Zateplenie stropu a strechy

Kedze som len amater a nie stvabar a dom na stavia firma na kluc, ktoru sa snazim ako tak skontrolovat podla nastudovanych info z netu a modrej strechy, potrebujem poradit. V projekte mame zateplenie podla textu v prilohe. Realizator stavby si strechu spravil podla seba na drevene stamy dal OSB dosky , ktore su vyspadovane a tym padom potom dal v plnej hrubke 16 cm EPS a z vnutra stropu na konstrukciu SDK nam chce dat len 12 cm ISOVERU a medzi hradami nic. Tuto zmenu si spravili bez konzultacia s nami ako "investorom" a tvrdia nam ze to je v poriadku. Mne ako laikovi to pride hlupost, vznikne mi tam vzduchova bublina ktoru budem musiet vykurovat. Mozem poprosit vas nazor. :-)
Odpovedať
@stavebmesro nie nie to je plocha strecha a bez ulozneho priestoru.
Odpovedať
Po prvé nieje absolútne jedno,či je tam 12 alebo 24cm vlny. Po druhé trvajte na projekte a hotovo. Po tretie-klasická chyba investora! Kde je stavebný dozor? Platíte ho tak či tak tak nech si robí svoju prácu. Samozrejme ak vám ho nedohodila stavebná firma. To je ako keď šéf sudcov rozhoduje o svojom disciplinárnom konaní-typicky slovenské. :-) :-) Ešte ma trocha zarazila skladba strechy-možno som zle vyčítal,to sú OSB dosky 16mm a na tom geotextília a fólia? Na takú rozteč hranolov len 16mm doska? Keď napadne sneh a namokne,to má vydržať pri takom sklone?
Odpovedať
V pvom rade by som trval na projekte a nie voľná tvorba od zhotovitela a podla všekého to bude aj stáť viacn penazí. Ak pošleš detail strechy podľa projektovej dokumentácie potom to viem posúdiť aj z tepelnon technického hľadiska.
Odpovedať
Zabudol som že v skladbe strechy je na OSB najprv EPS potom geotextília a fólia. Mňa zarazila tá hrúbka dosiek-16mm a veľká rozteč hranolov...
Odpovedať
@dodok na OSB doskach je EPS 16 cm a na tom geotextilia a na tom folia, stavebny dozor sme mali vlastny exetrny a firma ma svoj, len s tym nasim dozorom sme sa nejako nezhodli, resp. nechodil na stavbu kolko som si predstavovala ale len ked som ho vyzvala a to mi liezlo na nervy a boli sme dohodnuty do konca roka a to sme mali hotove vsetko okrem tejto izolacie stropu, a to som si myslela ze uz si "ohlidame". @mkvm poslem len to odfotim
Odpovedať
@dodok @stavebmesro @mkvm ale je to takto ako si to naplanovali blbost, nie? jasne ze trvam na tom aby tam teraz dali tych 24 sm ako je v projekte co dali z vrchu strechy je mi jedno tym padom, ale teoreticky mozu to takto robit?
Odpovedať
Priznávam,že som robil len klasické šikmé strechy,možno sa mýlim ale na plochú strechu dať len OSB 16mm sa mi javí veľmi málo. Tú rozteč hranolov som len odhadoval podľa fotky... Izoláciu doplniť bez debaty,keď to budete mať zavreté už to nikto nebude strhávať a dopľňať! Firma ušetrí na m2 vlny nejaké 2eurá a vy budete celý život prerábať na teple.Neohlásite pre istotu projektanta,či tá doska postačuje?? Možno aj nejakého iného ako autora návrhu pre pokoj v duši. Ten pôvodný by mohol tvrdiť že je to OK aby prípadne nemusel priznať chybu.Je mi jasné,že ten polystyrén rozloží hmotnosť záťaže,ale aj tak ...
Odpovedať
Profilova fotka
Priadj fotku z projektu -rez cez strechu aby sme k tomu lepšie vedeli sa vyjadriť!
Odpovedať
@projexin @dodok @mkvm pridavam foto z projektu, teda to co som nasla ze by mohlo byt "ono"
Odpovedať
a teraz som zistila ze tam narvali menej tramov ako malo byt, nechapem naco sme mali stavebny dozor. Firma mi tvrdi ze tam dali sirsie tramy nad tu druhu cast kde planovali dat 10/22 na 80 cm dali 15/22 na 70 cm (a teda miesto 10 tramov dali 11ks) a nad tu obyvacko kuchynu dali namiesto 17 tramov po 50 cm tak je tam len 11 tramov po 70 cm s rozmerom 15/22; teraz si mam akoze prizvat externeho statika na posudenie ich vlastnej tvorby alebo co? do .... ]-(
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sevzuz celkom zvlastna skladba. Nikde tam nebola spomenuta parozabrana z interierovej strany. OSB dosky su tiez dobra parozabrana. Mas v podstate skladbu z interieru: parozabrana (neviem ci je niekde v projekte uvedana???), tepelna izolacia, vzduchova vrstva, parozabrana (nie 100percentna), dalsia tepelna izolacia, hydroizolacia (stresna folia) - ma projektnat posudenu skladbu aj z pohladu kondenzacie vodnych par? Podla projektu mal byt na OSB doske spadovy polystyren v akej hrubke? v najnizsom mieste 20mm? a postupne bude narastat podla spadu? OSB moze byt dost studena a zo spodnej strany na nej moze kondenzovat vodna para, ktora prejde cez mineralnu vlnu. Ako to bude v novom rieseni so 16cm nad osb si bez vypoctu netrufam povedat. @blacksr uvazujem spravne? asi mas toho viacej napocitaneho. Mozno by som pouvazoval nad celkovou zmenou strechy a nedaval do podhladu tu mineralnu vlnu, ale na OSB prelepil spoje a pouzil ako parozabranu (pripadne dalsia vrstvu) a nato dalj nie 16cm EPS ale podstatne viac a nasledne nato hyroizolacnu vrstvu, tym by si z toho urobila klasicku plochu strechu s parozabranou. Projekt a hrubky izolacii mas robene tak aby splnili poziadavky normy. Tak by som sa az tak velmi nestrachoval o vykurovanie tej vzduchovej vrstvy. Ak je vzduchova vrstva uzavreta, tak je to dokonca tepelnoizolacna vrstva. Projek vyzera byt dost odflaknuty, asi len uroven pre stavebne povolenie a ked je skladba polochej strechy v celom projekte vyriesena tymto textom v technickej sprave, ani sa firme velmi necudujem, ze musi improvizovat. No kazda zmena v projekte by mala byt odsuhlasena projetantom. ak sa stane, ze ti nieco nebude fungovat spravne, nemozes za to obvinovat projektanta, pretoze si projekt nedodrzala.
Odpovedať
@sevzuz prispevok som napisal nikedy okolo obeda ale zabudol pridat. Teraz som pridal a zistil, ze si medzicasom doplnila neake fotky a informacie, tak niektore veci z mojho predosleho prispevku ber s nadhladom. :-)
Odpovedať
Problém nieje v celkovej únosnosti strechy ale vo zväčšení rozostupov. Pre 16mmOSB je rozdiel mať čistú vzdialenosť medzi trámami 40cm ako bola projektovaná,alebo 55cm ako je teraz keď dali len 11 hranolov.Rozdiel je skoro 40%! Ak sa prehne doska pri namoknutom snehu,roky to nemusíte zbadať,veď zospodu to bude ukryté a na strechu,pôjdete až začne zatekať. Pomohlo by skrutkovať medzi hranoly strešné laty 30x50mm každých 50cm ako podopretie OSB. Aaaale už nebudem mudrovať,bodoll by statik alebo skúsený stav.technik-pre pokoj v duši,veď tam chcete bývať roky bez nákladov na opravy. Odrátate si jeho cenu z doplatku firme,ktorá si robí čo chce!!!!
Odpovedať
Profilova fotka
Problémom može byt tá vzdialenosť stropníc v kombinácii s OSB. Mimochodom OSB bežne dostupné sú 15, alebo 18 mm, tak ak je tam 15 je to blbé aj z dôvodu kotvenia strešnej fólie, pokiaľ tam nejde štrkový zásyp. Na tepelný odpor to nebude mať až taký zásadný rozdiel/ vzduch. medzera je izolant/. Vyzerá to aj na nejakú lacnejšiu izoláciu /Domo, Rio/, ale to je len moj pocit z foto. Vzduchová medzera je fajn, ale v podstatne menšej hrúbke, na odvetranie strechy, ale aj ináč konštrukčne prevedená.
Odpovedať
@spiderhst Ja toto vypočítať neviem. Nie je to tak zlé, ako keď niekto zabední stropné trámy OSB doskami na najstudenšom mieste, ale netrúfam si tvrdiť, že toto je OK. Chcelo by to pohľadať v projekte výpočet kondenzácie pre strechu, ak to vôbec dodali k tomu. @sevzuz Vzduchovú medzeru je múdre vyplniť izoláciou - zbytočne je tam priestor, ktorý neizoluje. V takto vysokej dutine dochádza k prúdeniu toho vzduchu. Škoda nevyužiť. Ale celkové R bude ako v projekte, pokiaľ dutina bude tesná a hrúbky izolácií ostanú zachované. Ak bude prevetrávaná, tak horná izolácia je takmer zbytočná. Parozábranu treba urobiť bez jedinej chybičky.
Odpovedať
@spiderhst @dodok @dobrydom @blacksr Takze takto, boli sme premerat tie hranoly a bohuzial sme zistili ze nas sprosto oklamali a namiesto horeuvedenych hranolov tam dali len 10/18!!! s rozostupmi 80 cm niekde dokonca 1 meter!!! Volali sme statikovi ktory vypracovaval tento projekt, bol zhrozen varj sa na to pozrie. Projekt mamae ale od realizatora stavby takze dufam ze aj v pondelok sa bude tvarit neutralne a nebude bezhlavo drzat stranu realizatorovi stavby; Mame aj vlastneho statika ktory bude k dispozicii v nedelu a pozrie sa nam na to a tiez zajtra alebo v nedelu poriesim toho nasho povodneho stavebneho dozora ktoremu vytriem zrak s tym ze si uplne odignoroval pracu za ktoru mal zaplatene! Mimochodom ked som naobed volala s realizatorom stavby a ziadala tu izolaciu tak sa zdrahal ze tato skladba ktoru dali je lespia ze je tam vzduchovz izolant, ale ja som si trvala na svojom, medzitym som mu spomenula ze sa mi tam nezda pocet tramov a obhajovali si ze dali lepsie asi necakal ze si to skontrolujem:-/, ale hned na to zahlasil ze dobre dobre dame vam tam este tych 12 cm ako si pozadujete (len aby som mu dala pokoj a neotravovala ho s tym) to ale netusi, alebo mozno tusi a preto suhlasil, ze sme prisli na to ze tu strechu uplne dobabrali a ze sa to bude musiet nejako riesit to mu v pondelok este padne sanka.
Odpovedať
@blacksr ano presne tak som to "ratala" so svojim selskym rozumom aj ja ze ten chladny vzduch tam bude mat raj:-/ bohuzial momentalne mam vacsi problem ako izolaciu ]-(
Odpovedať
@sevzuz potom informuj ako ste dopadli. Som zvedavy na stanovisko realizatora a tiez statika. V projekte mate prvky 150/220 resp. 100/220. Ak statik bude trvat na svojom firma to musi prerobit na vlastne naklady za nedodrzanie projektu. Ak statik odsulasi, ze to co tam dala firma je ok, potom by som rad vedel stanovisko statika ak je to ok, preco je potom v projekte to co tam je?
Odpovedať
@spiderhst pozerali sme to ako amatrer v projekte a v statickom posudku stavby, na posudku je planovaný aj strkovy posyp, ale my ho tam v reale mat nebudeme, tak asi opat z mojho laickeho hladiska sa da strecha upravit, ale nie som odbornik ;-)
Odpovedať
Ahoj! Projekt strechy je navrhnutý dobre. Ak ste mali dohodnutú cenu strechy so zhotoviteľom podľa PD potom to musí zhotoviteľ opraviť podľa PD na vlastné náklady( neobstojí tvrdenie zhotoviteľa, že je to v poriadku ). Podľa Tvojho tvrdenia zhotoviteľ dal trámy do väčšej vzdialenosti ako uvažuje PD potom by musel použiť na záklop hrubšie OSB- dosky nie ako bolo v PD.Na záklop sa mala použiť tep. izolácia , ktorá vytvára spád( spádové kliny, ktoré sa vyrábajú na mieru podľa PD- sú aj cenovo náročnejšie ). Na fotke čo zrealizoval zhotoviteľ chyba parozabrana, tiež nie je dostatočná tep. izolácia.
Odpovedať
@spiderhst @mkvm @dodok doplnili nam 5 tramov do obyvacky! Bol sa na to pozriet statik a museli to doplnit:-) @dodok myslim, ze ty si si to prvy vsimol s tymi tramami, patri ti nase velke DAKUJEM.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?