Vlhnú nám múry

Dobrý deň.Minulý rok sme kúpili dom,ktorý sme celý prerobili,zostali iba obvodové múry 40cm hrubé,materiál asi tehla( niekde kváder,betón) hneď vedľa múru obvodového je betónový chodníček.Z vonkajšej strany je dom suchý,omietka neopadaná,úplne v poriadku,avšak vo vnútri nám začali steny na niektorých miestach vlhnúť a tvori sa pleseň,ale len na obvodových múroch zo severnej strany domu.Prosím viete mi poradiť čo s tým?Najlepší a najlacnejší spôsob,ako si s tou vlhkosťou poradiť?Ten obvodový múr je dlhy cca 25m,viete mi povedať aj približnú cenu za odstránenie tej vlhkosti? Vo vnúti máme rok staré omietky,podlahy izolované .A ešte by ma zaujímalo,či zatepliť dom,alebo nie,keďže múry sú 40 cm široké.Obávam sa aby nám dom nezačal potom vlhnuť už všade ide o cca 30 ročný dom.ďakujem.
Odpovedať
1
2
@edit2 Dobrý deň. Pravdepodobne ste hydroizoláciu samotného muriva neurobili, však? Predpokladám, že k vlhnutiu dochádza v dolnej časti steny a že ide o vlhkosť vzlínajúcu zo zeme. Druhou možnosťou je, že dochádza ku kondenzácii na studenom povrchu steny, keďže plná alebo voštinová tehla a betón takmer tepelne neizolujú. Vzlínajúcu vlhkosť odstránite tak, že zabránite vode prenikať do muriva = podrezať ho alebo injektáž. Odkopanie a drenáž popri stene nemusí vždy pomôcť. Je prakticky jedno, akú hrúbku má stena, pretože izoluje naozaj len veľmi slabo. Treba poriadnu izoláciu. Keďže neviem presne, o aké vlhnutie ide, ťažko sa radí... pravdepodobne bude lepšie riešiť tepelnú izoláciu formou odvetranej fasády. Čiže na stenu rošty s vlnou, paropriepustná fólia, vzduchová medzera a opláštenie či obklad. Každopádne, zateplením sa vlhnutiu spôsobenému kondenzáciou práveže predchádza. Skúste bližšie popísať a hodiť fotečky. Možno bude možné použiť aj EPS - vychádza najlacnejšie a ak sa dá dostatočne veľká hrúbka, stena sa z kondenzácie "vylieči".
Odpovedať
@edit2 S tou izoláciou podlahy ste to mysleli ako? Tepelnú alebo proti vode? Dúfam, že sú dané obe.
Odpovedať
Profilova fotka
30 ročný dom mal určite hydrizoláciu .Pomohlo by fotto.Z vonku to bude suché lebo je tam vietor ktorý múr vysuší a s najväčšou pravdepodobnosťou brizolit .Brizoliť je najlepšia omietka aká sa kedy dávala na steny jej vlastnosti sú dodnes neprekonané. Možné príčiny: - Nekvalitne urobená hydrizolácia poterov a múrov ,respektíve zlé napoojenia týchto dvoch izolácií. - Ak je murivo vlhké,tak má výrazne zvýšenú tepelnú vodivosť(zle tepelne izoluje) .Z interiéru je povrch muriva natoľko studený, že dochádza ku kondenzácii vodných pár. - Zle urobené omietky stien (veľmi častá chyba na 30 ročných domoch,takmer na všetkých ).Omietka prechádza súvisle cez hydroizoláciu múru zo stien na sokel.Býva to v interiéri aj exteriéri. - Ak ste opravovali omietky tak ste do nich dali veľa cementu(alebo chémie,najme strojné omietky alebo sádrové) .Cement je studený a viaže na seba vodu.Sádra je savá. - Interér ste namaľovali primalexom.Primalex sa chová ,ako špongia.Viaže na seba vodu ,ale nieje ju schopný odovzdávať ďalej (extrémne nekvalitná farba).Najmä vtedy ,ak je pod ním stará maľovka ,ktorá nebývala tak savá a "moc"cementová omietka. Skúste pridať fotto domu zavlhnutých múrov z exteriéru a to isté miesto aj z interiéru a odpísať na to čo som napísal .Skúsim poradiť čo s tým. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@edit2 viac vetrat. Je to tym, ze mur je chladny a vnutri je teplo a vlhko, cize prestudovat o rosnych bodoch a skusit to zateplit. Mozno by pomohlo dat do rohu nejaku izolaciu zvnutra, ale lepsie by bolo zvonka.
Odpovedať
Jej veľmi pekne ďakujem za rady.Omietky mame robene čisto nove,klasika,starý spôsob asi cement?nerozumiem sa tomu,ale nekupovali sme žiadne hotové ani sádrove ani nič podobne...No momentálne ta vlhkosť neni vidieť,lebo ja to vždy nastriekam so savom a vysuším a vyvetrám.A ano ťaha sa ta vlhkosť odspodu cca tak 25 cm do výšky.Izoláciu s vnútornej strany sme dávali -ipu aj polystyrén,kedže sme do tej izby dávali aj podlahové kúrenie.Keď sa mi zase objavi vlhkosť,tak pridám foto.Zaťial veľmi pekne ďakujem.
Odpovedať
@edit2 A pod múrmi nejaká hydroizolácia bola? Ak áno, napojili ste tú novú = plošnú pod EPS, na tú pod murivom?
Odpovedať
@edit2 -- @blacksr ma asi pravdu. Je to tak. ? Napojili ste hydroizolaciu na mury?
Odpovedať
no neviem presne čo myslíte,dávala sa ipa v interiéry a potiahla sa aj na múry cca 20 cm na výšku,tak je to pre mňa záhada,ako je možné ,že nám to aj napriek tomu ešte vlhne.Izolácia múrov myslím že bola,teda aspoň na tej protiľahlej strane určite,ale tá nám vôbec nevlhne.Iba ta severná časť domu a sme z toho nešťastný,lebo sme si dávali záležať aj pri prerábke aj pri kúpe domu,aby to bolo všetko ok.Minulý rok,keď nám to žačalo vlhnúť sme si ešte mysleli,ýe sú to nevyzreté omietky a zráža sa nám ta vlhkosť na stene,ale už by to za vyše roka hádam vyzreté bolo :(. Podrezávať dom určite nechceme,skôr by sme uvítali inú možnosť pokiaľ možno čo najšetrnejšiu k našej peňaženke :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@edit2 oni myslia priamo pod murmi.. takto... asi...ako tam vzadu na fotke je uz ipa... Darmo das potom zvnutra este, ak ti zospodu od zakladu taha vlhko
Odpovedať
aha,no tak tak sme isto nedali.takže v tom bude asi háčik,že?čo s tým teraz??
Odpovedať
Profilova fotka
@edit2 jedine podrezať... podla mna..ale ja o tom moc neviem... snad niekto lepsie poradi...
Odpovedať
@edit2 90% tipujem, ze to bude koli tomu. Vyrobili ste si solidny technicky problem. Nepodrezete to. Netrafite sa pilou presne na hydroizolaciu podlahy a rozdrbali by ste si poter s podlahovkou+podlahu. Injektaz by to vyriesit mohla, ale s hotovymi podlahami je to harakiri. Po sedliacky ludovou tvorivostou sa to riesi tak, ze sa na to da silikonova alebo sanacna omietka a obije sa to tatranskym profilom. Co oko nevidi, srdce neboli. Na niekolko rokov moze byt pokoj, ale vzlinajuca vlhkost sa tymto nezastavi, len sa vytlaci vyssie hore murom. Tazko nieco mudre k tomu povedat, ked to clovek nevidel.. Demontoval by som okraje podlahy (ak je to mozne a podlaha je pozdlz s problemovou stenou). Opatrne obit omietku POD UROVEN POTERU - na prvu maltovu sparu medzi tehlami (kvadrami) a z tej vrstvy medzitehlovej malty by som vyrobil chemicku hydroizolaciu. Daj si do google "dryzone". Neviem, ci sa to este vyraba, mozno existuje nieco na podobnom principe. Malo by to byt aj cenovo dostupne. Klucom je ale spravne posudenie - preco to zamaka. Od toho sa odvija riesenie. Pozor na fuserov - lebo zle riesenia ti to predrazia niekolkokrat. No.. vela zdaru prajem.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@kanvor a nepomohlo by podrezat to len do nejakej hlbky na hlbku toho mura? aby to neslo az po podlahu, dnu. aj ked nie celu hlbku, ale predsa lepsiee ako nic , aspon 3/4 hlbky.... mozno by to pomohlo
Odpovedať
a este .. ak sa to podari, omietka by sa mala nakoniec po zaschnuti vlhkosti obit az na tehlu do raz takej vysky ako to bolo zamocene. Ak bolo vlhke 25cm, tak do vysky 0,5m. Koli zasoleniu. A na tu tehlu potom natiahnut novu - sanacnu omietku.
Odpovedať
@katrin21 To by bolo nanic. Ak podrezes 20 cm z 30 cm muriva stale ostane 10 cm poroviteho stavebneho materialu, ktoreho kapilarami bude vlhko vzlinat. Musis odstavit, prerusit vzlinanie chemickym zalepenim porov v murive (injektaz), alebo mechanicky prerusit cestu vode (lepenka, pláty), alebo z malty medzi tehlami vyrobit chemicky hydroizolaciu (dryzone). Po podrezani by sa mali nabit do spary nerezove platy koli statike, ale vela ludi dava len lepenku. Jednoduchy pokus : narez tehlu do polovice (yporka, ytong, palena..) a ponor ju dnom na noc do vedra s niekolko cm vody.
Odpovedať
Profilova fotka
@kanvor aha, OK
Odpovedať
Profilova fotka
ja by som obil vnutri murivo tam kde to vlhne az po tehlu na rozmer nejakych 20x20 cm a pozrel sa ci je tehla vlhka, ak nie tak je to iba vnutorna vlhkost a nie vlhkost, ktora sa taha z podlahy. Mali sme to tiez, obil som murivo a tehla bola sucha, takze takto sme vylucili, ze vlhkost je iba vnutorna dali sme SANOVU a zlepsili vetranie. Mate plavajuce podlahy?
Odpovedať
@edit2 Dobrý den. Nejdříve je potřeba spolehlivě zjistit, co tu vlhkost způsobuje. Teprve potom se dá stanovit nějaký postup odstranění problému. Čili první krok musí být ověření , jaká je vlhkost stěny v celém průřezu a vyloučit, nebo potvrdit, že se jedná, nebo nejedná pouze o povrchovou vlhkost. Pokud bude zjištěna vlhkost v celém průřezu stěny na několika místech, bude se jednat s nejvyšší pravděpodobností o špatnou, případně úplně chybějící vodorovnou hydroizolaci. Čili, kapilární vzlínavost transportuje vodu z podloží do stěny. Obrana je pouze dodatečné přerušení této cesty. Jestli by to bylo možné, tak bych tam nechal narazit nerezové plechy. Je to sice dražší, ale je to hotové ze jeden den a poškození stěny je v rámci rozsahu práce minimální. Pokud by ty stěna byla uvnitř suchá a vlhkost byla pouze na povrchu, tak by to svědčilo o masivním tepelném mostě, kde kondenzuje vodní pára obsažená v interiérovém vzduchu. Já se ale spíše přikláním k té absenci hydroizolace, protože ta kondenzace by probíhala masivně pouze v zimě. Nečekejte nějaké jednoduché a laciné řešení. To prostě neexistuje. PS Tu vlhkost nezjistíte pohledem, ale pouze měřením. Třeba odporový vlhkoměr s kartáčovými sondami: http://www.meteostanice.cz/zbozi/3485... Minimálně to měření proveďte, protože aspoň budete vědět, co Vás čeká. S pozdravem Laďa
Odpovedať
lubos99 áno,máme plávajúce podlahy.Ono nám to robí iba na tej jednej strane domu,na tej strane nemáme žiadne okná,všetky sú situované na opačnej strane,neviem či aj to môže mať na to vplyv,strana s oknami nám vôbec nevlhne,na tej strane máme aj všetky radiátory.V jednej z izieb okrem radiátorov máme aj podlahové kúrenie.A vlhne nám to iba v zime,keď je takéto počasie,celú jar a leto sme mali pokoj,steny krásne suché.Keď vidím,že začína stena vlhnúť,tak ju vysúšam ohrievačom,pleseň striekam savom.na pár dni to pomôže a stena je sucha-aspoň na oko,ale donekonečna sa to takto riešiť nedá.Veľmi pekne ďakujem za rady,niečo skúsime.
Odpovedať
@edit2 nízka teplota - treba tú severnú stenu zatepliť cca 20 cm izolácie, vrátane základov, odporúčam paropriepustné materiály
Odpovedať
@edit2 a ešte niečo - to, že Vám to v lete nevlhlo, neznamená, že stena neťahá vlhkosť zo zeme!!! bol suchý rok, vôbec sa to nemuselo prejaviť a neviete, aké to bolo po minulé roky... snáď by pomohlo spomenúť si, či v čase kúpy domu neboli dole na stene "mapy"
Odpovedať
@edit2 pridaj fotky, z vnutornej a vonkajsej strany domu a podla nich to bude lahsie identifikovat. A najlepsie by bolo aj z rekonstrukcie, ked ste zacali prerabat.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobry den prajem, aj ja prosim o radu. V lete som kupila 28r. dom (1-poschodovy, rovna strecha, dole su pivnicne priestory). Po rekonstrukcii horneho poschodia sa nam v tychto posledych dnoch objavili vlhke mury - flaky v hornych rohoch zo severnej strany domu, no a dnes rano som si vsimla, ze tenky vlhky pas sa zacina tiahnut podlz celej severnej steny :-( . Pocas rekonstrukcie sme izolovali strop - 10cm polystyren (krov nemame, strecha je rovna, je na nej ipa, ktora bola v lete vymenena. Pod ipou je iba beton - teda ziadna dalsia izolacia). Menili sme aj stare okna za nove plastove, je teda mozne, ze steny uz "nedychaju" a zraza sa nam vlhkost? alebo by mozno este pomohlo zateplenie domu spominanej problemovej severnej steny? dakujem za akukolvek radu a nazor!
Odpovedať
@veronika19833 dom sa vam ocividne uz dusi a tych 10 cm na streche je malo, pricina bude asi tam v spojeni s vysokou relativnou vlhkostou v interieri. Treba poriadne vetrat, pretoze nove okna nemaju taku vysoku skarovu prievzdusnost a nedostane sa cez ne tolko vzduchu.
Odpovedať
@engineerr dakujem za radu. este podotykam, ze polystyren sme davali na stro z vnutra. Vetrat samozrejme budem viac. Pomohlo by mozno aj zateplenie severnej steny zvonka?
Odpovedať
Profilova fotka
@veronika19833 zateplovanie z vnútra (strecha 10cm) nieje štastné riešenie. A severnú stenu nestačí zatepliť, ale celý dom - komplexne.
Odpovedať
@thorin okrem zateplenia komplet domu (samozrejme zvonka :-) ) navrhujete este nieco ine?
Odpovedať
@veronika19833 mate vobec parozabranu medzi polystyrenom a sadrokartonom ?
Odpovedať
Profilova fotka
@veronika19833 no hlavne tú strechu a zvonka-všetky steny, aj sokel, pokiaľ možno po základy. Pod komplexným zateplením si predstav seba ako osubu, ktorá stojí v zime pre teplote -15 vonku. Musíš mať kvalitné teplé topánky-bez deravej podrážky, aj nohavice zateplené a taktiež bundu, čiapku, nesmieš zabudnúť na rukavice (detaily, stavebné výčnelky, balkón, napojenie schodiska, terasy) a samozrejme čapicu. Ak jeden z tychto "prvkov zateplenia" opomenieš, bude ti zima. Darmo budeš mať kvalitnú bundu, ak ti budú omŕzať ruky, alebo uši - stále ti bude zima. To som myslel komplexným zateplením-všetko. Z vnútra môže izolácia stropu bez parozabrany spôsobiť viac zloby ,ako osohu.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?