Vznik kondenzátu v plochej streche

Profilova fotka
Mám skladbu strechy zhora: Fatrafol 810, podkladová textília, OSB 3 22mm, vzduchová medzera 4cm/kontralaty/, paropriepustná fólia VAXO XL 120g, tepelná izolácia Dekwool G039 s tepelným odporom pre 20 cm vrstvu 5,13 /ja mám 25cm vrstvu a ten koeficient viem iba odhadnúť/. Pod toto chcem ešte dať 10cm tepelnej izolácie ukladanej kolmo na predošlú, túto chcem uložiť na konštrukciu sadrokartónu. Potom bude paronepriepustná fólia a samotný sádrokartón. Akú izoláciu /tých 10 cm/ mi doporučíte, aby určite nevznikal kondenzát v tejto strešnej konštrukcii. Som vďačný za každú odpoveď.
Odpovedať
Profilova fotka
8-) Čítam.... a čítam... - a nechápem, prečo má ísť nad sadrokartón - pod minerálnu vlnu (!) - PAROPRIEPUSTNÁ fólia.....? Tam by mala ísť hádam PAROBRZDA, nie.......? 8-) Aby vlhké pary nemohli stúpať do izolácie... Sorrrrrry, ak sa mýlim... 8-)
Odpovedať
@leonardom nemylis sa, len si to zle precital, je to napisane spravne :-) @topvideo pripadny vznik kondenzatu ti tato pridavna 100mm vrstva izolacie nevyriesi, vlhkost (ak tam teda nejaka bude) skondenzuje v mieste, kde teplota v konstrukcii poklesne pod uroven rosneho bodu. skus co najlepsie urobit tu parozabranu, aby si minimalizoval prienik vodnych par.
Odpovedať
@topvideo pod parozábranu môžete dať len 5 cm izolácie, lebo treba mať zachovaný pomer 1 ku 5 !!! základné pravidlo
Odpovedať
Profilova fotka
@benco SORRRRRRRRY! ParoNEpriepustná = Parobrzda = správne, Topvideo. Druhý x sa budem držať hesla: 5 x čítaj a raz píš... 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr nemyslela si "nad" parozábranu namiesto "pod" parozábranu? O akom pravidle hovoríš? Som laik. Pomer čoho má byť 1 ku 5 ??? Ďakujem za odpoveď. @leonardom v pohode, aj mne sa stáva a to nie som dyslektik ;-) @benco a aký typ izolácie dať? Alebo vôbec nič nedávať? Niekde som čítal, že postačuje v plochej streche tepelný odpor Rn / m2.K/W / 4,9. Teraz mám túto veličinu prekročenú, ako vyplýva zo zadania témy diskusie. http://www.asb-portal.cz/stavebnictvi...
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo - dám Ti tip, že čo som dal ja okrem klasickej skladby: http://www.dape.cz/tepelna-izolace-ty... - toto som dal namiesto obyčajnej parobrzdy. Výhody: 1/ daný produkt slúži v princípe ako paroNEpriepustná fólia, 2/ umocňuje izolačný efekt (pretože je to ekvivalent ďalších cca 5-7 cm minerálnej vlny), 3/ Jeho odrazná zložka vracia teplo naspäť do interiéru (v zime) resp. do exteriéru (v lete). Maximálna spokojnosť.
Odpovedať
@topvideo s tym pomerom 1:5 je to tak, ze ak je parozabrana vlozena medzi 2 vrstvami tepelnej izolacie, mal by sa dodrzat pomer ich hrubok podla tohto kluca..u teba to ale neplati, ty budes mat parozabranu hned nad SDK podhladom a izolaciu az nad nou. izolaciu urcite daj a kludne mozes aj vatu tak ako si planoval, len si daj zalezat na tej parozabrane, aby bola max. vzduchotesna, tzn. urcite nikde nepretrhnut a vsetky spoje a prerusenia poriadne zlepit. Pokial sa ti neporusi hydroizolacna vrstva strechy, je malo pravdepodobne ze by sa ti tam dostala vlhkost a nasledne kondenzovala. Ak sa tam nieco aj dostane, odvetra sa to zhora. ako mas vyriesene ostatne izolacie (hrubky v podlahe a stenach)? malo by to byt v nejakom pomere aj voci izolacii strechy, kazdopadne cez strechu/strop dochadza k najvacsim tepelnym stratam, takze plati "cim viac, tym lepsie", samozrejme s rozumom :)
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom dík, pozriem si to. @benco ešte jedna otázka, ak na parozábranu zospodu pôjde sadrokartón, automaticky sa prevŕta šróbami. To nevadí?
Odpovedať
@topvideo parozabranu mozes nalepit na konstrukciu podhladu takou hrubsou obojstrannou lepiacou paskou, SDK doska bude po priskrutkovani na to tlacit a malo by to byt v pohode. este som videl take, ze natocis skrutku cez SDK dosku a CD profil, potom ju vyskrutkujes, do diery natlacis silikon a zaskrutkujes spat. inak SDK ma jednu dobru vlastnost a to ze dokaze slusne regulovat (zadrziavat a neskor uvolnovat) vlhkost v interieri, cize toto mozes tiez zohladnit.
Odpovedať
@topvideo áno, POD resp. PRED parozábranu dať len málo izolácie tak, aby 1 diel bol PRED/POD a 5 dielov NAD parozábranou
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr ešte som sa nestretol s týmto riešením, prečítam, čo si mi poslala linky v IP, ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Ak bude mat nad parozabranou napr. 40 cm izolacie , pod môzete mat kludne 10 cm a nic sa nestane...nie je dôlezity pomer izolacii, ale to, kolko °C budete mat na vnutornej strane parozabrany ... pri 40 cm nad nou sa ucite dostane nad 18°C pri nastaveni vnutornej teploty na 21-22°C co znamena, ze pri tak vysokej teplote nema sancu ziadna kondenzacia. Problem by mohol nastat pri -30°C vonku a 20°C vnutri, ak by ste mal napr. od parozabrany smerom von 35 cm a od parozabrany smerom dnu 25 cm, ale to asi nikto taketo veci nerobi...xixixixi ... 1:5 aj 1:4 je uplne OK...
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?