Šťastie

8. feb 2012

Sami seba presviedčame, že život bude lepší, keď sa oženíme, budeme mať dieťa a potom ďalšie. Potom nie sme spokojní, pretože naše deti nie sú dosť veľké a všetko sa zmení k lepšiemu, keď vyrastú. Potom nie sme spokojní, pretože dosiahnu pubertu a musíme sa s tým pasovať. Určite budeme šťastnejší, keď z toho konečne vyrastú. Hovoríme si, že náš život bude lepší, keď si náš manžel/manželka konečne lepšie zorganizuje život, keď budeme mať lepšie auto, nový dom, keď budeme môcť ísť na dovolenku, keď budeme konečne v dôchodku.  
Pravdou je, že nie je lepší čas na šťastie ako ten, čo je práve teraz. Ak nie teraz, potom kedy? Tvoj život bude vždy plný výziev. Je lepšie ten fakt prijať a rozhodnúť sa byť šťastným aj napriek tomu všetkému.

Dlho to vyzeralo tak, že život sa mal už-už začať. Ozajstný život. Ale v ceste sa stále vyskytla nejaká prekážka, vyššia moc, nejaká práca, ktorú treba dokončiť, niečo, čomu treba venovať nejaký čas, účet, ktorý treba zaplatiť. A potom sa už život začne. Nakoniec som pochopil, že život sú tie prekážky. Tento uhol pohľadu mi pomohol pochopiť, že neexistuje žiadna cesta ku šťastiu. Šťastie samotné je cestou.
Takže si vychutnaj každý moment. Prestaň čakať, kým skončíš školu, kým priberieš 5 kíl, kým dostaneš prácu, kým postavíš dom, kým sa oženíš/vydáš, na piatok večer, na nedeľu ráno, čakať na nové auto, kým splatíš hypotéku, na jar, na leto, na jeseň, na zimu, na prvého pätnásteho v mesiaci, na uvedenie tvojej skladby v rádiu, na smrť, na znovuzrodenie... predtým než sa rozhodneš byť šťastným.

Šťastie je cesta, nie cieľ. Nie je lepší čas na to byť šťastným, ako práve teraz!
Žite a vychutnávajte si prítomnosť :)

  • pedrisitopresne takato je teoria budhizmu,zit v pritomnosti ..je to zaujimave ..ale je to iba tak, a nie inak .. 🙂
    • lenka34nádherne skutočné...
      • pipapaPresne tak!!! Svata pravda kazducke jedno slovo. Ja mam za sebou par rokov sebapoznavania, nespokojnosti, cakania, otazok... A to naco som prisla presne vystihuje tento text. Clovek na to musi prist sam a ono sa mu to postupne samo zakoreni v hlave a bude podla toho zit. A zivot je potom omholo lahsi a hlavne krajsi! Treba si vazit vsetkeho co mame a vychutnavat si kazdy jeden den s najblizsimi. Zivot je zazrak!
        • alyssa646
          AUTOR
          @pipapa  suhlas, kolko nervov by si clovek usetril, ak by mal na pamati prave toto. A pritom ked sa obhliadneme za seba, zistime, ze najviac sme sa strachovali o veci, ktore sa nikdy nestali. Ked toto vacsina z nas pochopi, ma vyhrate 😉
          • mrkvakatkapravda! 🙂
            • cililinkpekne 🙂
              • anairdavacsina sa zhodneme nan tom, ze je to pravda... ale je sakra tazke podla toho kazdy den zit... tak si mi to dneska zase pomohla pripomenut 🙂
                • alyssa646
                  AUTOR
                  @anairda  niekedy na to aj ja zabudam, to sa priznam. preto je fajn si to stale niecim pripominat a hlavne nezabudat. zijeme len raz 😉
                  • framuška jenom zlatá 🙂
                    • fra
                      vždy ked počujem slovo štastie spomeniem si na toto
                      • alyssa646
                        AUTOR
                        @fra  🙂
                        • slabachvilasúhlasím. ale na 15v mesiaci čakám aj tak 😃
                          • alyssa646
                            AUTOR
                            @slabachvila  to asi viaceri 😃 dolezite ale je, aby si si to cakanie sprijemnila vychutnavanim si pritomnosti 😉
                            • imichalje to pekne, ale nic nove na svete 🙂
                              • alyssa646
                                AUTOR
                                @imichal  pravda, nic nove, ale kolki ludia na to dennodenne zabudaju 😉