Bývanie v podkroví u rodičov. Máme zaistiť financovanie zmluvou?

Profilova fotka
Chcela by som radu ci mate s takym niecim skusenost. V rodicovskom dome planujeme s priatelom byvat, rodicia postavili hrubu stavbu (podkrovia) aj okna + strecha, zateplenie strechy, elektrika, priecky, mozno aj kurenie chcem financovat ja zatial taka dohoda medzi mnou a priatelom, chceli by sme si nejak osetrit zmluvou co v pripade rozchodu ... hlupe je to takto napisat ale clovek nikdy nevie co sa za niekolko rokov moze stat ... stretli ste sa s niecim podobnym? na co nezabudnu ..?
Odpovedať
@mirulik23 stretla, ale bolo to naopak a priateľ peniaze, ktoré investoval už nevidel
Odpovedať
Profilova fotka
@mimms ale ja to tak riesit isto nepotrebujem, ja si chcem osetrit zmluvou, ze co on do toho vrazi, tak ja mu to musim vratit .. preto ma zaujimali nejake ine skusenosti nazory .
Odpovedať
Profilova fotka
@mk7 je takych pripadov strasne vela aj v nasom okoli preto sa tomu chceme vyhnut ...
Odpovedať
@mirulik23 Ak frajer finančné neprispeje a bývať budete u vašich naco ti je zmluva? Ci sa bojis ze ta osklbu rodicia? Ak ano správ si zmluvu o pôžičke s nimi a nech si akože zafinancuju podkrovie oni.
Odpovedať
Profilova fotka
@eeffka Nie nie priatel financne tiez prispeje urcite, len teraz toto chcme ja a budeme zariadovat, zateplovat .. stavat garaze .. urcite prispeje aj on sama by som to zo svojich financii neutiahla, ale chcela som ci mate niekto skusenosti, ak ano co ste zahrnuli do zmluvy .. zmluva medzi partnermi ... zmlvuu s rodicmi budeme mat isto ..
Odpovedať
@mirulik23 Nie ze by som to chapala, ale mna do cudzich vztahov nic. :-) Odporucam vsak zvazit moznost, ze to cele budes financovat sama. Nech partner neprispeje nicim na stavbu resp. zariadenie. Moze napriklad platit zalohy na energie, potraviny a podobne. V pripade rozchodu potom nemoze povedat nic, kedze platil len to, co spotreboval. Inak je jednym z moznych rieseni svadba. Inak by sa to dalo riesit normalnym podielovym vlastnictvom nehnutelnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@bosoriak No neviem ci to bude mozne z financneho hladiska, celu stavbu zafinancovat sama .. som rada ze uz je hruba stavba, okna, strecha .. preto ma to tak informacne zaujimalo .. ja by so chcela urcite do zmlvuy zahrnut ze dom bude moj (po pripadnom rozchode) s tym ze ja budem musiet mu vyplatit to co do doho investoval + to co by mi napr tu niekto poradil an co si dat pozor ... s tym ze jasne ze hlupo znie po pripadnom rozchode ... ale clovek nikdy nevie co sa niekedy vyvrbi .. s tym ze svadba sa nam zda zbytocna (momentalne) preto by sme to chceli riesit nejakou zmluvou ..
Odpovedať
@mirulik23 V tom pripade zvaz zmluvu o pozicke medzi tebou a priatelom. Mozes si urcit termin, dokedy je to "uz bezpecne" (toto je ta cast, ktoru nechapem, ale zas ani nechcem :-) ) a v pripade, ze nebudete spolu, tak mu to vyplatis a v pripade, ze budete, tak to od teba pytat nebude a formalne mu to akoze "vratis". Vzory zmluv o pozicke by mali byt na internete bezne.
Odpovedať
@mirulik23 Dobrý den. Podle mě je to jednoduché, jako facka. Ve smlouvě bude pouze napsáno, že na provozu domácniosti se přítel bude podílet 50 %. Každý výdaj na pořízení nějakého hmotného majetku doloží dokladem. V případě odchodu z Vaší ložnice, dostane všechny takto doložené investice vráceny do roka a do dne. ( Hyn sa hukáže - Psohlavci. A.Jirásek ). :-D ;-) :-p PS Díval jsem se na Váš album a není mě jasné, co v tom zařízeném baráku zateplujete a stavíte ? Nebo to je jiný barák ? S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
myslim, ze na toto sa bude najlepsie opytat nejakeho pravnika......predsa s tym len maju nejake skusenosti.
Odpovedať
Profilova fotka
my to make podobne,prestavali sme si podkrovie u manzelovych rodicov,nam poradil notar dat si vystavit uctenky na moje meno v tej hodnote ,aku som do prestavby vlozila. a ja si tak ci tak odkladam vsetky uctenky ,co som kupila do domacnosti zo svojich penazi.clovek nikdy nevie ,co sa moze stat a ako sa partner zachova.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marlene Dobrý den. Naprosto čisté, jasné, stručné, srozumitelné, jednoduché a pro každého pochopitelné řešení. Stačí zdravý selský rozum. :-D :-D :-D S pozdravem Laďa
Odpovedať
Souhlasím s @marlene a @ladajaskva. Proč z toho dělat zbytečnou vědu? Provozní náklady napůl a cokoli koupíš tak doložit fakturou, účtenkou nebo výpisem z účtu. Je správné na tyto věci myslet, může se stát cokoli - a nemusí to být jen rozchod, ale i něco mnohem horšího (např. úmrtí partnera).
Odpovedať
Je spravne na to mysliet, nikdy nevies... Akurat tie rady typu vydaj sa, daj si spravit decko je sranda citat.. Po prve majetok, dlhy a podobne nadobudnute pred uzavretim manzelstva sa nedelia .. A vidim aj to, ze mnohi chlapi si myslia, ze zeny maju deti len z jedineho dovodu a to udrzat si chlapa financne.. Som sa pobavila :-D
Odpovedať
Ak by ste boli manzelia poriesi sa to vysporiadanim BSM. Ale takto oficialne je to pre Vas cudzi clovek. Takze po pravnej stranke to musite poriesit tak ako keby investoval do Vasho rodicovskeho domu sused na konci ulice. Takze bud zmluva o pozicke, alebo chodte rovno za pravnikom kde sa poradite ako poriesit tento stav. Dajte si pozor na to aby zmluva bola v sulade s OZ, inak ak to naformulujete tak ako sa Vam zapaci moze sud v pripadnom spore zmluvu postavit do polohy v akej to malo spravne fungovat a moze sa ta zmluva pri spore spravat inak. Neviem ake mate vztahy s rodicmi ci su nejaki surodenci ale aj na tuto stranu si to porieste a rozhodne to nenechajte tak, ze "ved su to rodicia"... Osobne keby som bol vo Vasej pozicii tak by som siel vo vztahu k Vasmu priatelovi zmluvou o pozicke (tam si hlavne zakotvite podmienky splatenia pozicky, t.j. ak by sa rozhodol oddist v zlom aby ste nemuseli splatit do mesiaca, bud po vzajomnej dohode (ta sa hlada pri rozchode tazko) alebo to rozlozte na nejake casove obdobie. Smerom k rodicom by som to postavil ako bezurocnu pozicku, bez nejakej tarchy na dome, pokial mate normalnych a spolahlivych rodicov, ktori nepomahaju nejakym dalsim zadlzenym osobam (ich surodenci, ich deti ci netere a pod.) kde by hrozilo riziko rucenia za pohladavky na nejakych uveroch. Inak rodicia/nerodicia buchol by som tarchu na dom. Zhruba takto. Treba si uvedomit, ze v pripade komplikacii so splacanim uverov idu vztahy bokom, resp. ak niekto nevie ako dalej tazko sa budete domahat sa svojich prav.
Odpovedať
Profilova fotka
smerom k rodicom,by som est doporucila ,dat si do zmluvy, v pripade,ze sa vztahy zhorsia,resp.skomplikuju,moznost prenajmu ,predaj by asi nepripada do uvahy,ale moze sa stat vselico ,napr. ze dojde k nedorozumeniam a vy budete sice mat byvanie,ale zle vztahy a budete pritlaceni k muru- pozicka a nebudete si moct dovolit nieco ine.
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva Dakujem za radu, hotove su len pivnice a prve poschodie, tam byvaju rodicia .. podkrovie sme si zobrali mi, ideme si urobit vlastny vchod a cele podkrovie (3 izbovy byt cca 113m2 + 30m2 terasa ktora sa bude stavat) prerabame ... podkrovie je uplne nedokoncene .. zatial som nepridala foto podkrovie je len mury okna a strech a... strechu prave teraz zateplujeme ...
Odpovedať
Profilova fotka
@marlene suhlasim, nikdy nevie clovek co sa nedajboze moze stat .. preto musi byt clovek opatrny ...
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva @aneri53 Ano urcite staci selský rozum .. ja som nepisala o nakladoch na chod domacnosti, ale o stavbe .. z toho dovodu ma zaujimali postrehy ludi lebo je tu napr pripadny rozchod umrtie ... atd .. ako taketo veci a hlavne co vsetko zahrnut do zmlvuy ..
Odpovedať
Profilova fotka
@bejby29 Ja tiez prislo mi to vrchole trapne .. uplny sedliak .. clovek pride po radu a napise niekto taku hlupost ako daj si spravit dieta .. co mi to pomoze ?
Odpovedať
Profilova fotka
@oscipovsky dakujem velmi pekne .. velmi mi to pomohol a opat som o nieco mudrejsia na co si davat pozor .. a co do zmluvy zahrnut ... urcite budeme riesit aj rodicov ano su to rodicia .. ale clovek nikdy nevie .. chcemte to vysporiadat toto nase toto vase .. :) dakujem
Odpovedať
@mirulik23 Určite spíšte dohodu - najlepšie notárskou zápisnicou. ..Kamarátka tak so svojim snúbencom investovala všetky svoje úspory do rekonštrukcie poschodia u jeho rodičov, ako do svojho budúceho bývania. Dali nové okná, podlahy, dvere, zrekonštruovali kúpeľňu. ...A nakoniec sa vzťahy medzi rodičmi a nimi narušili a síce sa mladí nerozišli, ale naopak zosobášili ( mali svadbu bez jeho rodičov :-S ), museli si zobrať úver a kúpiť byt :-S
Odpovedať
k marlene: rada notára nie je práve tou najšťastnejšou a "zdravý selský rozum" je niekedy v rozpore s tým, ako práva a povinnosti upravuje zákon. Rada by som totiž videla znenie návrhu v prípade, ak sa raz budete ( dúfam, že nebudete musieť) súdiť. Nie je to totiž ani pôžička, ale skôr investovanie do cudzieho, potom sa natíska otázka, že z akého dôvodu, kde prídeme k záveru, že bez právneho dôvodu a resumé je, že uvedené plnenie môže súd považovať za plnenia bez právneho dôvodu, tzv. bezdôvodné obohatenie, kde podľa OZ plynú predsa aj nejaké premlčacie lehoty. Uvedené neplatí pre manželov, ktorí vynakladajú financie na výlučný majetok druhého manžela! Ak môžem mirulik23 poradiť, tak potom naistejšia cesta pre oboch je uzavretie zmluvy o pôžičke, kde dodatkami sa bude navyšovať "požičaná suma" podľa skutočne vynaložených nákladov a jej splatnosť by bola napr. do 2 rokov odo dňa výzvy veriteľa na plnenie. Ak ťa priateľ nevyzve, plniť nebudeš. Ak by prišlo k tým horším úvahám, budeš mať dosť času peniaze zadovážiť. Termín splatnosti si totiž zmluvné strany môžu upraviť podľa svojej dohody.
Odpovedať
a samozrejme by som odporučila upraviť aj vzťahy s rodičmi .... Z praxe viem, že sa narušiť sa môžu aj tie úplne dokonalé vzťahy ....
Odpovedať
ak je to len trosku mozne od rodicov prec ...
Odpovedať
Profilova fotka
@lilian1978 , mozno ze mas pravdu, ale ja nezijem na slovensku ,informovali sme sa obaja s manzelom a je to takto ok . tie peniaze ,ktore som uz mala pred manzelstvom,som vlozila ja pred manzelstvom do manzelovho bytu ,cize ak by sa nedajboze nieco stalo, mam vystavene uctenky n material ktory sa zakupil na stavbu na moje meno ,prave z toho dovodu,ze majitelom domu je manzel . okrem ineho mame aj predmanzelsku zmluvu ,takze si nejake starosti nerobim :-D a ak by sa s nim nieco stalo,tak mame zavet,kde mam zabezpecene dozivotne byvanie. my sme to prebrali dost dopodrobna, byvame v spolocnom dome s jeho rodicmi a tak som chcela mat nejake istoty,pretoze clovek naozaj nikdy nevie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?