Vianoce v kvetináči

5. dec 2012

Vianočný stromček nemusí byť iba umelý alebo rezaný. V posledných rokoch si čoraz väčšiu obľubu získava stromček zasadený v kvetináči. Je malý, milý, a hlavne živý. 

Vianoce v kvetináči
Jeho výhodou je napríklad to, že si môžete vypestovať aj vy sami doma. No nie je to lákavá predstava? Vypestovať si dom vianočný stromček? Samozrejme, nebude ozdobený, taký ešte pestovať nevieme, ale dobrý základ pre krásny vianočný stromček to naozaj je. 

Na tento účel sa hodia viaceré ihličnany. Takýmto vianočným stromčekom môže byť borovica, smrek aj jedľa. No musí ísť o špeciálne vyšľachtené kultivary, takže napríklad nie každá borovica je na to vhodná. 

Dá sa z neho dlho tešiť
Nielenže dlho, ale dokonca veľmi dlho! Veď to je hlavný zmysel vianočného stromčeku v kvetináči. Pozrime sa na to takto: umelý vianočný stromček v tomto prípade ani neriešme, veď nech je hocijako pekný a dokáže skutočný strom takmer dokonale imitovať, je to predsa len umelá vec a živé je skrátka živé. No ani rezaný strom nie je až tak živý, veď tým, že sa odreže, je vlastne zabitý a tak nám naozaj vydrží len po dobu sviatkov a potom ho musíme vyhodiť. Je určený len na jeden účel. 

Vianočný stromček v kvetináči, to je o niečom inom. Najmä v zime máme doma, či už v byte alebo v dome, zvyčajne veľmi teplo, hlavne v obývačke, kde sa vianočný stromček obvykle nachádza. A keď k tomu ešte pridáme suchý vzduch, čo je vizitkou najmä panelákových bytov, je jasné, že odrezaný stromček nám v takomto prostredí príliš dlho nevydrží. Keď však máme tento symbol Vianoc zasadený v nádobe, kde má dostatok vlhkosti a skvelé vegetačné vlastnosti, je to vlastne náš trvalý spoločník. A to nielen počas sviatkov, ale dokonca počas celého roku. 

Má toľko výhod...
Tak napríklad ho nemusíme využívať len v interiéri, ale aj vonku, či už na terase, balkóne alebo dokonca v zasneženej záhrade. Ďalšou jeho výhodou, o ktorej sme už hovorili, je jeho trvácnosť a odolnosť. Skrátka mu ihličie len tak ľahko neopadá, takže ho môžeme použiť nie jedny Vianoce, ale hneď niekoľko rokov za sebou. 

Pokiaľ sa vám však za nejaký čas bude zdať, že vyrástol o trochu viac, ako by bolo vhodné, pokojne ho môžete aj s črepníkom nechať niekde pred domom alebo na záhrade. Takisto ho môžete z kvetináča vybrať a zasadiť do zeme. 

Buďte naňho jemní
Keď sa takýto stromček rozhodnete priniesť si domov, nechoďte naňho zhurta. Aby nedostal šok z vášho teplého bytu, najskôr ho nejaký čas, tri alebo štyri dni, necháme v garáži, na chodbe, skrátka na nejakom chladnejšom a zároveň svetlejšom mieste, aby sa postupne adaptoval. Až potom by sme ho mali dať na miesto, kde by mal vytvárať tú pravú vianočnú pohodu. 

  • dorotelkaMali sme taký minulý rok pri vchodových dverách a vyzeral pekne. 😉
    • didushik
      AUTOR
      @dorotelka   a bol hlavne živý... mne už strašne smrdí umelý stromček... a potom si tento vysadím do záhrady ... inak bude to náš prvý s manželom 🙂 bude taký symbolický pre nás
      • marissasa@didushik  my už budeme mať tento rok tretí spoločný 🙂
        A ten náš prvý je už krásny narastený 🙂
        • compraKde take predavaju? Normalne v Hornbachu atd. alebo v zahradnictve?
          • marissasa@compra  my kupujeme v CZ - v OBI, tento rok asi v záhradníctve 🙂
            • didushik
              AUTOR
              majú ich v Baumaxe - ale vraj tie nie sú vhodné na vysadenie vonku... majú osekané korene.. v záhradníctva sú určite lepšia voľba.. včera som bola kúpiť tak hovorila že čím väčší kvetináč tým lepšie... tam je záruka že ti potom keď ho presadíš nevyschne