Denník stavby rok 2009 - 2010

4. okt 2010

 

Október 2009- Kúpa pozemku na Rudníku, záhrada s ovocnými stromami, staršie slivky, jedna čerešňa, krásna lúka s poľnými kvietkami.

November 2009 - Vybranie projektu domu, pozemok má rozmery cca 15x70 m, domček musí byť užší, v požičanom katalógu rodinných domov z roku 2006 od ľudí z Moravského Lieskového náhodne objavený projekt od Jozefa Kruliaca z Huncoviec. Po telefonickom kontakte upravený pre zvažovanie terénu s čiastočným podpivničením. Od vybrania projektu domu po začiatok stavby je ešte dlhá cesta. Čaká nás vybavovanie povolení na prípojky vody, elektriky, plynu, hydrogeologický posudok. Zima je ako stvorená na papierové záležitosti, ak to všetko dobre pôjde na jar môžeme začať upravovať pozemok a zahájiť stavbu.

Január 2010 - Hurá, stavebné povolenie máme, ešte musí odísť zima a pustíme sa do toho. Činžiakovej kultúry a nič nerobenia už máme dosť. Tešíme sa, že budeme mať kam vyjsť von, opekať, sadiť kvetinky a hlavne stavať.

Marec 2010 - Slniečko začalo viac pripekať, čas ako stvorený na pohyb vonku. V tomto období je sad posiaty fialkami, o chvíľu príde bager. Zem je ešte premočená, no na okraji pozemku je nevyhnutné urobiť cestu pre prístup stavebných mechanizmov. Na vybagrovanú zeminu pokladáme geotextíliu, nákladnými autami dovážame makadam. Pevnosť cesty treba vyskúšať, ale cesta asi nie je pre osobne autá, v štrku sme zapadli a čakáme dve hodiny na suseda, aby nás prišiel vytiahnuť.

Apríl 2010 - Je čas na nákup stavebného dreva, roxory zo šrotoviska sú tiež už nachystané.

Máj 2010 – Prípravné práce začínajú, vodomerná šachta je už vykopaná aj osadená, skrinka na elektriku je tiež na svojom mieste ale ešte nie sú zapojené.

6.jún 2010 - Výroba lavičiek. Po namáhavej práci s metrom, váhou a doskami trocha oddychu pri opekaní. Na raždí som si poranila prst, z nepatrnej ranky mám už večer dlahu a antibiotiká.

7.jún 2010 - Lavičky robíme ešte na ďalší deň, nestihli sme ich dorobiť. Terén sa zvažuje viac sko sme mysleli, bude treba navážať velké množstvo štrku a základy by boli v niektorých miestach vysoké aj 3 metre preto padlo rázne rozhodnutie, dom sa podpivničí celý. Je krásne počasie, sme až moc opálení, len aby počasie vydržalo, môže sa začať výkop. Všetci na okolí stavajú, bagrista ktorý bude robiť výkop je voľný až v sobotu 12. júna 2010. Čaká nás najťažšie rozhodnutie pred začatím stavby, kto, kedy a za koľko eur to postaví. Po prieskume firiem a robotníkov sa rozhodlo, že stavať budeme sami s brigádnikmi.

14.jún 2010 - Slávnostný výkop. Počasie sa zopsulo, aj preto oneskorený výkop, už niekoľko dní intenzívne prší, zem je premočená, vykopaná stena od cesty má výšku skoro tri metre. Pôda je ílovitá, zusúva sa do výkopov.

15.jún 2010 - Konečne zapojená elektrika aj voda, dokončený výkop.

16.jún 2010 - Betónujeme, výdatne prší. Doviesť betón domiešavačom na pozemok, ktorý sa nachádza v úzkej slepej uličke na konci dediny nebude vôbec jednoduché. Domiešavač je vysoký, búra strechu strodoly, ktorá zasahuje až do cesty. Majiteľ žiada odškodné za popadané škridle, dostane od firmy, ktorá betón dováža, 100 eur. To však nebola jediná škoda, ktorú domiešavač napáchal. Potom roztrhol pumpou susedom kábel spoločného televízneho rozvodu a moc nechýbalo a roztrhol by aj elektrické káble. Nie je nad dobré susedské vzťahy našťastie susedia sú milí.

17.jún 2010 - Prestalo pršať, stavba odpočíva, zem z obrovského výkopu sa zosúva do zabetónovaných pásov. Čaká nás ďalšia nečakaná robota, paženie.

21.jún 2010 - Paženie čiastočne dokončené, priváža sa štrk, ktorý treba rozhodiť po rozmočenej stavbe.

22.jún 2010 - Nakúpené drevo, tvárnice, treba začať šalovať.

25.jún 2010 - Všetko je pripravené na privezenie betónu. Večer je už prvá etapa stavby dokončená, platňa je hotová.

26.jún 2010 - Dnes máme krásne počasie, pre betónovú platňu nie moc ideálne, ideme polievať.

27.jún 2010 - Stále treba polievať, medzi polievaním si krátime čas výrobou malej drevenej búdky, ktorá bude slúžiť pre robotníkov a nás. Vyrábame záchod.  

28.jún 2010 – Polievame a robíme žľab na kraji pozemku, aby voda po dažďoch netiekla z cesty krížom cez vybetónovanú platňu. Stavbe dáme do augusta pokoj, treba ísť do práce zarábať peniažky.

17.august 2010 - Po jeden a pol mesačnej prestávke sa pokračuje na stavbe. Aby sa mohlo začať, treba pozháňať nových robotníkov, niektorí si našli inú prácu. Objednať materiál a dokončiť záchod, aby sa už mohol používať. Času na vytiahnutie múrov pivnice a dokončenie deky máme necelý mesiac, lebo potom zase treba ísť pracovať. Všetko závisí od počasia, či sa nám plán podarí splniť.

18.august 2010 – Základová doska sa pred vysušením pokryla papierovými kartónmi, ktoré treba odstrániť, tiež sa musí dať dolu šalung. Počasie je na stavanie priam ideálne, nie je horúco a hlavne neprší. Jeden a pol mesiaca urobilo svoje, zosunula sa pôda, musí sa vyčistiť od hliny výkop okolo platne, a postaviť oporný betónový múr.  

20.august 2010 - Dnes sme položili prvú radu oporného múra, počasie sa zhoršuje, zajtra bude pravdepodobne voľno, čas aj počasie je proti nám.  

21.august 2010 - Druhý rad oporného múra je položený, dvaja brigádnici sú na takúto prácu málo, ide to pomaly. Ešte treba položiť drenážne trubice, na zadnú stranu oporného múru nabiť nopovú fóliu a zasypávať štrkom miesto medzi výkopom a oporným múrom. 

25.august 2010 - konečne sme dokončili oporný múr, ktorý nám zobral viac času ako sme pôvodne predpokladali. Terén v ktorom staviame domček si ale takéto opatrenie vyžiadal. Ešte penetrácia, izolácia a za pár dní môžeme začať stavať múry pivnice.

30.august 2010 - Ráno je zase slniečko schované pod vrstvou čiernych mrakov, len aby nás nechalo dokončiť zameranie prvej rady tehál. Správne zameranie je veľmi dôležité, preto prichádza odborník z Heluzu a laserovou vodováhou založí základovú maltu.

31.august 2010 - Mraky sa včera nevypršali, lejak pokračuje aj dnes. Musíme si dať prestávku od stavebných prác a čas trávime v garáži vyrovnávaním roxorov.

1.september 2010 - Skoro ráno kontrolujeme na internete pohyb mrakov. Nevyzerá to vôbec dobre, bude pršať. Usmrkané počasie sa rozhodneme využiť nakupovaním v Trenčíne. V baumaxe kúpime materiál, keby náhodou sa predsa len dalo ísť stavať a ideme sa túlať po Laugariciu. Skoro nič sme nekúpili, niečo predsa, ale nie topánky pre ktoré sme tam išli a ideme domov skontrolovať čo robia mraky. Vyzerá to celkom sľubne, ideme klásť prvú radu tehál. Staviame až do úplnej tmy.

2.september 2010 - Počasie nám stále nepraje, brigádnici sú nachystaní aj materiál, po príchode na stavbu čakáme dve hodiny, čo mraky urobia. Musia sa rútiť priamo cez Rudník. Odchádzame, možno sa počasie okolo obeda umúdri a dopraje nám pokračovať v pokladaní tehál. Na druhý pokus je už mrakov menej, staviame múry pivnice. Druhú radu sa nám nepodarilo dokončiť pre tmu. Je to namáhavé, nejde to tak rýchlo ako sme si predstavovali. Sme už unavení, bolia nás kríže.

3.september 2010 - Dokončili sme tretiu radu tehál. Treba zarábať aj peniažky, tak v októbri bude na stavanie málo času, musíme suterén dokončiť v septembri. Prišla partia troch murárov, od zajtra sa pustia do práce. Uvidíme ako im to pôjde. Dnes bolo počasie celkom ustálené, zajtra už zase hlásia dážď.

4.september 2010 - Skoro ráno bolo na stavbe 5 robotníkov, pustili sa do práce, ale za dve hodinky sa pustil taký lejak, že prácu museli prerušiť. Lialo skoro až do večera, počkáme do nedele, čo si na nás počasie zase nachystá. Dnes mali doviesť aj zostávajúci materiál. no pre zlé počasie sme zákazku odvolali – bola to chyba.

5.september 2010 - Ráno ako sobotňajšie, murári sa chytili práce, nehrali s s tým ako my s brigádnikmi a po troch hodinách už nemali čo ukladať, lebo minuli všetok pripravený materiál. Fajront. Bolo zamračené, ale aspoň nepršalo. Zarodili aj dve staré slivky, ktoré sme na pozemku nechali, no zo slivovice, ktorá by z nich bola, by sme sa moc neopili. Aj tak ich treba pozbierať.

6.september 2010 - Tehly doviezli dvomi autami, jeden po vyložení zapadol a pre zmenu šoféri jednému susedovi zlomili kôl v plote, druhému roztrhli oceľové lano ktoré im požičal na vytiahnutie a aby toho nebolo málo tretiemu zlomili polovicu konárov na strome. Susedské vzťahy sa utužujú. Susedia sú stále milí. Murári dokončili múry, zajtra položíme preklady a začneme robiť strop – ak ho dovezú.

7.september 2010 - Ako vždy prší, aj chlapci - brigádnici začali štrajkovať, na stavbu sa im moc nechce. Budeme si musieť pomôcť aj bez nich.

13. september 2010 – Železo poviazané, konečne doviezli nosníky a stropné vložky, strop je uložený, na poslednú chvíľu sme všetko stihli čo sme naplánovali aj za nepriazni počasia a štrajku pomocníkov. Dnes betónujeme. Pivnice máme hotové. Ešte niekoľko dní treba polievať, upratať stavbu a mesiac budeme odpočívať.

 

18.október 2010 - Babie leto už skončilo, ale my potrebujeme pokračovať na stavbe nášho domčeka.Uvidíme ako nám to počasie dovolí. Máme málo času, necelé dva týždne, musíme doviesť elektriku a vodu k prípojkám domu, zhotoviť provizórnu strechu nad suterén, a hlavne zazimovať stavbu, a nechať ju do jari odpočívať.

20. október 2010 - Kanály na prípojky vykopal bager, ušetril nám kopu práce. Hadicu na vodu sme zasypali pieskom a štrkom. Odstránili sme stojky v suteréne, strop drží, to je dobre.

21. október 2010 - Vonku svieti slniečko, ale je poriadne mrazivo. Penetrákom natierame vonkajšie steny suterénu, zajra sa bude robiť izolácia.

22. október - 1. november 2010 - Celý suterén vyzerá ako čierna krabica polepená ipou. Z dvoch strán sa zasypáva štrkom, z jednej strany bude vonkajšie schodisko. Vizualizácia okolia domu na papieri je jedna vec a skutočnosť je druhá. Na papieri to vyzerá jednoducho, ale stavba sa musí prispôsobiť terénu a rozmerom pozemku.Po dlhých úvahách sa nakúpili tvárnice, cement a začali sme stavať vonkajšie schody. Nestihli sme ich dokončiť, bolo málo času. Vrch suterénu sme pokryli igelitovou plachtou, aby nezatekalo do pivnice. Zatekalo. Ešte že aj v nedeľu je otvorený aspoň baumax. Nakúpili sme ďalšie balíky ipy a urobili izoláciu deky. Poupratovali sme okolie, zabednili okná, odstavili vodu. Stavba je pripravená na zimu. Už len počkať na prvý dážď a skontrolovať, aká nepriepustná je izolácia. Pre tento rok sa budovanie nášho domčeka skončilo, už aby bola zase jar. A ešte niečo, slivovica z našej úrody je vynikajúca.