Manžel je vlastník pozemku. Bude stavba písaná na neho?

Profilova fotka
Buduci manzel je vlastnikom pozemku, ktory dostal do daru od svojich rodicov. Teraz sa na nom chystame stavat, vybavujeme stavebne povolenie, ale natrafili sme na problem.Na stavebnom urade nam povedali, ze ak je on vlastnikom pozemku, tak automaticky bude on jediny stavebnik (mna zo stavebneho povolenia vylucili) a tym padom aj cela stavba bude napisana nanho. Vie mi niekto poradit ako to vlastne je? Chceli by sme byt zapisani obidvaja ako vlastnici domceka.
Odpovedať
Tak udělejte nějakou dohodu, že pozemek je ve společném jmění manželů.
Odpovedať
Píšeš "budoucí manžel", takže plánujete sňatek. V tom případě je nejjednodušší řešení svatba. Rychle se vemte a hotovo, budeš automaticky vlastnit ideální polovinou každou cihlu. No, a je taky možné, aby pak manžel u notáře vyřídil dokument, který se jmenuje "rozšíření společného jmění manželů" a zahrne do vašeho SJM tím i ten pozemek. Nevím, jak je to u vás na Slovensku, ale v ČR v žádném případě není vlastníkem stavby automaticky ten, který tam budovu staví. Na to, abys mohla na cizím pozemku stavět, ti u nás stačí i nájemní smlouva, případně jiný dokument, který na tebe převádí uživatelská práva k pozemku. U vás je to určitě taky nějak ošetřeno, i kdybyste manželé nebyli. Je přece nesmysl, abys nebyla spoluvlastníkem stavby od samého počátku, když do ní budeš taky investovat, peníze, čas, energii, atd.
Odpovedať
Profilova fotka
sestřenka staví se svým manželem na pozemku manželových rodičů, stavební povolení je na oba manžele, od rodičů asi museli mít nějaký souhlas, že tam můžou stavět, ale jejich ten pozemek oficiálně určitě není a žádný problém s tím neměli, problém prý budou mít až budou žádat o úvěr, protože to se bance líbit nebude, že ten dům staví na "cizím" pozemku
Odpovedať
tak môže darovacou zmluvou darovať polovicu pozemku tebe a je to poriešené, nie? veď ak sa i tak plánujete vziať... ;-) ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
keby to len tak islo... :-( lenze ten pozemok dostal sice akoby darom od rodicov, lenze v skutocnosti im ho mesacne splaca.A ti mali podmienku ze s nim nebude nic robit kym im ho nesplati....Takze tadial cesta nepovedie.... kde si to mozem zistit, ako sa robi ten suhlas ze tam mozem stavat aj ja? pytala som sa na stavebnom urade, no tetuska tvrdi ze tak to nejde.....prosim poradte ako na to
Odpovedať
Janulo, nabývací tituly jsou veřejné listiny přístupné každému. Vyzvedni si na příslušném katastrálním úřadě nabývací tituly pozemku (tj. listiny, na základě kterých se tvůj přítel stal majitelem pozemku, v tomto případě to asi bude Darovací smlouva) a vyzvedni si list vlastnický - všechno jsou to veřejné listiny, může je vyzvednout za poplatek kdokoli. Pokud je tvůj přítel uvedený na listu vlastnickém a v nabyvacím titulu není tedy žádná rozvazovací podmínka, tak je jen na jeho dobré vůli, že rodičům pozemek splácí a může si na pozemku stavět co chce, kdy chce, kde chce, jak chce.... Pokud by oni do toho chtěli v tomto případě nějak zasáhnout, je to omezování vlastnických práv a to je dokonce protiústavní.
Odpovedať
Jo, a pokud je tedy na Listu vlastnickém uvedený jako vlastník, můžou si rodiče říkat, co chtějí. Kdykoli na tebe pak může polovinu pozemku převést, ale k tomu, abys byla účastníkem řízení - stavitelem, tak to potřeba není.
Odpovedať
karla má pravdu...ak je uvedený on...už nemôžu po právnej stránke nič ;-) a nemá stavebný úrad nejaký nadriadený orgán? keď ti tetuška neodpovedala tak musia mať aj oni nejakých metodikov, ktorý ti odpovedia :-N ono tie tetušky veľakrát nepovedia, lebo nevedia a zisťovať to?....ale kdeže, to si človek musí poradiť sám |-| alebo daj písomný dotaz na stavebný úrad ako sa správne postupuje...na písomný ti musia odpovedať. a najlepšie je to tam zaniesť, nehc ti overia kópiu, že to od teba prevzali ;-)
Odpovedať
Ahojte janula17: a to splácanie bolo dohodnuté len medzi nimi ústne alebo má aj nejaký doklad o tejto podmienke?
Odpovedať
Profilova fotka
pastelka, to bola len ustna dohoda medzi nimi. Mne nejde o ten pozemok, ak mu ho darovali nech je teda jeho. Ale domcek uz budeme stavat za manzelstva a spolocne... Ja len viem ze urcite existuje nieco take ako zmluva ze mi vlastnik povoluje stavat na pozemku a na zaklade tohto bude aj stavebne povolenie na obidvoch. Dokonca mi to uz aj potvrdili na inom stavebnom urade, ze sa to tak da. Lenze ja sa teraz bojim, ze ta pani co o tom rozhoduje o tom nebude chciet pocut, lebo ona tvrdila ze to tak proste nejde... :-S
Odpovedať
Profilova fotka
janula: a proc ti tak hodne jde o to, aby jsi byla na stavebnim povoleni? Ja jsem nikdy nad tim ani neuvazovala, stavime a ja na stavebnim povoleni nejsem. Pokud zacnete stavet az po svatbe tak stejne je to SJM a v pripade rozvodu to jde 1/2 na 1/2, tak me to nejak nedochazi
Odpovedať
Profilova fotka
planujeme zacat stavat v maji a svadba je az v juli. Ja neviem, proste potrebujem to aj pre ten vnutorny pocit ze sme obidvaja rovnocenni partneri, a nie ze ja budem len zenuska odkazana vo vsetkom na svojho manzilka. Je to pre mna tak nejak dolezite...Ideme do toho spolocne, hypoteka je spolocna, tak preco domcek nema byt spolocny?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
zda sa mi to proste tak nejak nefer...
Odpovedať
Ahoj Janula17, my sme riešili tak trochu podobný problém. Síce už sme manželia 5 rokov, ale len teraz sa rozhodol môj svokor darovať manželovi pozemok, na ktorom chceme stavať. Zisťovali sme si čo je pre nás výhodnejšie - či darovanie alebo kúpenie pozemku. Darovanie - bude to výsostne vlastníctvo manželovo aj keď sme už manželia a nebude sa to ani rátať v prípade rozvodu. Ale čo už budeme počas manželstva vytvárať a spolu vlastniť tak to sa bude deliť na polovicu. To je tzv. BSM - bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. To znamená, že pozemok bude stále jeho ale hypotéka a dom a všetko na pozemku bude každého polovica. Keby sme pozemok kúpili od svokra, tak by bolo všetko spoločné vrátane pozemku. Darovacia zmluva má ešte jedno mínus pre oboch - možno. Je napadnuteľná darovateľom a to kedykoľvek až do jeho smrti. Ale len v prípade : " Podľa Občianskeho zákonníka sa darca môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy. Niekedy si darcovia vymedzia akého druhu správania sa musí obdarovaný zdržať (napr. ohovárania a pod.)." Dúfam, že som Ti nejako poradila. Ahojky Adrika
Odpovedať
adrikaa: uz sa to tu niekde rozoberalo... Mas pravdu, len ta doplnim, ze do bsm sa da zahrnut aj to, co sa tam normalne nerata. Ked si pozries https://portal.gov.sk/Portal/sk/Defau... tak sa dozvies, ze mas o tom darovani pravdu, ale ked predtym , ako ho nadobudnete mozete spisat zmluvu u notara a zahrnut to bsm. Dar ma velku vyhodu - neplatis dane ked je to takyto blizky pribuzny...
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj Janula, my sme s mojim manželom na tom skoro takisto ako ty. Pozemok je napísaný na mňa, naši mi ho dali darom. Ja som chcela,aby to naši prepísali aj na mňa aj na neho,pretože vybavovať sme začali na začiatku roka 2007 všetko okolo stavby a svadbu sme mali v septembri 2007. Lenže nám právnička povedala, že keby ten pozemok bol darovaný cudzej osobe, tak sa z toho odvádza daň. a nakoľko môj muž bol ešte v tom čase cudzia osoba, tak sme to riešili čo najjednoduchšie. Všetky papiere sú písané iba na mňa, ako aj stavebné povolenie, pretože on ako cudzia osoba nemohol figurovať nikde. Ale keď budeme dom kolaudovať, tak sa to bude kolaudovať už na nás ako manželov. Problém v tom nejako nevidím, ja som tiež nechcela,aby bolo všade iba moje meno, pretože sa mi to zdalo dosť blbé, ale nakoniec sa to kolaudáciou všetko dorieši. Aspoň mi to bolo takto vysvetlené. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
LV si môžeš stiahnuť aj z katasterportal.sk u nás je to tak, že muž kupoval pozemok a staval dom, ešte sme neboli manželia, keď sme ho kolaudovali už sme manželia boli, ale ten človek povedal, že to skolauduje len na muža, že si to máme vložiť do katastra a potom urobiť notársku zápisnicu o rozšírení BSM a vložiť to do katastra znova... takže toto je riešenie, alebo jednoduchá darovacia zmluva na podiel, aj tak sa to dá... my sme to vyriešilii tak, že staviame ešte jeden dom a ten je výlučne môj :-D každý máme svoj dom, svoje auto, tak sa nemusíme hádať, keby niečo, tak sa odsťahujem... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Holky s tím stavebníkem a vlastníkem pozemku nemáte pravdu. My stavíme na pozemku mé babičky a ta nám pouze ke stavebnímu povolení, ale i k hypotéce, dala souhlas se stavbou na jejím pozemku s ověřeným podpisem a na ohlášení stavby jsme se s manželem zapsali jako stavebníci oba. Kdo bude zapsán stavebníkem je jen vaše volba a vlastnictví pozemku v tomto nemá žádný vliv. Paní na úřadě si chtěla ulehčit práci. Takže k při podání žádosti se tam napište oba a ještě dodej souhlas vlastníka pozemku se stavbou (s tebou jako stavebníkem) a je to.
Odpovedať
Profilova fotka
delfi, ja som tam volala znova a ta pani mi milo ale razne povedala ze to stavebny urad nebude akceptovat :-( Ziadost sme si uz podali s obidvoma menami ale ona mna proste odtial vynala kedze nie som vlastnik pozemku. Co mam robit???
Odpovedať
Profilova fotka
janula to je těžký ....k když si úředním něci vymyslí, ačkoli to tak v zákoně není uvedeno můžeš jít jedině na nadřízenýho. Nejlepší bude když si najdeš znění stavebního zákona č. 50/1976 v platném znění pro slovenskou republiku. Já mám k dispozici jen znění platné pro českou republiku ( my tady těď máme sice zákon úplně novej, ale původně tenhle zákon byl pro československo) a v něm jsou v § 59 uvedený účastníci stavebního řízení. Před stavebním řízením však musíte absolvovat ještě uzemní řízení a rozsah účastníků tohoto řízení je v § 34. Abys mohla být stavebníkem musíš prokázat buď vlastnické právo či jiné obdobné právo. Pod pojmem obdobné právo lze podle mě (jsem advokátka) i podle jiných úředníků chápat i souhlas (s ověřeným podpisem) vlastníka pozemku s provedením stavby, případně pokud to paní nebude stačit pak smlouvu s vlastníkem pozemku o provedení stavby... Zkus na ní vyrukovat s tím souhlasem vlastníka a uvidíš, a když tak na nadřízenýho.
Odpovedať
ahoj janula, my sme na tom tiez tak podobne. vlastnikom pozemku som ja a buduci manzel nie je stavebnik, len ja. svadba je v septembri. na stavebnom som sa informovala, ze staci, ked po svadbe dolozim sobasny list a stavebny urad vezme na vedomie zmenu stavebnika a kolaudovat budeme uz spolu. alebo ak ti na tom zalezi velmi a chces to este pred svadbou - priatel moze potom podat odvolanie voci vydanemu stavebnemu povoleniu (zisti si paragrafy a odvolania na zakony, podla ktorych mozes byt aj ty stavebnikom, tie nech uda do odvolania) a myslim, ze ak je to v sulade so zakonom, tak ten musia akceptovat panie na ktoromkolvek stavebnom urade. a este mas na odvolanie aj krajsky stavebny urad a ten uz si nedovoli pochybit. pa
Odpovedať
Ahojte lexinka9: my to budeme mať podobne. Teda ja budem vlastníčka pozemku, a keď sa v oktobri zoberieme, tak predpokladám, že tiež budeme spolu figurovať na stavebnom povolení. Ikeď mi bolo povedané, že budem len ja sama, ale ja takpovediac sa s týmito záležitosťami stretávam pri práci, takže viem, že sa to dá a funguje to bežne, že aj keď vlastníkom pozemku je len jeden, ale stavať môžu obidvaja. Takže uvidíme, možno že sme sa len s pani na stavebnom nerozumeli. Stavebné konanie chceme rozbehnúť až keď budeme manželia. Alebo je ešte jedna možnosť, ak by to niekde nechceli urobiť, tak sa dá urobiť taká vec, že keď sa dá stavba pri kolaudácii zamerať geometrickým plánom (aby sa mohla zapísať do katastra), tak potom je možné polovicu domu a pozemku darovať maželovi. Aj to je myslím riešenie.
Odpovedať
Profilova fotka
holky, takze konecne mam jasno. Zistila som ze u nas na Slovensku je to tak, ze momentalna medzera v zakone umoznuje nasim uradnikom akceptovat/neakceptovat povolenie vlastnika podla svojho uvazenia. Niekde to zobrat mozu, ale ak panicka nie je ochotna tak si nepomozem. Takze to vyzera tak, ze mi moj buduci manzilek bude musiet potom pred kolaudaciou polku stavby darovat. Ale dovtedy bude vsetko nanho....
Odpovedať
Profilova fotka
u nás neboli ochotní, museli sme skolaudovať na jedného...
Odpovedať
Profilova fotka
ježiš, hotentot my sme museli kolaudovať na manžela, ďalší postup by bol, že by sme už zapísanú stavbu prepísali notárskou zápisnicou do BSM
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?