Exkluzívna zmluva s realitkou. Mám ju podpísať?

Ahojte všetci. Mám jeden problém. S manželom predávame byt. Podali sme si inzerát a zatiaľ nám volali iba realitky. Niektoré chcú iba ponúkať byt ale asi tri, štryri chcú aby sme s nimi podpísali akúsi sprostredkovateľskú zmluvu. Dokonca z jednej realitky tuším Kingreal Prešov boli taký drzý, že pomaly nechceli z bytu odísť kým zmluvu nepodpíšeme. Chcela by som sa vás opýtať aké máte skúsenosti s exkluzívnymi zmluvami a konkrétne s touto realitkou. Mne to smrdí a najradšej by som nič nepodpisovala. Môžem predať byt aj bez toho aby som čokoľvek realitke podpisovala? Ďakujem za všetky rady.
Odpovedať
@etelka01 ja by som exkluzivitu nepodpisala. Zo skusenosti, jedna vychytena realitka prisla s tymto navrhom, pricom druha veta bola, ze no byt zlacnite o XY (15% z ocakavanej sumy), zaplatite vy proviziu, lebo my sme taki super, ze kupujucemu proviziu odpustame. Zostala som v nemom uzase a chlapika okamzite vypoklonkovala. Dalsim realitkam som ponukat povolila s doraznym upozornenim, ze ja sa na ich proviziu skladat nebudem, moja cena je XY a zjednavat sa budem ked tak s nejakym kupujucim pri vaznom zaujme. Vsetci tlacili cenu dole, aby mali hned 30tich zaujemcov, co sa pred dverami o klucku asi pobiju za tu cenu. Ponukaj sama, realitkam nic nepodpisuj a upozorni, ze nech si to riesia vo vlastnej rezii a jasne stanov cenu za nehnutelnost.
Odpovedať
My sme pred mesiacom predali byt, cez realitku, hoci povodny plan bol bez... ozvali sa nam prevazne realitaci, jedna prisla uz aj s klientkou, ktora hned byt kupila..ale sprostredkovatelsku zmluvu sme podpisali az ked uz bol ustne odsuhlaseny predaj. U ostatnych realitakov problem nebol, neziadali po nas nic podpisat, ani by sme nepodpisovali, ak by neprisli uz s vaznym zaujemcom...nepotrebujem sa niekomu zaviazat a potom cakat rok, kym sa to preda... a uz vobec by som sa nenechala tlacit do respektovania ich podmienok...takze kludne ich vyprevad vsetkych s tym, ze podmienky si kladies ty a nepodpisuj nic, kym nebudes mat kupcu...a proviziu plati kupujuci...my sme to mali vsetko v zmluvach jasne napisane, ziadne ofuky, co sa tyka sluzieb nasej realitky, nemozem im nic vytknut.. (a to zrovna realitky nemusim) :)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte, my sme len teraz kupovali byt u ludi, ktori ho predavali exkluzivne cez realitku. Ako sa dohodli to netusim, ale mne ako kupujucej bolo teda fest luto, ze sme museli dat cez 3000 eur proviziu realitke... Ovela radsej by som sa bola dohodla bez nich, ich servis aj tak nestal za vela a za tie prachy uz vobec nie... vraj pravnicke sluzby - jedna stiahnuta zmluva z netu, aj keby som si vsetko davala robit u pravnikov, tak ma stoji max par stoviek...
Odpovedať
Hm... Všetkým vám ďakujem za odpovede. Tá exkluzívna zmluva asi nebude bohviečo. Trochu som presondovala internet a veľa ľudí s tým nemá dobré skúsenosti. Až na realitky tie si takéto zmluvy nevedia vynachváliť. Vraj poskytnú exkluzívny servis. :-S Určite nič nepodpíšeme, ale aj tak ma zaujímajú názory viacerých ľudí.
Odpovedať
Profilova fotka
nie, nepodpisovat.
Odpovedať
Ja by som urcite exkluzivnu zmluvu nepodpisovala.Su to iba kecy,aky extra servis poskytnu. Akurat si nahodia extra vysoku proviziu, ktora odradi mnohych zaujemcov.Kazdy jeden realitak chce predat, takze ked zanucha zaujemcu, snazi sa ho urdzat. Realitiek sa ti ozve vela.Hlavne sa neboj odmietnut a nic si nedaj vnutit.Radsej si vyber 1-3 realitakov, ktori na teba posobia prijemne a seriozne a hlavne, ktori sa naozaj zaujimaju o nehnutelnost. Nie je nic horsieho,ako ked ti realitak privedie zaujemcu a nevie o byte nic a vsetko necha na majitela.
Odpovedať
Profilova fotka
@etelka01 Exkluzívna zmluva je dobrá pre realitku a nie pre teba. Bohužiaľ tento nešvár sa čoraz viac rozmáha a čoraz viac ľudí na to dopláca. Ja som prednedávnom zverejnil na svojom blogu článok, ktorý sa venuje práve exkluzívnym zmluvám. Ak sa niekto chce dozvedieť viac nech sa pozrie tu realitnaskola.sk/exkluzivna-zmluva-s-realitkou/ Pridal som tam aj návod ako sa majú predávajúci brániť pred neodbytnými realitkami.
Odpovedať
@etelka01 ja by som tiez nepodpisovala... momentalne predavam byt (bez realitky)... exkluzivita prinasa viac nevyhod ako vyhod pre predavajuceho
Odpovedať
Profilova fotka
exkluzivna zmluva je vhodna len ak ide o vynimocnu nehnutelnost a kvalitnu kancelariu z vysokym renome. ak su drzy oni na teba tak vies byt na nich drza aj ty.
Odpovedať
@etelka01 nepodpisuj, náhodou nájdeš kupca mimo realitky a hneď bude problém. My takto čakáme kým predávajúcemu skončí exkl. zmluva. nebudeme platiť realitke o 2 tisícky viac keď nemusíme.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?