Zateplovanie sedlovej strechy na chate

ahojte. chystame sa zateplovat strechu dvojposchodovej chaty (vid prilozene fotky pre lepsiu ilustraciu). je to asi 40 rocna stavba a stojime pred rozhodnutim, ako tento problem zvladnut co najlepsie. po strhani stareho obkladu sme zistili nasledovne: pod plechovou strechou sa nachadza ter papier a pod nim laty, ktore su nabite na krokvach (vyska zhruba 12cm). povodny zamer bol: tepelnu izolaciu (mineralnu vlnu) vlozit medzi krokvy a nadoraz ju napchat do tych 12cm az po laty (popripade urobit "hustu" kombinaciu 15cm izolacie). na krokvy sme chceli upevnovat parozabranu a na nu pribijat vonkajsi obklad. po precitani niekolkych prispevkov som si ale povodnym zamerom uz nie taky isty kvoli absencii difuznej folie, ktoru sme chceli vynechat kvoli existencii terpapieru. niekde som sa docital, ze terpapier nema potrebne vlastnosti, ktore poskytuje difuzna folia a v podstate brani prechodu pary von. aktualne by sme teda chceli postupovat nasledovne: 12cm medzi krokvami pouzit na tepelnu izolaciu, ale 2-2.5cm pouzit na odvetravaciu medzeru pre difuznu foliu. do zostavajucich zhruba 10cm umiestnit tepelnu izolaciu (stale mame v plane pouzit mineralnu vlnu, akurat spekulujeme trochu nad lisovanou verziou miesto nelisovanej kvoli drzaniu tvaru), paropriepustnu foliu upevnit na krokvy a nasledne na nu pribit vnutorny obklad. poradie od strechy bude teda nasledovne: plechova strecha, terpapier, laty, krokvy a medzi krokvami - 2cm odvetravacia medzera, difuzna folia, tepelna izolacia, paropriepustna folia (upevnena v miestnosti na krokvach) a tatransky profil ako obklad. elektriku budeme umiestnovat medzi paropriepustnu foliu a obklad. do kazdej miestnosti na druhom poschodi planujeme umiestnit 1 radiator z krbu na prizemi. dalsi problem, o ktorom som sa docital je, ze ked budeme pribijat tatransky profil (obklad miestnosti), poskodime tym paropriepustnu foliu, ktora prestane plnit svoj ucel. niekto vsak niekde zasa pisal, ze tym, ze bude pritlacena obkladom, tak k poruseniu funkcnosti nedojde. ma s tym niekto z vas skusenost? dakujem za kazdu radu. mirek
Odpovedať
este jeden dodatok - zle som napisal - vsade, kde som uviedol paropriepustna folia, ma byt spravne paronepriepustna (parozabrana).
Odpovedať
Profilova fotka
kde ste podeli to druhé poschodie? plech je dokonalá parozábrana, terpapier teraz plní funkciu špongie, to určite nebude trvale používaný objekt, takže tieto detaily ani neriešte. dajte tam min. vlnu, na krokvy aspoň 8cm priečne hranoly do toho znovu vlnu a prekryte hociakou fóliou aby na Vás vlna nepadala. A prekryte tatranským. Tam je toľko prestupv pre paru, že Vaše pokusy sú zbytočné.
Odpovedať
@jan45 no - jednou z myslienok prestavby je aj moznost pouzivat objekt ako prestupne, resp. docasne byvanie. takze to chceme urobit tak, aby bolo dobre.
Odpovedať
Profilova fotka
spôsob uživania nemení konštrukciu. toto nie je objekt, ktorý drobnými úpravami prerobíte na ND. Krokvy prekryte parozábranou tam sa najmenej znehodnotí, ale stále Vám zostanú neošetrené prestupy cez stropy.
Odpovedať
@jan45 vcera sme tu mali strechara, ktory (ako jeden z mala) povedal, ze strechu netreba zhadzovat, pretoze nie je zhnita ani plesniva, ale v podstate podporil vas napad. pridal k tomu akurat to, ze by latovanie aj krokvy najprv obalil difuznou foliou (teda vonkajsou) bez akejkolvek medzery, tak by dal tepelnu izolaciu (spominanu 10mm), tak priecne laty a pridal by dalsiu (v podstate sme hovorili o 5cm) izolaciu. a az tak hlinikova folia a tatransky profil. hovoril, ze takto zatepluju stare chaty/objekty, kde nepripada do uvahy nova strecha. stale este kus vaham, ale zrejme to tak spravime...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?