Ako zmeniť darovaciu zmluvu na kúpno - predajnú?

Zdravím. Chcel by som sa spýtať či je možne zmenit darovaciu zmluvu na kúpno-predajnú. Kupoval som byt ale z dôvodu že bývalý majiteľ vlastnil byt krátku dobu sme to riešili formou darovacej zmluvy. Chcel by som to ale teraz prehodiť po dohode s bývalým majiťeľom vyriešiť tak že by sme zrušili darovaciu zmluvu a automaticky podpísali kúpnopredajnú zmluvu. Alebo poprípade podpísať nejaký dodatok k zmluve aby som sa v budúcnosti vyhol možnému žiadaniu vrátenia daru. Ďakujem za rady.
Odpovedať
Ak to nemate nikde na katasri zaevidovane, tak si to mozete zmenit
Odpovedať
no pokial sa robil prevod na katastri tak tam tie zmluvy su. Mozte urcite jednym krokom zrusit darovaciu zmluvu a urobit novu- kupnopredajnu, ale je to dost rizikovy krok, co v tom obdobi, ked ju zrusite, on bude opat majitel, aby sa vam to nevymstilo. Dodatkom to mozne nie je, ale mozno vam nejaky pravnik poradi nejaku klucku.
Odpovedať
Uzavretim kupno predajnej zmluvy, kde bude uvedene, ze predchadzajuca darovacia zmluva tymto straca platnost problem vyriesite. Nezabudnite ju dat aj na kataster .... Vsetky podpisy nech su overene pravnikom !!!!
Odpovedať
@osc myslel som notarom, alebo obecnym uradom (lacnejsie)
Odpovedať
Ak ste uzavreli zmluvu a podali ju tak do 30 dni (pred zavdkladovanim) ju mozete spatne stiahnut. Ak bola zmluva zavkladovana, uz mozete od nej "odstupit" len spatnym prevodom na podovneho vlastnika. V minulosti bola moznost ju zrusit zapisom, dnes sa to uz neda. Vo Vasej situacii by som to nechal tak, ak ste si nedohodli specialne prava viazane na darovanie nehnutelnosti (vecne bremena atd)., lebo zakonne poziadavky vyzaduju "hrube porusenie dobrych mravov" nato, aby sud zrusil darovaciu zmluvu. Ak by ste predsa len chcel to nadobudnut kupno-predajnou zmluvou, nezabudajte si pravne osetrit spatne prevedenie nehnutelnosti na povodneho vlastnika (zmluva o buducej zmluve), pripadne formou kupno-predajnej, tam vsak nezabudajte na danovu povinnost.
Odpovedať
A nejde nieco takze ze by som s byvalím majitelom spisal u notara cestnu dohodu ze nikdy a za ziadnych okolnosti nebude ziadat vratenie nehnutelnosti? Obstalo by to potom pred prípadným súdom?
Odpovedať
Nie, take nieco pravo nepozna. Kazdopadne mozete previest ten byt na tretiu osobu, ak mate na koho a jej prava uz nebudu dotknute.
Odpovedať
Ale podla zakona potom moze odomna pozadovat adekvatnu cenu hodnoty nehnutelnosti. Ci nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@durmir Ano, ak obdarovaný dar predá, darca môže požadovať náhradu,čiže hodnotu nehnutelnosti. Ďalšia možnosť tu je pred notárom spísať vrátenie daru a urobiť kúpno- predajnú zmluvu.
Odpovedať
Ale asi rozumnejsie najskor podpisat kupno predajnu zmluvu az potom vratenie daru aby sa nahodou nestalo to ze by nechcel podpisat tu zmluvu.
Odpovedať
@durmir To nie je rozumnejšie, nakoľko ako môže previesť kúpnou zmluvou niečo, čo ešte nie je vrátené? Druhá vec je, že kataster urobí spätný prevod na základe vrátenia daru až na podklade súdneho rozhodnutia
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?