Dedičstvo a následná darovacia mluva

Ahojte. Riešim teraz dosť podstatný problém. S priateľom sme kúpili byt, kde sme aj na katastri uvedení 1/2 na každého. Teraz keď jeho polovicu bytu zdedí jeho mama, ako vyriešiť prepis tej polovice na mňa? Je lepšia darovacia zmluva či dáka kúpnopredajná? zisťuje potom niekto či som jej vôbec zaplatila? ako je to potom s daňou z dedičstva? keďže zdedí aj dlh v banke (brali sme hypo) bude musieť aj tak niečo platiť? vôbec sa v tom nevyznám :-( aj tak myslím že bude lepšie si zohnať dákeho právnika, aj tak dedičské konanie pochybujem že do konca roka prebehne :-| A ďalšia vec - auto. ako je toto s prepisom? na polícii tiež myslím vyžadujú nejakú kúpnopredajnú zmluvu nie?
Odpovedať
Ake dedenie? To je momentalne aktualne,alebo sa chcete zabezpecit do buducna...keby nieco? Ake nemate deti,tak si mozete napisat zavet /vzajomny,jeden na druheho/,aby v pripade, zeby niektory z vas zomrel tak byt dostane ten druhy. Nikto nezistuje, ci ste si platbu uhradili. Kupnopredajnu zmluvu na auto si mozete spisat aj sami doma, netreba od pravnika. Vzor si najdi cez google a prisposob si ho.
Odpovedať
@manilla mama (ako jediny dedic zo zakona)dedi ak zije len ona a priatelov otec uz zomrel , neboli ste zobratí - 1/1 v celku majetok po svojom synovi a dedi aj jeho dlhy avšak len do výšky hodnoty majetku kt.mal (tvoj priatel).Ak by nechcela dedit aj jeho dlhy, musela by sa dedicstva vzdať.Mozno by bolo dobre opytat sa najprv v banke kde ste brali uver ako to riesi banka, v takomto pripade, to neviem.....lebo aj keby ti jeho mama dala polovicu podielu z bytu napr.darovacou zmluvou (ovsem ak by to zdedila a prijala by dedicstvo aj s dlhmy).a je tam zalozne pravo v prospech banky (aj na priatela)- tak sa najprv informuj v tej banke....co sa tyka platenia dani pri prevode na ineho majitela to ti poradia v info kancelarii na danovom urade (v BA podla obvodu kde byvas).Myslim ze to ti nehrozi......A co sa tyka auta, ak bolo napisane na priatela, dedi ho mama ako hnutelny majetok az potom sa da zrejme prepisat(po dedicskom)ale snad ti tu niekto na MS poradi viac....vela stastia.
Odpovedať
@majki555 treba čítať pozorne @manilla jasne píše, že rieši problém po smrti partnera... Treba jednoznačne zájsť za právnikom a poradiť sa ako v danej veci postupovať...
Odpovedať
a este som zabudla dan z dedicstva sa neplati....platit sa musi len notarovi za dedicske konanie, vyrubi si poplatok podla hodnoty nehnutelnosti (bytu- 1/2podielu) a auta ...a majetku kt.mal priatel.A dedicske bude asi tak o 3 -4 -5 mesiacov....tu v BA...zalezi na notarovi aky ti da termin.
Odpovedať
Za pravnikom ano ale pohladaj si nejakeho znameho pravnika......aby si nemusela platit za konzultacie..
Odpovedať
@kama21 ano, mas pravdu. mama je ako jediny dedic kedze otec uz tiez zomrel. a vidis to s tou bankou ma nenapadlo. ide vsak o to, ze polka dlhu sa splati predajom pozemku ( ta jeho) a nasledne potom by sme to chceli napisat cele na mna. no spytam sa mojho bankara este. skoda je ze znameho pravnika nemam, a jedno sedenie u notara uz prebehlo.
Odpovedať
@manilla ..neviem ako to je s tou bankou , prepokladam ze ste brali uver nie spolu ale kazdy extra-takze jeho mama dlh vyplati , banka da kvitanciu na jeho polovicu , doklad sa da na kataster a ten vymaze tarchu - zalozne pravo na jeho polovicu...a potom ked ta polovica podielu bude cistá - tak sa to moze previest na teba - to este treba zistit- ci darovacou zmluvou alebo kupnou - mama platit dane nebude lebo nehnutelnost zdedila a to je od dane oslobodene.Ja by som na tvojom mieste zasla na danovy urad a spytala sa co by bolo v tvojom pripade najvyhodnejsie do buducna ak by si chcela byt predat(v buducnosti),ci darovacou zmluvou alebo kupnou ziskat tu 1/2 bytu.Tu v ba su na to info kancelarie na danovych uradoch - kde su velmi fajn aj ti poradia a mas to zadarmo...
Odpovedať
@kama21 zatial dik za odpoved. pozistujem to.
Odpovedať
poradte mi mám nárok na nehnuteľnosť po rozvode, ktorú ziskal manžel dedičstvom. Spoločne sme brali úver na vyplatenie dedičov z môjho stavebného sporenia ktory som si aj platila, alebo po rozvode pôjdem sdeťmikade ľahšie Vopred ďakujem
Odpovedať
@tvsvet zo zakona majetok nadobudnuti dedenim nie je predmetom bezdpodieloveho spoluvlastnictva manzelov :-/ - zrejme to vidno aj na LV, kde je zapisany len manzel 1/1- pozri si na www.katasterportal.sk... a to stavebne si si zalozila este za slobodna? aj si platila za slobodna az do konca? lebo ak nie, tak to bolo predmetom BSM.a v tom pripade, zrejme narok mat nebudes, ale najlepsie zistit u niekoho kto sa venuje rodinnemu pravu, mozno tam bude nejaka vynimka. Deti vsak dedicmi budu.
Odpovedať
@tvsvet nie, na nehnutelnost nemas narok,ak ju zdedil iba tvoj manzel. Ale mas narok pozadovat polovicu nakladov,ktore ste vlozili do zhodnotenia /opravy,udrzby/ a nadobudnutia-ak ste brali uver, tak si ho vlastne platila aj ty svojou polovicou. Porad sa blizsie s nejakym pravnikom,dones mu vsetky podklady,aby si naozaj nezostala s detmi na ulici,aby ta ex neosklbal o to, na co mas narok.
Odpovedať
Profilova fotka
@kama21 @manilla V prvom rade - este nie je iste, ze priatelova mama je jediny dedic - treba si precitat ustanovenia zakona : Ak nededia poručiteľovi potomkovia, dedí v druhej skupine manžel, poručiteľovi rodičia a ďalej tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roka pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa. Dedičia druhej skupiny dedia rovnakým dielom, manžel však vždy najmenej polovicu dedičstva. Predpokladam, ze deti asi nemal, kedze ich tu nespominas a teda jedinou otazkou zostava, ci ste zili aspon rok v spolocnej domacnosti - ak ano, dedis spolu s jeho mamou rovnakym dielom. Ak ste tolko spolu nezili, tak potom sa ta to netyka.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@blondiee83 no zili sme spolu v domacnosti asi rok a pol, spolocny byt kupili az v marci/aprili 2011. deti sme nemali, z rodicov ostala len mama. ono zas neviem ako dokazat ze sme spolu zili? v podstate aj keby som nic nededila, v banke sme sa uz boli pytat, ak prebehne dedicske konanie, nieje problem kupnou zmluvou alebo darovacou previest zvysnu polovicu bytu na mna. (neviem ktora zmluva je vyhodnejsia, vraj je darovacia napadnutelna?) jedine na co by som si asi narokovala je auto.jeho mama vodicak aj tak nema, a uzivam ho stale ja. bola by som rada ak by sa potom prepisalo na mna. no a v podstate mal aj nejake uspory na uctoch...ak by to islo pol na pol tak by mi to momentalne aj s tou hypo pomohlo... to aby som si este zistila ako to je. ale dik zatial.
Odpovedať
@blondiee83 @manilla dakujem, zase som sa nieco naucila.To zn.ze teraz zalezi na notarovi aby uznal a zaratal do dedicstva aj manillu?Alebo od koho to zavisi?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?