Zvislá zeleň

Mnohých zaujali fotky nášho skalkového plota a pýtali ste sa na detaily, tak sme dali dokopy článok s podrobnejšími informáciami. Keď sme stavali, na skalku nebolo dosť miesta, tak sme naplánovali skalkový plot. Je to vlasne zvislá zeleň, skúšame jej rôzne varianty už cca 15 rokov, vyskúšali sme ju v interiéri, v exteriéri, pri dome aj v paneláku. Väčšinou úspešne.

Plot sa celkom páčil a mnohí ste sa pýtali na postup. Pridávam nedokončenú časť plota, kde to vidieť.

Najprv teda ten výsledok, aby tie, nie príliš vábne, betónové stĺpy niekoho neodradili od ďalšieho čítania:

 

Stredná časť ešte nie je dokončená, pravdepodobne tam bude machová stena /uvidíte na neskorších fotkách/. Táto fotka vznikla rok po výsadbe, porovnanie 2018 vs 2019 vyzerá takto:

 

 

Na fotkách hore je južná strana, kde celý deň svieti slnko. Pohľad z obývačky, terasy, teda severná strana, kde slnko nesvieti, vyzerá takto:

 

 

 

Tie hrče zelene sú zvončeky, dlhodobo nám kvitnú, začnú o týždeň – dva. Tej steny sa nezľaknite, nie je špinavá. Keď všetko pôjde podľa plánu, hlavne závlaha, bude tam rozrastený mach.

 A teraz ako „sa to vlastne robí“:

Pýtali ste sa, či nám to robila firma. Áno, aj nie. Manžel má záhradnícku firmu, to on sa realizoval :) Je to naozaj náročné, dimenzovanie stĺpov riešil statik, každý meter je niekoľko dní práce, treba zohnať vhodný kameň, rastliny podľa toho, či sú sadené na južnú stranu, či do tieňa, substrát, automatickú závlahu. Je v tom veľa dopravy a ostane veľa odpadu. Dôležitá je tiež veľká a kvalitná karboška, radšej dve. A trpezliví susedia :)

Možno väčší význam ako pri dome, má zvislá zeleň v bytoch. Sami sme bývali v paneláku a okrem pár muškátov sme na ten balkón toho veľa nedali. Na 1m2  zvislej zelne sme vysadili cca 40 rastlín. Mali sme tam iba okrasné rastliny, ale dajú sa pestovať aj bylinky. Pripájam aj fotky, nie sú kvalitné, na takom malom balkóne bol ozaj problém fotiť. Fotka, kde čiastočne vidieť aj konštrukciu, je hneď po výsadbe, po rozrastení rastlín máme bohužiaľ už len detaily. Ešte ku konštrukcii: na balkón sme samozrejme nedávali žiadne betónové stĺpy a ťažké kamene, konštrukcia je z plastu, obložená tropickým drevom, je tam trochu menej substrátu a sú použité ľahučké lávové kamene. Kamene by sa aj tu dali vyrezať tak, aby zakrývali konštrukciu, ale nechali sme ju viditeľnú. Aj keď to bola severná strana, potrebovali sme tam automatickú závlahu, ručne sme to polievať nestíhali.

 

Interiérová verzia je podobná tej balkónovej, tu je kostra z nerezu. Použité boli izbové rastliny, darilo sa tam skoro všetkým, najlepšie Nephrolepisu. Dajú sa tam pestovať orchidey, bylinky, klasické izbové rastliny, prosperovali tam aj mäsožravé rastliny - rosičky.

Album budem stále aktualizovať a založila som aj facebook stránku "zvislá zeleň", aby sme ukázali ako sa plot v priebehu roka mení. V zime je "len" zelený, od jari do jesene stále kvitne niečo iné, budeme teda pridávať aktuálne fotky, príp. aj z realizácií. 

  • sslavusaaSuper práca, skvely nápad, nech sa rastlinkam darí 😉
    • kuratko22222Je to krásne
      • zuzka60Dakujem za inspiraciu a rady
        • monika7866Paráda ... šikovný manžel ....obdivujem .
          • janamartishSkvelé, že si to takto spísala, ďakujeme! 🙂 Pridávam aj tento článok do Vybrali sme, k tomu naj, čo na Modrej streche máme 🙂
            • lahileHm...chcela by som sito pozrieť, ale foto mi neukazuje, prečo? @janamartish
              • katamara@lahile  ani mne neukazuje
                • emma_932
                  AUTOR
                  @lahile   @katamara  fu,to som si ani nevsimla. clanok je aj na blog Sme, ale ako sa divam, hodil by sa novy. su tam stare fotky, cele je to take prazdne, teraz je plot ovela krajsi. asi ho vymenim aj na sme za novy. zatial tu je link: https://axamit.blog.sme.sk/c/509130/vertical-garden-zvisla-zelen.html