Zateplenie stien zemou

Aky mate nazor na tuto vec? Dost inklinujem k stavbe na tento styl, o to viac po tohto tyzdnovych horucavach. Vyhodou je vyrovnany priebeh teploty v takom dome po cely rok (v lete je mozne dokurovat obycajnym vetranim, v zime staci vykurit o cca 10 stupnov. Prvy slovensky dom prikryty zemou (aj ked iba prve podlazie) http://zivot.azet.sk/clanok/183/pod-z... dalsi celkom zaujimavy clanok http://www.tvojdom.sk/dom-stavba/stav...
Odpovedať
@oscipovsky No ale tie "zateplené" steny zeminou treba tiež zatepliť, keďže teplota zeminy v hĺbke je stabilne +5°C. To je skoro ako priemerná teplota počas štandardného vykurovacieho obdobia... V lete budú týmito konštrukciami malé straty, čo domy nad zemou nemajú. A aké budú tie straty, závisí od hrúbky izolácie. Každopádne, treba tieniť okná, tie sú hlavným vinníkom prehrievania. Do stavby takéhoto domu by som sa pustila len v prípade kopcovitého pozemku, ktorý sa zvažuje južným smerom. V ČR je takto postavený pasív. Poznáte ho?
Odpovedať
@blacksr Rozhodne bez zateplenia nema zmysel ani takyto dom, ale preco iba vo svahu? Aj na rovine sa stavat dom prikryty zemou, napr. http://mojdom.zoznam.sk/cl/10063/1303... a mnoho inych, je to narocnejsie na statiku, nemozno cakat ze to bude lacnejsie, ale ide o pocit bezpecia, mensia udrzba ale hlavne ma fascinuju "zelene strechy" ktore sa od takychto domov vyvijaju.
Odpovedať
Dobrý den. Je to celkem zajímavý způsob stavby. Nicméně to chce nějakou lokalitu nejvyšší kategorie na samotě u lesa, bez sousedů. Stojí to u Zlína a mě se to vyloženě nelíbí. Odkaz : http://www.zelenebydleni.eu/fotodokum... Mě to nijak neoslovilo a asi bych nechtěl bydlet v hromadě hlíny. Nicméně viděl jsem fotografie takového domečku ve skalním prostředí a ten neměl chybu. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@blacksr nemas link na ten pasivny domcek v CR? Rada by som si ho pozrela :-) @oscipovsky ten posledny domcek co si pridal, je super.
Odpovedať
@anairda http://www.pasivnidomy.cz/domy/pd-bys...
Odpovedať
http://www.menworld.cz/clanek/top-10-... http://finexpert.e15.cz/kdyz-domy-chr... http://www.trvalestavby.cz/stavby-kry... http://www.stastnedomy.cz/123-domy-kr... x-)
Odpovedať
Ked mam pravdu povedat rozmyslam nad takymto domom aj z ineho dovodu. Buram na pozemku stary gazdovsky dom (dlzka 40 m) a viete si predstavit kolko tam je palenej skridly, tehal a nabijaniny, keby som to vsetko mal vyviest kdesi tak niekolko tisic Eur si buchnem po vacku. Rozhodne nema zmysel pri tomto dome riesit navazku zeminy s hrubkou cca 1-2 m lebo zaklady a steny domu by mali pekne hrubky aby uniesli uvazovanu zataz. Tu je este galeria Americkej firmy ktora ma napln stavby konstrukcii pre taketo typy domov. http://www.formworksbuilding.com/phot... Pekny podorys podzemneho domu s atriom http://dreamgreenhomes.com/plans/esat...
Odpovedať
Este hlbsie do zeme by som siel. Vybagrovat kruhovu jamu 3m hlboko,postavit v tej jame dom s otvoreymi priestormi tvaru velkej mongolskej jurty a nad zemou nechat len betonovu kopulovitu strechu so svetlovodmi a technickymi otvormi. Studnu vykopat v strede domu. Mame vybetonovanu suchu pivnicu cca 1,8m hlboku s celorocne pootvaranymi okienkami koli kotlu, v zime v najbrutalnejsich mrazoch a trojdnovej nonstop fujavici tam bolo 10*C, teraz pri vonkajsich 40*C v tieni je tam pri cely den otvorenych vchodovych chodbovych 90-kach dverach (aby sa tam mohol chodit chladit pes) 20-21*C. To su teploty v priebehu roka ziskane "len tak", rrlativne stabilne, keby sa to previedlo na energie pre chladenie a kurenie, tak to su brutalne uspory v porovnani s terajsimi domami + uspory za stavebny material murov. Akurat ze nekonvencne riesenie asi :-)
Odpovedať
@oscipovsky aj my sme burali stary dom a este nejaka navazka by nam aj tak bodla ;-) a co tak hlinena omietka?
Odpovedať
Profilova fotka
Pokiaľ ten dom nebude prirodzene zapustený v prírodnom svahu tak je to finančný nezmysel.Treba si k tomu trochu sadnúť a rátať.Min z jednej strany to je tá ktoru bude dom zapustený pod zem ,non stop osvetlenie.Ak chcete dať na strop dostatočnú hrúbku hliny (to je min 60cm )tak musíte k tomu prispôsobiť aj výstuž stropu jeho odvodnenie a veľa vecí, ktoré sa štandardne na domoch nerobia .Všetko neštandardné bude tým pádom nikoľkonásobne drahšie.Takže ak takýto dom ,tak nie ppreto ža chcem šetriť ,ale čisto len, ako imidžovku.Ak si to chcete stavať ako amatér s pomocou krčmových murárov bez skúseností s danou problematikou tak dopredu vyhadzujete peniaze.Opravy nedostatkov a chýb budú nikoľkonásobne vyššie ,ako získaný úžitok. http://bydleni.idnes.cz/setrici-techn... Celý môj príspevok k téme určite vyznel negatívne .Ale ja som presne ten tip ktorý neznáša unifikovanosť a určite vám fandím. .Už keď pridávate odkazy tak aj ja niečo zo svojho archívu.Môj sen do budúcnosti ak mi bude zdravie slúžiť a ruky poslúchať. http://bydleni.idnes.cz/foto.aspx?c=A... 8-)
Odpovedať
@antonmesaros Ako z velkej casti mate pravdu, ale aj na rovine to ide. Riesit takyto dom by som uvazoval jedine ako klasicky prizemny dom s podpivnicenim a nad strechou rozmyslam iba v polohe zatravnenej zelenej strechy, nic v podobe navazky 1 m zeminy. Rozhodne ziadna imidzovka, na byvanie, aby sa tam clovek citil dobre a hlavne nechcem zit tak aby som niekolko rokov svoj volny cas a velke peniaze (na hypoteku) vrazal do domu. Je mnozstvo literatury najma z USA, podla ktorej sa to da robit lacno, kvalitne a aj pomerne rychlo. Dokonca som videl tento typ domu kde velka cast konstrukcie bola z dreva.
Odpovedať
@oscipovsky http://www.e-sciany.pl/a/10391,dom-po...
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?