Je možne vysporiadať spoluvlastníctvo ak je druhy zamluvnený ?

Potreboval by som poradiť ak je tu dáky právnik. V našom meste sa robil ROEP a nám boli navrátené pozemky ktoré su v ale v spoluvlastníckom podiele 1/2 zo stýkom. My sme museli dané pozemky prededit a medzičasom strýko na svoj podiel uzavrel zmluvu o budúcej kúpne zmluve (plánovaný výkup). My si chceme ale náš podiel( pozemok) ponechať na budúcu stavbu. otázka je je možne vysporiadanie = rozdelenie( strýko súhlasí z rozdelením) aj ked už je uzavretá zmluva o budúcej kúpnej zmluve ? Dakujem za každu odpoved i radu ak ste dakto táketo niečo už riešili.
Odpovedať
Profilova fotka
Zmluva o budúcej zmluve na 1/2 pozemku kde kupujúci je niekto iný ako spolumajiteľ v podstate nie je platná, pretože VY ako majiteľ druhej 1/2 pozemku máte predkupné právo a strýko to najprv musí ponúknuť Vám, takže ak by to predal za Vašim chrbtom, tak to môžete napadnúť na súde. Zmluva o budúcej zmluve tým pádom ako keby neexistovala. Ak si chcete rozdeliť pozemky a ste dohodnutý ako, tak treba zavolať geodeta, ktorý spraví geometrický plán na ktorom vyznačí ktorá časť parcely bude koho a pridelí každej parcele nové parcelné číslo. Takýto geometrický plán dáte zapísať do katastra a máte to vybavené... Stačí tak?
Odpovedať
rozdeliť pozemok je možné, pričom je potrebné uzatvoriť medzi vami a strýkom dohodu o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva k uvedenému pozemku, v ktorej sa tento medzi vás a strýka reálne rozdelí tak, že každý sa stanete výlučným vlastníkom určitej novovytvorenej samostatnej parcely. K takémuto rozdeleniu potrebujete už spomínaný geometrický plán, ktorým geodet v súlade s Vašimi predstavami rozdelí pôvodný pozemok a vytvorí tak dve samostatné parcely. Takýto geometrický plán je potom prílohou spomínanej dohody o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva, na základe ktorej sa podá na kataster návrh na vklad vlastníckeho práva..
Odpovedať
Dakujem za odpovede. ešte mám pár otázok, takže ak sú v tej zmluve aj sankcie za nesplnenie zmluvných podmienok ( predaj inej osobe ,odstupenie od zmluvy ) tak sa to nebude dať vymáhať, kedže sa iba zmení číslo parcely ale predmet predaja bude rovnaký ? Viete mi poradiť postupnosť krokov , najprv geometrický plán (bude treba dáka zmluva o rozdelení ?) , a potom až zmluvu o vysporiadaní (je tu dakde vzor )- dá sa to aj bez právnika ? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@maxbeba napísal ti to presne @cerberro že treba "dohodu o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva" a k tomu už spomínaný geometrický plán kde geodet zakreslí také rozdelenie ako sa dohodnete. Tiež ti napísal že: "Takýto geometrický plán je potom prílohou spomínanej dohody o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva, na základe ktorej sa podá na kataster návrh na vklad vlastníckeho práva.." Ak si šikovný tak si dohodu o vysporiadaní podielového spoluvlastníctva spravíš sám a ak nie tak to treba dať spraviť právnikovi. Podpisy musia byť overené na matrike alebo u notára.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?