Vnútorná izolácia v starom tehlovom dome

Ahojte, riešim vnútornú izoláciu starého domu, ktorý má byť prestavaný do pasívneho štandardu (je napojený na novú pasívnu prístavbu, dom ako celok bude rekuperovaný). Oholili sme komplet všetko, od vyhodenia podláh cez zhodenie omietky a stropov (ostali len trámy). Základy má dobré. Nepodrezali sme ho, robili sme injektáž (cez schomburg). Dole bude penosklo (30cm), hore fúkaná celulóza (50cm). Avšak veľmi špecifická dispozícia domu, resp. jeho umiestnenie voči susedom a ulici, ergo obecnému pozemku nás okliešťuje pri riešení zateplenia/izolácie. Dve z obvodových stien budú zateplené zvonka(20 a 30cm eps - rozličná hrúbka stien), dve však musia byť zo spomínaných dôvodov izolované zvnútra. Rozmýšľam nad panelmi IQ-Therm od remmersu, ale zatiaľ som nenašla nikoho, kto by mal s nimi skúsenosti. Išlo by o ich najhrubšiu, 80mm verziu v kombinácii s ich omietkami a lepidlom (hrúbka múru je ca. 40cm). Nechcem sem dávať link, ale vygúgliť ich nie je problém:) Ak máte niekto z vás staviteľov/projektantov/odborníkov na ne názor alebo nebodaj osobnú skúsenosť s nimi, veľmi to privítam! Vopred ďakujem za reakcie:)
Odpovedať
Profilova fotka
nemam nic voci IQ-Thermu od Remmersu, ale 80mm hrúbka s vodivosťou 0,031 nebude ani zdaleka stacit na parametre zvysnych stien... Ak chcete navrh naozaj riesit ako celok rovnomerne, musite prehodnotit aj 20cm a 30 cm EPS u dalsich stien, pretoze rozličná hrúbka stien by musela byť veľmi rozličná, aby zotrela rozdiel 10 cm u vodivosti EPS, cca 0,036-0,038. Tieto staré domy a ich plné tehly sú na tom veľmi zle, pokiaľ ide o tepelno-techniku. Naproti tomu je investicia do 50 cm fúkanej izolácie a 30 cm penoskla ( ak má byť samotné penosklo kvôli výškam podláh ) zbytocna. Ak by ste mali totiž zachovať Váš plán s 80mm IQ-Thermu dostanete veľký rozdiel v povrchových teplotách vnútorného priestoru a nedosiahnete rovnomernu tepelnu pohodu, ktora by mala prinalezat EPD.
Odpovedať
Profilova fotka
@hanica11 to navrhuje projektant, alebo sa hráte?
Odpovedať
@ drasnican1 Ide naozaj o rôzne hrúbky stien, hoci spomínaný remmers je riešený len na tých dvoch hrubých (obvodových) múroch. Dnes začíname uvažovať aj o multipor-e. Z tých dvoch stien sa len jedna dá zatepliť aj zvonka, ale len 5cm, avšak IQ-panely vraj dodatočnú exteriérovú izoláciu vylučujú, čiže inú možnosť ako vnútornú izoláciu jednoducho nemáme. Čo by ste navrhovali Vy?
Odpovedať
@jan45 Navrhol to projektant, avšak ide o starý dom, tým pádom sa na veľa vecí prichádza a rieši až v priebehu rekonštrukcie. Existujú výpočty, ktorých hodnoty majú byť dodržané, na materiáli, pomocou ktorého ich dosiahneme, sa pracuje v priebehu rekonštrukcie. Projektantovi dôverujeme, ide o firmu, ktorá sa vo veľkej miere venuje práve rekonštrukcii starých domov v zmysle ich "spasívňovania" (nech už to pri takej starej stavbe znamená čokoľvek, v našom prípade pasívny štandard) :)
Odpovedať
Profilova fotka
ja by som vôbec neuvazoval o silou - mocou sanacii stareho domu do EPD standardu, pretoze by to bolo hviezdne drahe... ja si neviem ani len predstavit, co môze branit vonkajsiemu zatepleniu steny ( teda okrem pamiatkovych budov), takze tazko mi je reagovat... ale hybridnu skladbu stien- v podstate kazda ina- by som urcite neriesil...
Odpovedať
@drasnican1 Chápem, nie každý by sa na to dal, v podstate nás to vyjde rovnako ako keby sme ho zbúrali a postavili nový. Ale je tu ešte trochu emotívna a aj technická stránka - dom sme jednoducho zbúrať nechceli, lebo je to vzhľadná starinka a stojí na hranici pozemku s obecnou ulicou - podľa tunajšieho zákona sa však už nové domy takto stavať nesmú (vonkajšiu izoláciu domu v aktuálnom stave by nám úrady síce mohli povoliť, ale určite nie viac ako 5-10cm, keďže ako som spomínala, to už je obecný majetok). Tá druhá stena je zase na hranici pozemku od susedy a s tou sme sa skoro rok dohadovali, aby sme vôbec mohli pristavovať, tých 5cm vonkajšej izolácie sme horko-ťažko vybojovali - aj keď teraz nám to možno bude na figu. Bolo by podľa Vás riešením zatepliť celý dom po obvode zvnútra?
Odpovedať
Profilova fotka
@hanica11 z vnutra urcite nie ak by amla byt naplnena vasa tuzba, mat ho na urovni EPD...sanacia je daleko tazsia, ako vystavba noveho domu... musite brat do uvahy ovela viac faktorov...
Odpovedať
Profilova fotka
@hanica11 na takéto otázky nedostanete odpoveď na fóre, len ak chcete fór. Robí to firma, musíte sa spoľahnúť, veľa kuchárov presolí polievku.
Odpovedať
@jan45 ide mi hlavne o skúsenosť s remmers panelmi, lebo nie sú na trhu príliš dlho a som zvedavá, či naozaj fungujú tak, ako výrobca sľubuje. Projektantovi dôverujeme, nejde o začiatočníkov, v rámci epd sú medzi najlepšími a ich odnož sa venuje výlučne starým domom ako ten náš.
Odpovedať
Profilova fotka
@hanica11 je to len drahšia varianta iných spôsobov zatepelenia. Ak na to máte, je to dobré, ale pri kamennom objekte je cieľom zateplenia zvýšiť povrchovú teplotu stien pre lepší pocit, to sa dá dosiahnuť aj bavlnenou tapetou. Ale znovu opakujem, to čo píšem nie je návrh riešenia, pretože na návrh treba poznať podmienky a debata na fóre Vás môže ken rozladiť, vniesť neistotu, bez skutočného efektu riešenia problému.
Odpovedať
Mňa len tak niečo nerozhodí, stavba domu je najlepším tréningom na nervy;) projektant vybral remmers na základe výpočtov/hodnôt, ktoré sú pri ňom uvádzané, ja som z vlastnej iniciatívy zvedavá, či s ním má niekto skúsenosť a či to funguje tak ako má. Nie je to lacná záležitosť, preto overujem na všetky strany.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?