Ako poistiť neskolaudovaný rodinný dom?

Dobry den, byvame v neskolaudovanom RD, rada by som ho poistila /jeden nikdy nevie/, ma niekto skusenosti? Ake podmienky musia byt splnene a pod.. Dakujem za prip. rady a odpovede.
Odpovedať
Dá sa poistiť dom ako "budova vo výstavbe"
Odpovedať
Profilova fotka
uplne normalne, mali sme ho poisteny aj na domacnosti, ked sme tam uz byvali ale skolaudovany este nebol..Myslim, ze sme dokladovali nejake revizne spravy, alebo nieco, uz si presne nepamatam, ale poistka bola aj podmienka hypotekarneho uveru myslim... . Predtym bol poisteny uz ako stavba :-)
Odpovedať
@snehovakralovna Presne ako hovoria žienky. Pre našu poisťovňu bola podmienka - uzavretá hrubá stavba. Nepoisťovali sme kvôli úveru, lebo nijaký nečerpáme. Človek nikdy nevie ;-)
Odpovedať
Ja to riesim teraz, a musim mat v poriadku revizne spravy. Tak ale zase ked kolaudaciu planujem az buduci rok kde je ze to musi byt pol roka, neviem ci sa mi oplati to platit na dvakrat. Tiez mame zatial poistenie na rozostavanu stavbu
Odpovedať
mame tiez neskolaudovany dom poisteny, poistovnu nezaujimalo, ci je skolaudovane, ci nie ;-)
Odpovedať
Ahoj, aj my sme mali poisteny neskolaudovany dom a ked sme mali skodu, tak poistovna sa vyhla plneniu tak, ze nam oznamila, ze pokial dom nie je skolaudovany, mame ho poisteny iba ako stavebny material. Ich nezaujimalo ci je stavba uzavreta ani nic ine. A ked este zistili, ze v dome byvame bez kolaudacie, co sa nesmie, tak to uz bolo uplne dovi-dopo..... A este dodam, ze poistku mi robila kamaratka, ved ako ona hovori: "keby nieco".... :-))
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi Nie je pravda, že poisťovňu nezaujímalo, či je alebo nie je skolaudované. To nezaujímalo toho človeka čo Vám to poisťoval - jeho totiž zaujímala iba jeho provízia. V každej jednej poisťovni sú rozdielne podmienky pre skolaudované a neskolaudované domy - prosím prečítajte si obchodné podmienky poistení, aby ste potom neboli veľmi nemilo prekvapení, ak dôjde k poistnej udalosti a potom budete všetci do jedného nadávať, že poisťovňa Vám odmietla plniť. Neskolaudovaný dom totiž nie je povolený na bežné užívanie a keď tak robíte, je to čiste iba na Vaše riziko, ktoré žiadna poisťovňa za Vás znášať nebude. @snehovakralovna @katrin21 @zarrinka @pedaska @flony
Odpovedať
@andreah25 Ahoj, lenze v mojom pripade clovek, ktory poistku robil povedal, ze to nie je problem, ze tam byvame a potom to dopadlo tak, ako dopadlo:-(
Odpovedať
Profilova fotka
pokiaľ dom nebol skolaudovaný nie je možné ho poistiť ako dom len ako stavbu a už v žiadnom prípade vybavenie domácnosti. Poistný agent pokiaľ vám ho urobí tak vás iba zavádza (aby zhrabol províziu), poistné plnenie v prípade udalosti by bolo nulové!!!! Čiže úplne vyhodené peniaze za poistku.
Odpovedať
Profilova fotka
@andreah25 ked raz mas poistenie domacnosti, tak ho mas :) lenze poistovni musis doložiť vsetky doklady .. teraz uz skolaudovane mame, prvy rok sme nemali....
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 To je síce pravda, ale skús sa pozrieť do podmienok, či tam len tak náhodou nie je niečo o skolaudovanom/neskolaudovanom dome :-D . Mali ste jedine sakramenské šťastie, že nenastala poistná udalosť, pretože inak by ste nič nedostali - to nie je vtip, ale fakt. @zarrinka práve preto neverím kamarátom, čo sa týchto vecí týka a dokonca ani ja osobne nerobím biznis medzi kamarátmi. V podstate takmer vôbec nevyužívam akékoľvek služby kamarátov, ani nie tak, že by som im nedôverovala, ale najmä pre prípad nejakého zádrhelu by sa mohlo kamarátstvo zbytočne pokaziť. Bohužiaľ sa ale človek učí najmä na vlastných chybách.
Odpovedať
@andreah25 my sme mali poistku dokonca v dvoch poistovniach, vzdy sme vybavovali na pobocke, nie u znameho, tak neviem, ci by nas vsade zavadzali =-) prvu poistku sme mali na hrubu stavbu, koli banke, tu sme chceli po dokonceni domu navysit, ale v inej poistovni nam dali lepsiu sumu aj podmnienky, takze je mi divne, preco by nas v oboch zavadzali. Este k tomu bolo okolo toho kopa papierovaciek aj koli banke. Vlastne najvacsi problem s tym mala banka.. Ale pozriem veru zmluvu, som zvedava..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@akvi Asi sme sa celkom nepochopili. Môže sa poistiť aj neskolaudovaný dom, to banka pri úvere dokonca vyžaduje. Ale neskolaudovaný dom sa poisťuje ako neobývaný a ako tu bolo spomenuté, tak pri poistnej udalosti sa to berie v podstate iba ako kopa stavebného materiálu - tzn. poistné plnenia sú nižšie ako napr. už pri obývanom a skolaudovanom dome. Chyba je vtedy, ak Vám poistia neskolaudovaný dom s tým, že tam bývate a nikto v poisťovni Vás neupozorní, že na to, že to môže byť dôvodom zamietnutia poistného plnenia. To bohužiaľ nie je o zavádzaní, ale o nevedomosti poistných poradcov. Takže ak máte poistenú neskolaudovanú a ešte neobývanú stavbu a ako neskolaudovaná stavba je to uvedené aj v poistnej zmluve, tak je to v poriadku.
Odpovedať
@andreah25 prestudovala som zmluvu, nikde sa tam nehovori o skolaudovanej a neskolaudovanej stavbe. Dom mame poisteny ako dom vo vystavbe, pri domacnosti ich zaujima len to, ci je obyvana, alebo neobyvana a ci je v obci, alebo mimo obce.. Ak by aj bola neobyvana, pripadne mimo obce, poistienie sa na nu vztahuje pri dodrzani podmienok (napr. plne dvere bez vyplni, mreze na oknach a pod.. ). Nikde tam nie je napisane, ze neskolaudovana domacnost nemoze byt poistena, precitala som kompletnu zmluvu (uff, bolo tam toho pozehnane :-D ).. Takze to vyzera tak, ze mame poistenu stavbu, ako "dom vo vystavbe", plus pripoistenie "obyvany dom vo vystavbe", plus "obyvana domacnost" nech je ako chce, my uz sme kolaudovali, len rozhodnutie este nemame v rukach.. :-) Tak snad o starost menej.. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi Tak potom máte dobre poistené, keďže ako píšeš, máte pripoistenie ,,obývaný dom vo výstavbe" - toto je dobré, toto však veľa ľudí nemá a potom je tam problém pri poistných plneniach - mali ste teda dobré poisťovacieho agenta :-D .
Odpovedať
@akvi cez znameho som zistovala, ze je to zhruba tak ako to mate vy, dom sa poistuje ako vo vystavbe+ sa da pripoistit domacnost, ake je vsak poistne plnenie v prip. poistnej udalosti, to neviem
Odpovedať
@snehovakralovna ved to, ze clovek si mysli, ze ved mam poistene a potom ked sa nieco stane, tak zisti, ze roky platil zbytocne :-| My sme aj preto menili poistovnu, moj muz prichadzal do styku z roznymi poistovnami a veru, pristup sa lisil teda vyrazne. My sme aj preto menili po roku poistku, aj koli cene, ale aj koli tomu, ze ta nasa terajsia vraj nerobi nejake problemy pri plneni. No dufam, ze to nikdy nebudem musiet vyskusat . :-)
Odpovedať
@akvi veru, preto uvazujem ci poistit, nepoistit, alebo radsej co najrychlejsie skolaudovat, lebo kym sme nebyvali, ma to netrapilo, ak mozem to IP poprosit, do ktorej poistovne ste presli? dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@snehovakralovna aj my sme kolaudovali nedavno a dom je poisteny uz hadam viac ako rok. Staci ak mas porobene rozbvody a vsetky doklady ako revizne spravy, bleskozvod, voda, elektrika, plyn, krb moze byt aj dodatocne... musis dodat do poistovne k nahliadnutiu k podpisu. Nie je s tym ziaden problem. Mali sme tak poistene aj domacnost od prveho momentu. Samozrejme nevztahovalo sa to na to ze mame kupenu vanu odlozenu v kute a nebola obmurovana, alebo kupeny kotol a nezapojeny nenainstalovany na stene... Plati to pre vsetko pevne spojene,alebo pouzivane v dome a v buducnosti preukazane fotogafiou pre poistovnu. My co sme spravili tak sme odfotili pre istotu. Takze vsetko co sa postupne robilo spadalo do poistky. Vela zdaru. A.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
prosím o radu ,kupovali sme starší rod.dom postavený v roku 1947 ku ktorému nemáme kolaudačnú spravu vraj sa vtedy nerobili a mi sme ho opravili nova elektrika mame potrebne doklady zateplenie z vnútra a z vonka a také bežne úpravy. poistili sme ho, ale teraz mám pocit že platíme zbytočne ,.neviem či poistovňa akceptuje že dakedy sa kolaudácie nerobili. :-(
Odpovedať
Profilova fotka
my prave riesime kolaudaciu domu a teraz ho mame poisteny ako stavbu,nakolko v nom uz byvame,zacali ho stavat pred 30 rokmi,no nikdy nebol dokonceny, bolo nam doporucene, aby sme ho prepoistili po kolaudacii, vy ho nebudete kolaudovat???, nejaky financný poradca sa v tomto bude vyzivat, snad som pomohla, IK ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?