Zatepliť, alebo ušetriť za klimatizáciu?

Ahojte, pri dnešných horúčavách som tak uvažoval, či má zmysel veľmi izolovať podlahu, alebo sa na to vykašlať a dať tam len 10 cm polystyrénu a mať chládoček. Keď zateplím základy z vonku a aj fasádu so strechou, mohla by sa vytvoriť prijemna klíma. Tie zvýšené straty(odhadol by som to na 10%) by človek mohol vykompenzovať ušetrením za klímu. Mám ju aj teraz v súčasnosti v byte a neviem si to bez nej predstaviť. Ani pasívny dom jednoducho nechladí a čerpadlo robiť nechcem. Zamýšlal sa už niekto na to z tejto strany?
Odpovedať
@dfs Áno, zamýšľal. Najúčinnejšie je tieniť alebo aspoň cloniť V, JV, J, JZ a Z okná z vonkajšej strany. Potom je dobré mať poriadnu izoláciu na všetkých konštrukciách. Tá podlaha - bolo by najlepšie, keby mala nejakú zasúvaciu izoláciu :-) . Moje merania v pasívnom dome. V júli, keď boli cca 2 týždne tie horúčavy, cez netienené a neclonené okná sa vyšplhala teplota v dome na 29°C. Vetranie cez zemný register bolo len slabučké, možno 50 m3/hod. Miesto 35-39°C vzduchu šiel do domu vzduch niečo nad 20°C. Avšak tie netienené okná dávali dokopy niekoľko kW výkonu od rána do večera - to bol ten kameň úrazu. Potom sa ochladilo, aj dom som vychladila na 24°C a zatienila som 1/3 okien (nie všetko, ale tak aby kvety mali svetlo a aby sa v dome dalo existovať). Prišli horúčavy (ale v porovnaní s júnovými sú slabšie a hlavne noci sú chladnejšie). Samozrejme manžel s majstrom dali to tienenie dole a ja som predvčerom zistila, že v dome je 27,2°C. Tak som okná znovu sčasti o 10.00 zatienila a pustila som vetranie pretlakom, cez ZR 70-100 m3/hod. O 14.00 tam bolo 26,8°C. @ladajaskva dosvedčí, bol pri tom. Dnes bolo vonku 37-38°C, vetranie si šlo stále tými 80-100 m3/hod., teplota sa udržala na tých 26,8°C. To znamená, že napriek vysokej teplote a sol. ziskom cez asi 5 m2 netienených skiel, to dokázal ZR vykompenzovať. Myslím, že nie každý si môže ZR urobiť, buď nemá miesto, alebo sa toho bojí, alebo - je to proste drahé. Avšak, každý môže zatieniť okná zvonku. Ja ich tienim obyčajným papierom. A od tohto primitívneho a neestetického riešenia existuje viacero pekných aj účinnejších. Máme aj iný dom - nemá kúska izolácie. Teplota je rovnaká (teraz máme 26°C), napriek tomu, že chladí podlahou a má aj velikánsku tepelnú kapacitu, vetrá sa v noci = chladí sa, okná sa trochu tienia roletami, vetráme len trochu. A tá podlaha to neuchladí. Dneska som varila len ryžu a jednu kávu. Z el. spotrebičov ide len PC a chladnička. Čiže vnút. zisky malé. A napriek tomu šla dnes teplota od rána hore. Myslím, že na svedomí to majú netienené časti okien a nezateplené nepriesvitné konštrukcie. Takže kľudne si izoláciu do podlahy dajte poriadnu lebo po zvyšok roka ju budete potrebovať. A pred prehriatím domu sa chráňte účinnejším spôsobom. Idem si uvariť kávu č. 2.
Odpovedať
@blacksr chcel by som sa spytat akú máte rekuperaciu lebo my začali chodiť CP a skoro má kleplo a keby tam nascitali kopu veci tak neviem či to tam má byť alebo nie.
Odpovedať
Junove a julove horucavy boli u nas problem. Teploty vecer vo vnutri sme mali az 27C a to sme v noci poctivo vetrali otvorenymi oknami. Ale ked je v noci vonku 22-23C, tak tazko dostat teplotu v dome pod 24C. To terajsie tepla su uplne bez problemov. V noci je tak 17-18C, to sa v pohode dom ochladi na 21C a teraz vecer mame len 25C. Noci su uz dlhsie, chladenie je ovela ucinnejsie. Ale je jasne, ze nie je az tak dolezite kolko je izolacie na mure, ale dolezitejsie ci su okna zatienene zvonku. My mame len vnutorne zaluzie a je fakt, ze tie az tolko nepomozu. Rozpalia sa od slnecneho ziarenia a vyhrievaju dom ako radiatory ...
Odpovedať
@slamka0 Jáj, v CP je kopa vecičiek... Nás stál ZR 11.000 Sk, rozvody rúr po dome tuším 250 € (plus ešte výustky nemáme). Výfuk na streche tuším 50 €. RJ je Sentinel Kinetic, dali sme jednu z tých vymakanejších, ale najlacnejšiu v tejto kvalite. Stojí 1200 €. Viac vo fotoblogu a na stránke.
Odpovedať
@blacksr dakujem za odpoveď výfuk sa dá dať aj cez strechu? Mne ho chcú ťahať cez pol domu. Niečo po stene niečo v podlahe atď.
Odpovedať
@slamka0 čo najkratšou cestou
Odpovedať
@blacksr Takže teraz som naťuknutý. Ten ZR niečo do seba má :-) Ja mám len strach, či tú rekuperáciu nie je počuť. Sledujem Vašu stránku a niečo také som sa nedočítal. Chcel som sa pôvodne vyhnúť TČ a rekuperácií, no začínama ma to stále viac mátať. Hlavne rekuperácia. Priestor na ZR by som mal.
Odpovedať
Profilova fotka
Pocul som od viacero ludi ze ked zateplili mali zimu a ze to budem mat aj ja ale to je somarina ale aj tak som sa zamyslel ci je to mozne a teda malo kto po zatepleni zatepluje zaklady a podlahu cize mas pravdu ze ta podlaha ti vyklimatizuje dom ale je pravda ze ti to nie len v zime moze robit kondenz atd. V zime dost tepla odobera. Jednoduche riesenie by bolo a za to mam u teba nieco fajne sladke: pod zaklady potahat hada. Potom zateplit a najidealnejsie je uz zateplovat podplatnou. Potom deka a vnutorna izolacia pod poterom. Toho hada vytiahnes do interieru napriklad k rekuperaci a mas letnu klimu ktora sa da vypnut v zime. Ale v zime naco by si to vypinal ked to mozes mat ako predohrev. ;-) Nieco obdobne robim na svojom dome ale este neposem ani muk. V domem mam minipivnicu ktora bude odizolovana od interieru po stenach a prave podlaha bude prepojena zakladmi ktore vyuzijem ako prirodzenu klimu interieru pivnice. Neizolovanou podlahou budem chladit pivnicku. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dfs to bolo tebe ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dfs ale ja zaklady a deka mam tepelne prerusene. Pasy niesu priamo spojene s dekou a s mojou pivnickou sa to menej narusi. Moje priecky nie su spajane s obvodovim murivom, je tam priestor na izolaciu. Mam co najlepsie staticky mozne prerusene tepelne cesty smerom do pivnicky pod schodiskom.
Odpovedať
Dobrý den. Ano, dosvědčuji blacksr, že ji to tak funguje. Akorát, když jsme tam s manželkou proběhli na exkurzi, tak jsme vyzářili tolik tepla, že musela trošku pootočit knoflíkem. :-D :-D :-D My jsme dojeli na kole. A v tom horku jsme za 52 km naakumulovali tepla na několik topných sezón do pasivních domů. :-D :-D :-D Čili jedna z mála věcí, které jsem moc nevěřil - zemní registr funguje. Je ale otázka, zda to bude stačit i na řádný provoz domu se vším všudy, kdy tam budou i solární a ostatní zisky a současně i venkovní okolí v tropickém provedení, což je současná situace. Ale zásadní věc - potlačení solárních zisků stíněním oken, je naprosto klíčová záležitost. Ono to platí oběcně - odstranit příčiny a ne řešit následky. Jinak , já zemní registr nemám a nikdy míti nebudu, protože to bych musel rozkopat celý dvůr a předělat celou vzduchotechniku. Takže ona si ta moje vzduchotechnika sama větrá v noci. Okna jsou permanentně zastíněna ( bohužel pouze vnitřní žaluzie ), ale interiérová teplota je 25°C a RV 50%. Čili, nynější denní vedra se dají krásně kompezovat nočním větráním. Musím předělat výfuk vzduchotechniky nad střechu. V současnosti jsem to zapojil do nevyužitého komína - průměr naprosto odpovídá požadavku ( 20 cm ). Ale vznikla z toho jakási fujara kobinovaná se zesilovačem a rapidně se zvýšila hlučnost celé vzduchotechniky. Nějaký kmitočet se dostal do rezonance se vzduchovým sloupcem a hraje to, jak kontrabasbasová píšťala na kostelních varhanách ( orgánoch ? ) :-p :-p :-p Manželka má radost a o to více mě miluje. ;-) ;-) ;-) S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
V skratke. To ze zateplis tensou izolaciou zaklady je hypoteticky neriaditelny prvok v dome. To ze pod izolaciu das lapac chladu a pretiahnes ho ponad hrubu izolaciu je uz riaditelny prvok v dome s ktorym si to vyregulujes k spokojnosti. Pisal som ze lapac chladu ale teplo prudi smerom k chladu. Teda spravnejsie by som to mal volat ze odovzdavac nadbytocneho tepla pod zateplenie domu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@ladajaskva haha ;-) :-D skoda ze nemam kolo :-p
Odpovedať
@mio23 Ahoj. Kola mám dvě. Manželku už 40 roků jednu. Dobré ,že jo. :-D :-D :-D :-D Ahoj Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva manzelky mam dve a s kolom medzi nimi pendlujem uz 40rokov aby nic netusili ze mam dve manzelky a 40rocne kolo :-D
Odpovedať
@ladajaskva v cz nebola akcia vymen staru za novu? ;-)
Odpovedať
@mio23 Ahoj. V Česku zabásli jednoho staříka za mnohoženství. Ten měl bab, že to nikdo ani nemohl spočítat. Těch děcek, které splodil bylo nepočítaně. U soudu se ho soudce ptal, pro Boha chlape, jak jste to vůběc stíhal, to není v lidských silách. A on pouze konstatoval. Pán súdca, já mám kolo značky Ukrajina. Tož, aj tak to někdy s kolem dopadne. Ona není jízda, jako jízda. Tož bacha. :-) :-( ]-( :-S ;-( :-p :-N 8-( :-x x-) :-. =-) |-| :-D :-o 8-) :-| ;-) Ahoj.Laďa
Odpovedať
@dfs O RJ som ešte nenapísala traktátik na blog. Myslím, že by mi stačilo pozliepať roztratené príspevky a maily a dať to tam. Hlučnosť našej RJ - na nízkom výkone si RJ pradie ako chladnička, je ju počuť len v tesnej blízkosti, cez rúry sa to nešíri. V noci som pri nej spala 4 m ďaleko. Spať sa ale už nedalo pri nej bez dverí pri strednom výkone 100 m3 - to už hučí dosť. Toto sa bude používať krátko - na 5 minút po použití WC, pri varení a pod. Vtedy hluk nevadí. Okrem toho, budú tam dvere, teraz ešte nie sú a akýkoľvek zvuk sa nesie prázdnym domom. @ladajaskva dosvedčí (chuďátko dneska)
Odpovedať
@blacksr Ahoj. Jasně moje vědectví je následující: blacksr je vina z úkladně plánované montáže vzduchotechniky s rekuperací, která funguje podle její výpovědi. Navrhuji, aby byla odsouzena k doživotnímu bydlení ve svém pasivním domě, na Výhoně u lesa. Budiž ji odpuštěno. ( Odpuštěn, rozpuštěn a vypuštěn???? ) :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D Ahoj.Laďa
Odpovedať
@ladajaskva A na svoju obhajobu proti obvineniu, že som vo Vašej prítomnosti točila kolečkem, ešte dodám: Netočila som kolečkem, ale som búchala po dotykovom displeji. Nie preto, aby som vyfúkla to teplo, čo ste dovliekli, ale preto, aby som machrovala. (Pre ostatných, ktorí sa snáď aj smejú: fakt som sa tak správala a fakt bol môj úmysel taký.)
Odpovedať
@blacksr Ahoj. Jasně, že to nebylo kolečko. Tady se pořád píše o kole, tak to tam vletělo samo. Byl to dotykový displej. Na obsluhu se musí současně dotknout na třech místech. Ještě, že ten Sentinel nechce 6 míst. To by se musela na seřízení sehnat šestiprstá obsluha. Boha! Ono by asi stačilo použít i druhou ruku ? :-D :-D :-D :-D Kurňa, teď je mě jasné, proč nemohu zeštelovat můj elektrokotel. Pořád točím jakýmsi kolečkem a on má podle manuálu dotykový displej. :-p :-p :-p Ahoj Laďa
Odpovedať
@blacksr No mňa hlavne zaujímalo, či sa to nešíri cez rúry. Jednotku by som asi dal do technickej miestnosti. A teraz konkrétnejšia otázka. Navrhovali ste si to sami vrátane rozvodov, alebo ste si to niekomu dávali. Priznám sa nechce sa mi to do úplných detailov študovať aj keď som stavár. Najlepšie sa učí na scudzích chybách, nerád by som to skúšal sám na sebe.
Odpovedať
@dfs Celé sme si navrhli sami: register, rozvody v dome, výber RJ. Cez rúry sa šíri hluk, to je jasné. Máme plast, obalený vo vlne. Pri tom malom prietoku, ktorý bude používaný najčastejšie a hlavne v noci, nie je počuť ani RJ a ani prúdiaci vzduch v rúrach, keďže tečie pomaličky. Pri väčších prietokoch nad 100 m3/hod už v rúrach vzniká silný zvuk. Ale teraz sa to ťažko hodnotí, lebo keď som tam, je hrobové ticho a tak aj najmenší šramot pôsobí hrozivo. Ale keď pôjde chladnička, rúra, indukcia, rádio, deti, Michal David, Michel Teló, Slade... tak vzduchotechnika nemá šancu ich prehlušiť ani na vyšších výkonoch. A ak by zvuk vadil, dá sa to riešiť osadením tlmičov - pri RJ a potom ako ochrana pred vznikajúcim hlukom od prúdiaceho vzduchu pri výustke. Otázka asi 50 € za jeden.
Odpovedať
@blacksr jeden DIY tlmic hluku mam na fotkach v albume s plechovkami, yankee ho vyrabal z 2 plastovych prirub a droteneho pletiva po osadeni motora vykonu 250m3/h co je zhruba tych Sentinelovskych 300m3. Nedopatral som sa ci mu to aj funguje, ale ak sa motor pouziva na full vykon castejsie, mozno za pokus by to stalo. Na slovensku je vsetko mozne, ale aj slovensky 'dnessomzacalzajtrabudemmilionar' podnikatel nemoze chciet za 2 priruby vzduchotechniky ani tych 50€. Inac perlicka.. nedavno som v jednej s tymto nesuvisiacej odbornej knihe narazil na kapitolu pojednavajucu o elektrostatike a elektrickych nabojoch v plastovych rozvodoch vzduchotechniky vo vztahu k hygiene prostredia, kladne a zaporne ionty - nedavno sme to tu preberali vo fore s jednym nasim voodoo priatelom, (ladajaskva bude vediet ze koho myslim :-) ), ktory tu na to nukal riesenie - keltske spiraly a odrusovace. Dam to neskor dokopy, zaslem..
Odpovedať
@dfs : jednoznacne exterierove zaluzie. Ja davam na vychod, juh (okrem terasy - ta je zastresena), a zapad. Divim sa kolko domov sa stavia, a skoro nikde nevidim extrierove zaluzie - pricom to nie je az tak drahe, ale komfort neskutocny. Este maximalne dodatocne namontovane pred okno, ked nespravili schranku nad. Chladenie - aktivne rekuperacia. Mio a spol... budu pisat, ze musis cez to pustat velke objemy vzduchu, aby Ti to zohrialo vodu (Nilan VP 18), ale ved tu vodu ti moze zohriat v zime aj spirala - ako bojler, a Mio bude mat bojler. Ale zase v lete mas teplu vodu za babku a vzduch ochladzovany aj bez zemneho registra. Cladiaci vykon 1 kW, nie je ako klasicka klimatizacia, ale ked budu exterierove zaluzie, nebude sa to az tak prehrievat a staci to chladit nizsim vykonom. Este mam jednu vyhodu - bungalov. Nie je tam podkrovie, lebo aj ked to zaizolujes ako chces skridla nad izolaciou bude mat extra vysoku teplotu a salave teplo prejde do vnutra viac ako ked je volny krov a zaizolovane az podlahady - vzuch je zly vodic teploty, takze az tak sa salave teplo zo skridly neprenesie do izolacia a nebude sa to prehrievat od stropu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?