Ako napísať zmluvu na pozemok

Dobrý večer, chcela by som Vás poprosiť o radu ako napísať kúpno-predajnú zmluvu na pozemok. Budeme kupovať spolu 1/4 z parcely od 4 vlastníkov. Neviete poradiť nejaký vzor ako to má vyzerať? Chceli by sme to dať do jednej zmluvy kvôli poplatku na katastri. Koľko zmluv budeme vlastne potrebovať? A ďalšia otázka, keď to budeme kupovať ako manželia, tak treba ako kupujúcich uviesť oboch alebo stačí keď tam bude len manžel..? Ako to potom zapíšu v katastri?
Odpovedať
Ako sú tí vlastníci teraz? Sú na jednom liste vlastníctva? Ak áno, potom ti stačí jedna kúpna zmluva, v nej uvedieš ako predávajúcich tých 4 spoluvlastníkov a ako kupujúcich, keďže to kupujete ako manželia, tak uvedieš vás dvoch. Pozemok nadobudnete do bezpodielového spoluvlastníctva. Budete potrebovať celkovo 7- 8 zmlúv. Pre kataster 2 zmluvy, pre každého predávajúceho jeden originál a pre vás, ak vám stačí jeden originál, tak jednu ale lepšie je, keď máte každý vlastný originál zmluvy. Človek nikdy nevie ... náhodou sa budete rozvádzať, alebo jednu stratíte pri sťahovke... Na nete je plno vzorov zmlúv. Otázne je, či si to vieš dostatočne upraviť. Ak chceš, vzor zmluvy ti môžem poslať aj ja, musíš si tam ale doplniť všetkých predávajúcich, kupujúcich aj informácie o pozemku.
Odpovedať
Vzhľadom na otázky by bolo vhodné sa obrátiť na niekoho zbehlého, kto Vám celú zmluvnú dokumentáciu pripraví. Okrem iného je potrebné dotiahnuť predkupné právo existujúcich spoluvlastníkov.
Odpovedať
Ak idete kupovať 1/4 pozemku (teda bude sa rozdeľovať väčší pozemok), potrebujete geometrický plán. Zmluva môže byť jedna, ale musia na nej byť všetci vlastníci (teoreticky by stačil jeden, ale musel by mať písomné splnomocnenie na predaj od tých 3 zvyšných) a obaja kupujúci - manželia. Kataster vás zapíše ako bezpodielových spoluvlastníkov (1/1-ina). Vyhotovení zmlúv by malo byť aspoň 8 (na kataster pôjdu 2 a ostatné si nechá každý účastník zmluvy). Ak tomu nerozumieš, resp. nemáš skúsenosti, nepúšťaj sa do toho bez odborníka. Vzor z netu ti nemusí sadnúť na tvoj prípad.
Odpovedať
ešte ma napadlo, že ak to nie je stavebný pozemok ale poľnohospodárska pôda a má viac ako 2 000m2, musíš postupovať podľa zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku (zverejenie na portály ministerstva, na úradnej tabuli v obci a musíš okresný úrad požiadať o osvedčenie, že si všetko plnila, teda dosť byrokracie pred samotným podpisom kúpnej zmluvy).
Odpovedať
@vanda81 Presne tak ako pise Marci . Zisti si ci je mozne vlastne takto delit podu. Pokial nie je v územnom plane obce zahrnutý do vystavby mozes mat problem na katastri a navrh ti zamietnu. Nam to takisto zamietli pretoze je nejaky zakon na ochranu polnoh. a llesnej pody a ak je mimo zastavaneho uzemia tak co viem ze sa nesmie drobit na mensie casti ako je 2000 m2, iba ak je urobena nejaka vinimka. My musime dodatocne zaniest potvrdenie od obce ze je to v zastavanom území aj ked si to dotycna pani na katastri mohla len pozriet.
Odpovedať
@vanda81 Zmluva, ktorú som ti ponúkol, je pre prípad odkúpenia spoločného podielu napr. na prístupovej ceste. My sme kupovali 1/11 od pôvodných vlastníkov. Ak si tú 1/4 chceš od toho celého pozemku oddeliť, budeš potrebovať geometrický plán na oddelenie časti parcely. Dá sa to urobiť aj po tom, čo kúpiš spoluvlastnícky podiel, ale lepšie je vopred to rozdeliť a rovno dať zapísať s kúpnou zmluvou aj to rozdelenie pozemkov. Ak sa v tom nevyznáš, fakt je lepšie obrátiť sa na nejakú realitku alebo iného odborníka, kto ti tie zmluvy vypracuje. Ak chceš len jednoducho odkúpiť 1/4 bez toho, aby si menila hranice parciel alebo odčleňovala časť parcely, tak ti postačí aj tá, ktorú mám.
Odpovedať
Ďakujem za odpovede, ide o parcelu ttp prilahlu k nášmu pozemku. Parcelu nechceme rozdeliť, chceme len kúpiť 1/4 aby sme tam mohli chovať hydinu a neboli úplne na cudzom. Ale z katastra som zistila, že tu 1/4 zdedila len jedna pani a nie 4 osoby ako sme si mysleli. Takže zmluva bude jednoduchšia. Čo sa týka tých ostatných podielov, tak 2/4 su nezisteni vlastníci, 1/8 ma suseda a 1/8 pán v ba, toho snáď oslovíme časom. Momentálne je to pre nas ďaleko. Ak môžem poprosiť @thodosy budem vďačná za vzor.
Odpovedať
@vanda81 Takto je to už jasnejšie. Takže ty chceš odkúpiť od tej osoby, čo vlastní 1/4 ten jej podiel? Potom budeš kupovať len podiel jedného vlastníka. Je tam ale určité riziko. Podľa zákona majú spoluvlastníci predkupné právo na odkúpenie podielu, ktorý vlastní iný spoluvlastník. Aby to bolo úplne kóšer, mala by tá, čo vlastní 1/4 ponúknuť tým zvyšným vlastníkom tej jej podiel. Ak by nereagovali, alebo by to odmietli, potom môže tú 1/4-nu predať tebe. Aby sa nestalo, že náhodou tá suseda, ktorá vlastní 1/8, by si tiež brúsila zuby na väčší podiel. Keby sa dozvedela, že podiel 1/4 bol predaný tebe, mohla by kúpu napadnúť na súde (a asi aj úspešne) z dôvodu, že jej nebol ponúknutý predaj toho podielu. Aby si mala istotu, oslov aj tú susedu aj toho pána, čo vlastní 1/8, že chcete kúpiť 1/4 a že či s tým súhlasia. zároveň zober so sebou písomnú ponuku na odkup od tej súčasnej vlastníčky. Ak nebudú chcieť kúpiť (teda že súhlasia, že to predá tebe) tak nech na tú ponuku rukou napíšu, že nemajú záujem o kúpu 1/4. Zároveň ak by mali záujem predať svoj podiel, máš šancu kúpiť väčší podiel jedným vrzom - teda jednou zmluvou. Tých nezistených vlastníkov je zbytočné riešiť, bolo by to veľa námahy. Tí sa asi nebudú domáhať predkupného práva, ak sa doteraz o pozemok nezaujímali. Geometrický plán v tomto prípade riešiť netreba. Pošli mi mail, kam ti mám poslať ten vzor zmluvy.
Odpovedať
@thodosy ďakujem ti za rady, môj mail je prokeinova@post.sk Ešte raz vďaka.
Odpovedať
Zmluva napísaná, ešte by som sa chcela spýtať, či k návrhu na vklad treba doložiť list vlastníctva.. ? Tie listy by tam mali mať oni, alebo sa mýlim ?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?