to ti pisem z domu, na ktorom je 20cm EPS, idealna vlhkost 45%, ziadne plesne, kde staci pec 1,6 kW... 🙂 150 m2 zast. Bez rekup.
    Mato
    • matoradoV ziadnom pripade nespochybnujem fakty, ktore si napisal, ani to, ze sa vam tam dobre byva.
      Narazam vyslovene na ekonomicku stranku veci, aby sme si rozumeli..
      V kazdom pripade si ma inspiroval na napisanie podobneho sumaru za nas dom.. 😉 Mame za sebou uz 2 zimy, mozem sa tiez pochvalit.
      • andymcjan1234 ty betar jeden 🙂 a teraz na rovinu lebo som z tvojho clanku zmeteny... pracujes pre heluz alebo thermosilit ??
        • jan1234
          AUTOR
          @matorado  
          Mas pravdu - stary dom..resp mal tak vyzerat, mal byt co najviac klasicky aj "technologicky", mal byt bez EPS na fasade, urcite nie montovany dom (vsak su drahe a malo klasicky) a mal byt priaznivy co sa tyka prevadzky....investicia: m2 vysiel cca 750EUR (aj s kupelnami, vstavanymi skrinami, kuchynou, GEMINOXOM, atd)...mozem upresnit hrubu stavbu 51000EUR (klasika priecky, stavba pod strechou, schody, kominy) - vystrelkom bola z hladiska vstupnych investicii tehla a skridla...
          elektrokotol bola vyslovene nudzovka za 500EUR, ale ak to nebolo pochopitelne z riadkov, zrejme slaby autor clanku...
          ...no a musim oponovat - nechvalim sa, ako som pisal v clanku. ak sa budem chvalit, tak dufam, ze nasimi detmi, ked vyrastu....
          zvacsa su tu na modrej streche len vyjadrenia nazorov na to ci ono, emotivnych postojov (aj tvoja odpoved mi zapada do tejto charakteristiky) k tomu ci onemu, PR clankov... ale malo racionalneho a uskutocneneho s preukazanym vysledkom. Modru strechu som navstivil po 4 rokoch. A ziadna vyrazna zmena z obsahovej stranky. To musis uznat
          ...
          ...da sa urcite byvat aj stavat lacnejsie, len som chcel pomoct tym, ktori hladaju tuna pomoc. a napriklad aj tym, ze som ta inspiroval 🙂 a konzekvntne pomozes aj ty tym, co si chcu nechat poradit...a to je ten racionalny postoj...
          • jan1234
            AUTOR
            @andymc  
            zamestnany v st podniku... pajtas od heluz alebo od thermosilit by na hypo nemal narok
            • matorado@jan1234  Ahoj. Tesim sa, ze si na mna reagoval. Pekne cisla, vsetko beriem.
              Ale musim povedat, ze nie je umenie postavit lacny dom, takisto ako drahy. Umenie je, aby ta investicia davala zmysel a uzitok. Su tu na MS ludia, co o dome neuvazuju ako o investicii. A nie vsetci maju lacne domy. Niektori ich maju vysperkovane, ci prepchate nenavratnymi technologiami. Ak patris k tejto skupine, pochopim, respektujem. Nemusis ani dalej citat.

              Nechcem spochybnovat nic z toho, co si napisal, ako pisem aj vyssie. Len oddelujem 2 veci - nielen co hovorim, ale aj co chcem povedat - ak mi rozumies.
              V dnesnej dobe spochybnovat vyznam zateplenia moze byt velmi kontraproduktivne, niekomu mozes uskodit, to vazne hovorim.
              Tebe to vyslo, prevadzkove naklady OK, zdrave spokojne byvanie, dom si dycha, ziadne plesne. Co ak to niekomu nevyjde? Viac domov plesnivych som videl pred zateplenim, nie po..
              Prepac, ale dychanie a cela ta fobia zo zateplovania, to je len marketingovy nezmysel. Da sa to lahko dokazat, ked ma clovek k dispozicii udaje a kalkulacku. Spominas moje emocie, v poriadku. Ideme sa bavit faktami? Dokazat neekonomickost kombinacie KK+pec+termosilit+44 tehla bude malina. Takisto skladbu vsetkych izolacii, ako som predtym uz naznacil.
              Ale mozme pouzit aj ine argumenty, preco NIE nezateplenym domom - co tak termovizia? Nazor odbornika, ktory hovori, ze nezateplene stavby su plne tepelnych mostov (zvlast ak sa jedna o tehlu).
              Alebo nazor realitneho maklera, ktory ti rychlo odpovie, ci si klient skor vyberie dom zatepleny alebo nezatepleny.

              A v neposlednom rade by som rad branil aj "cest" modrej strechy.. 🙂 Mne dala ohromne vela. Navyse som presvedceny, ze je tu par hlaviciek, ktore upracu v praktickych vedomostiach mozno 90% absolventov FA STU. Musis len sledovat spravnych ludi.
              • matorado@jan1234  Kedze noc je mlada (a mne sa nechce cakat, kym mi odpises), idem trosku od pasa strielat, jak sa hovori.. 🙂
                Cize spominas HELUZ 44 Family, do toho ten cudny perlit za 2800€. Neviem, aky vysledny tepelny odpor ma obv. konstrukcia, tak si ho odvodime. Ideme na m2, povedzme, ze mas celkovu plochu muriva (nie fasady!) 155 m2. Na 1 m2 to je teda (2,34€ x 16ks) 37,44€ za tehlu a (2800/155) 18€ (fuuha!) za termosilit. Spolu 55,50€/m2. Praca stoji (podla seba) 30€/m3, co mas (0,44 x 30) 13,20€. Spolu teda 68,70€/m2 "steny na kluc". Vysledny odpor si len tipnem - 5,68 tehla family 44, 7,20 ma plnena EPS, povedzme, ze tvoja je niekde na urovni 6,7 (t.j. dosiahol si 2/3 izolacie EPS navyse oproti obycajnej family). Moze byt? Za 1 eRko si zaplatil (55,50/6,7) 8,28€. Bravo!

                Teraz podme na konkurencne riesenie domu, ktory "nebude dychat", chudacik: Vyberiem si barjaku najlacnejsiu tehlu, ktoru mi statik odobri, nech 24tku pezinsku. cena na m2 1,19€/ks x 10,7 = 12,70€/m2, plus murar (0,24 x 30)7,20, spolu 20€. Tepelny odpor je 2,66, cize este potrebujeme (6,70-2,66) 4,04, to je cca 15cm EPS, co je (0,15 x 43€) 6,45€/m2. Spolu teda (12,70+6,45) 19,15€. Za 1R to je 2,86, skoro 3x menej.

                TVOJA STENA JE (podla mna) 2-3X DRAHSIA, AKO MOHLA BYT. Zanedbal som cenu prace na zatepleni (3-4€), kotvy, lepidlo, (lesenie). Ale zasadny rozdiel to nespravi.

                Teraz este k tomu dychaniu (mozes precitat aj svojej polovicke) - dom dokaze "oddychat" max. 3% vlhkosti. Faktor difuzneho odporu muriva Heluz 44 (zanedbame zasypanie) je μ = 9,7. Tenka 24tka ma zhruba polovicu - μ = 5/10. Ak na to dame ten EPS, ten ma 20-40. Cize v idealnom pripade len 2x vyssi, ako rovnaka hrubka tehly. A urcite nikto nepovie, ze stary babkin dom, z 50tky plnej tehly "nedycha".
                Kazdy stavebny fyzik by ti lahko vedel vysvetlit, ze moknutie muriva a s tym spojene plesne nemaju s "dychanim" nic spolocne. Je to kombinacia nizkej teploty a vysokej vlhkosti, cize rosny bod, kontra difuzny odpor steny. Ak ti ten rosny bod nevznikne (lebo si dobre zateplil a vetras) nepotrebujes ten difuzny odpor ani len poznat. Vidis, taketo jednoduche to bolo.

                Ak mi napises ceny toho kotla a pece, mozme pokracovat aj zajtra. Ukazem ti, ze su argumenty a "argumenty". Zatial dobru noc.
                • jan1234
                  AUTOR
                  @matorado  
                  Dik moc za pracu a energiu kt davas reakciam na clanok...radsej napis o svojej stavbe...napr pre mojho brata 🙂
                  ...zakladna premisa je, ze sme sa rozhodli neolepovat dom EPS...a vysledok v cislach sme dosiahli taky aky pisem...hodim sme vyuctovanie od SPP aby si uveril...(elektrarne nie su dolezite, lebo elektrinou uz nekurime ani neprihrievame vodu)...
                  ....tepelny odpor a straty domu som si vyratal uz predtym nez sme sa rozhodli ist takou cestou akou sme sli...rovnako aj naklady na stavbu takej ci onakej volby. teda pred 4-4,5rokom..skoda tvojej prace ak bola urcena pre mna, ale dik...
                  ...ide o to co je kto schopny dat/zaplatit za svoju volbu (a nie len pri stavani domu)...
                  ...rozhodnutie a podmienky neboli manzelkine...ale spolocne...
                  ...pec nie je ekonomicke rozhodnutie...jednoducho ju musis chciet...ak sa na to clovek pozrie cez efektivitu, nemoze ju chciet...ale ak chces si oopriet chrbat o kachlice, musis si ju kupit...
                  ...este sa vratim, nech sa zavdacim za nadpracu 🙂
                  • matorado@jan1234  Ahoj, neni zac. Sam sa sebe cudujem 😃 Co nespravi clovek po par poharoch vina 😃 😃
                    Ty mas postavene. Ale mozno to pomoze tvojmu bratovi, ci niekomu inemu - tieto clanky su dostupne pre google, cize to najde hocikto, kto napriklad bude hladat retazec tehla + thermosilit napriklad. Preto to pisem. Aby ludia videli a pochopili, ze dychanie domu je len sposob, ako tahat peniaze z vacku, stastnejsi z toho nebudu.. 😃
                    Ja mam tiez pec, CHCEL som ju, ale dom som postavil tak, aby mala aj racio. Moj cenovy strop bol, aby stala ako bezne konvencne kurenie (citaj KK+podlahovka). Zaroven je ale dom zatepleny, aby sme mohli luxusne kurit elektrikou bez vrasok na cele. Uznavam, ze to tym padom az taku navratnost nebude mat.
                    Nemusis davat ziadne vyuctovanie. Ja si myslim, ze tvoja story je uplne uveritelna a autenticka.
                    Co tvoj brat, akym smerom uvazuje? Inak, ako ty?
                    • jan1234
                      AUTOR
                      Bratovi nevadi zateplenie na fasade 🙂 ... tak moja rada znela a za tym si stojime rovnako 🙂 25 obycajna tehla (mame ju v nosnych prieckach) a na to min 20cm zateplenia...
                      ..a k tomu rekuperacia - opat, sice nic nesetri, teda nie tolko aby sa vratila investicia, ale ak je dobre spravena, tak "kontrolovane" vetra a teda cez filtre a menej vysava prach, tj aj menej prachu vysava nosom a filtruje v plucach...rekuperacia usetri akurat naklady na prevadzku kontrolovaneho vetrania...ale musi byt dobre spravena nech nerobi viac skody ako uzitku zo zdravotneho hladiska...
                      ...mame KK od Geminoxu - ale to len preto, lebo dom ma male straty. vypocitane a napokon aj potvrdene pocas kurenia bez plynu....je to jediny kotol s modulaciou pod 2kW (1-10kW)...
                      ...nesli sme do TC - predovsetkym preto, lebo cenova ponuka na TC nesla vyrazne dole za 2 roky rozhodovania a mohol som aj sledovat skutocnu ucinnost TC u suseda. nie je veru taka ako sa deklaruje v materialoch - ono je to podobne ako s deklarovanou spotrebou novych aut 😞...kde bolo napisane, ze nase TC by malo deklarovany COP?
                      ...a co sa tyka nakladov na KK Geminox - je to neuveritelne, ale ak sme usetrili voci cenovej ponuka na instalaciu TC 500EUR tak je to vela....a aky je deklarovany bezny sezonny COP TC? 2,8...aky je cenovy rozdiel kWh v plyne a v elektrine? kym sme sa rozhodovali tak elektrika bola 2,8x drahsia ako plyn 🙂...cize nech mi nikto nehovori, ze nie su dohodnuti...vo vysledku je to o prioritach investora...
                      • jan1234
                        AUTOR
                        Aha zabudol som nazor/skusenost ohladom kurenia - podlahovka ma svoje nepopieratelne vyhody predovsetkym v mensej miere obmedzeni pri zariadovani interieru...
                        ...ludia si slubuju teplo od noh - aspon u nas doma sa toho velmi nedockaju..mame sice plavajucu podlahu (trochu sa to s ocakavanym pocitom tepla od noh v zime bije), no i tak musim konstatovat, ze pri potrebe tak maleho prisunu energie na zohriatie interieru do stavu aky nam staci (21,5stC v obyvacke) podlaha neprodukuje teplo, ze "WAU super teplo" (ono by to asi bolo aj unavne chodit po takej podlahe cele dni)..toto jednoducho doma nemame...
                        • jan1234
                          AUTOR
                          @matorado  
                          Brat sa rozhodol stavat rovnako draho ako my - 30 Ytong (neviem, ako sa vola tvarnica no ma najlepsi deklarovany tepelny odpor) a na to 20 mineralna vlna....moju radu si nevzal za svoju, ale ako pisem viackrat, je to osobnych prioritach investora...excelovsku tabulku s hrubymi (porovnavacimi) cenami som mu samozrejme ukazal...KK, podlahovka a rekuperacia...bez investovania do pevneho paliva...
                          • matorado@jan1234  Ahoj, tak samozrejme aj 30 tvarnica+20eps je uspech, tak stavia napriklad moj sused. Ale aj tam sa treba vyhnut lambdam, thetam a podobnym drahym ftakovinam, staci najlacnejsi ytong, s takou pevnostou, aby bol aj statik spokojny. Skoda je lambdy, ked na to pojde zateplenie, zbytocne si narobi problemy - je prilis krehka, tazko sa do toho aj kuchyna, ci rozne nabytky vesaju, ako pisu aj viaceriu na MS.

                            Treba naozaj oddelovat marketing a ekonomiku, lebo v pripade stavebnych materialov su to prudko odlisne pojmy 🙂 Neviem, ako vypada cena 30tka lambda+20 vlny, ale iste by som to nerobil. To uz mozno radsej iba cisto co najhrubsiu lambdu, ako to predrazovat to vlnou.. Tusim ste z bohateho rodu.. 🙂 Ja dam ruku do ohna, ze tenka tehla, na to EPS a NEMOZE zistit/vidiet/citit ziadny rozdiel. Za tym si stojim lebo tak byvam uz 2 zimy. Plati 2nasobne, ak tam ide este s rekuperaciou. Naozaj zbytocna "investicia".

                            Rekuperacia si na seba nezarobi, ale pomaly sa stava standardom. Ma nieco do seba. Pri klime v novom aute dnes uz takisto nikto nezavaha, tak preco nie rekup. ..

                            Myslim, ze kurenie si dobre zvolil, nizky modularny vykon je 100%tny argument! Tiez som tak rozmyslal (este, ked sme mali mat plyn, ale sme nakoniec teda nedali). Podlahovka - zase viac predsudkov a ocakavani ako realnych parametrov. Ked je tepla, je to neprijemne, niekomu z toho puchnu nohy, ked je "studena" zase zle.. 😃 Ale KK jednoducho vyzdauje nizkoteplotne kurenie, cize tam neni o com debatovat.

                            TC moze mat o par % nizsie prevadzkove naklady. Ale tie nekompenzuju dostatocne vyssiu investiciu, cize ak tym clovek nechce aj chladit, je to zbytocne, ak je v dosahu plyn.

                            Prajem bratovi pevne nervy 😃 Neni to mad lizat, stavat dom..
                            • matorado@jan1234  Odporucam bratovi nasledovny nastroj: http://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/128-on-line-kalkulacka-uspor-a-dotaci-zelena-usporam

                              Je to velmi sikovna kalkulacka na dimenzovanie zateplenia. Vysledkom je kolaovy graf. Zmysel je, aby okna, steny, podlahy a stropy mali kazdy STVRTINOVY podiel v tom grafe. Vtedy je zateplenie dimenzovane spravne a ziadna cast "obalky" domy nie je pod-, ci pre-dimenzovana. Odporucam!
                              • jan1234
                                AUTOR
                                @matorado  
                                Inak ked vyjde cas budem pisat clanok ako sme stavali a preco by ini mali stavat v detailoch ci vseobecne inak 🙂