Ťažká akumulačná kachľová pec

10. mar 2014

Pravá kachľová pec funguje na princípe akumulačnej pece s keramicko-šamotovými stenami hrubými 8-18 cm. Vysoká teplota z vnútorného priestoru ohniska a ťahov pece sa pomaly odovzdáva cez keramický plášť vo forme sálavého tepelného žiarenia do priestoru miestnosti. Pritom produkuje zdraviu prospešné záporné ióny, ktoré zlepšujú psychický stav a kladne vplývajú na okysličovanie krvi a duševnú pohodu človeka.

Mnohými generáciami využívaná pravá kachľová pec je nielen synonymom útulného, harmonického a zdravého bývania, no môže sa stať aj estetickou dominantou zariaďovania moderného i rustikálneho interiéru. Jej naprojektovanie vyžaduje odborné vedomosti. Pri správnom zosúladení tepelných strát miestnosti a znalosti tepelného výkonu, ktorý poskytuje plocha vonkajšieho plášťa pece, možno navrhnúť optimálne umiestnenie pece v interiéri, veľkosť ohniska, ťahov a komína tak, aby pec vykúrila aj 6 miestností. Dokonale navrhnúť konštrukciu pece, umiestnenie zakurovacej klapky, dymovej klapky, zadného vetrania a veľkosti prieduchov na vykurovanie podkrovia alebo ďalších miestností, umiestnenie sedacej lavice a pod. si vyžaduje dlhoročné skúsenosti.

Sálanie (vyžarovanie tepla) je podobné vyžarovaniu slnečných tepelných lúčov, ktoré nezohrievajú vzduch a až po dopade na pevné látky sa zmenia na tepelnú energiu. Kachľová pec produkuje podobné príjemné dlhovlnné mäkké tepelné žiarenie (ako slnko), ktoré sa šíri od pece rovnomerne všetkými smermi a zohrieva najprv všetky steny a predmety v miestnosti, od ktorých sa zohrieva vzduch. Tým, že sa vzduch zohrieva rovnomerne od všetkých stien a predmetov, nenastáva cirkulácia vzduchu a vírenie prachu. Človek tiež prijíma toto príjemné tepelné žiarenie a má pocit tepelnej pohody už pri teplote vzduchu v miestnosti 19 - 20 °C. Preto nie je potrebné prekurovať miestnosť na teplotu 23 - 24 °C ako pri vykurovaní konvekčnými tepelnými zdrojmi (napr. radiátormi ústredného vykurovania).