Tepelný most cez pomúrnicu. Vzniknú plesne?

zdravim, chcem sa opytat na problem so zateplenim pomurnice.. bohuzial ked sme robili zateplenie strechy tak som o tom este vela nevedel a spravilo sa ako spravilo. opisem situaciu, medzi krovkami mam 12cm mineralnu vlnu (kedze krokva ma 12 cm) potom este pod krovakmi 10 cm a tak sadrokarton, samozrejme su aj folie z oboch stran, nad krovkami je plne latovanie, lepekna a strecha je hlinikova. teraz sme zateplili aj dom z vonku 15cm EPS (mur je z tehloblokova cca 1989 37,5 cm), kedze podasie uz bolo spravene tak som dal EPS len po podasie (aj tak by mi nevyriesil ten tepelny most co mi vznikol) medzi krovkami na venci, je este vymurovany rad tehal (na obrazku pismeno B trosku je to zle nakreslene ma to byt medzi dvoma krovkami nie pod krokvou) asi vnutornych 10tky, preto som aj spravil tu chybu so zateplenim pomurnice a nedal tu vlnu aj nad pomurnicu aj za pomurnicu, lebo som ju nevidel:) ked som robil zateplenie strechy z vnutra. to ze teplo bude unikat mi je jasne, skor moja otazka je ci mi tam nebude kondenzovat voda a nebudu vznikat plesne, resp ci tej z kondenzovanej vody nebude tolko ze dokonca pomurnica pripadne krovky mozu po case prehnit?
Odpovedať
@janvirostko @blacksr @ladajaskva len skusam ci to ide:) a ludi co si najviac citam
Odpovedať
@bodka4 Ak je dobre spravená parozábrana, malo by to byť OK.
Odpovedať
@blacksr cize to teplo co ujde von cez tehlu ci uz tu hrubu alebo tensiu a zkondenzuje lebo ratam ze tam bude neublizi drevu? resp. cez tenku tehlu mineralnej vlne medzi krovkami vnutry?
Odpovedať
@bodka4 a kde konci tepelna izolacia , ktora medzi krokvami?
Odpovedať
@janvirostko predpokladam ze ti chyba slovicko JE, ak sa mylim tak ma oprav tepelna izolacia medzi kvrovkami je 12 cm ako krokvy nad nou je kontaknta priepustna folia tak su uz dosky atd.. konci pri vonkajsom mure (za vonkajsi ratam aj pismeno B na mojom obrazku aj ked je to asi len 10tka tehla prieckova) a za nou je pomurnica) to ci tam sme dali tu kontaktu foliu neviem, ale pevne verim ze ano (myslim na tehlu)
Odpovedať
@bodka4 Mal som na mysli, kde končí na dlzke tepelna izolacia medzi krokvami. Ak mas modry pripad, tak je to OK. Ak je to zlty pripad, tak to nie je OK.
Odpovedať
@bodka4 ano, chybalo mi tam slovicko JE :-)
Odpovedať
@janvirostko zlty pripad, viem ze to nie je ok, ak by som mal modry pripad tak to sem nepisem:) ja som to zle nakreslil lebo ta tehla B na mojom obrazku je len zvnutra medzi 2 krovkami, krokvu ako taku nepodopiera ta je na pomurnici. teraz ale sa pytam ci ten zlty pripad co je zly, ci sa mi tam budu robit plesne resp. ci nebude to stretanie tepla a zimy skodit ci uz pomurnici alebo krokvam, ( o unik tepla ako taky mi nejde, viem ze to zhorsi dost tepelny vysledok ale to prezijem)
Odpovedať
@bodka4 Radsej som sa najprv opytal, aby som hned nemudroval :-) Takze si myslim, ze nastane problem prestupom vodnej pary do tehly 375 mm este pod parozabranou a nasledne smerom nahor k pomurnici. Niekde po ceste vodna para skondenzuje. Otazka znie, kde presne a kolko kondenzu vznikne. Rosny bod bude najpravdepodobnejsie este na povrchu steny v interieri v spoji steny a sikminy strechy. Absencia relativne maleho kuska bez tepelnej izolacie okolo pomurnice moze sposobit tento jav.
Odpovedať
@janvirostko cize radis rozobrat cast sadrokartonu z vnutra rozbit tu tehlu tenku (Becko na obrazku) naprat tam kontatku foliu a potom dat vatu cez pomurnicu az vonku? otazka ci davat pod to aj paroneprepustnu foliu? alebo radsej rozbit podasie z vonku obalit to z vonku (sice tym neeliminujem tepelny most cez tehlu B:) preto rozmyslam spravit radsej to prve riesenie ved to je to co ma najviac trapi ze kde a kolko:) lebo vidiet to nemusi byt aj par rokov a citit to uz moze byt.. a mozno to bude vidiet hned aj prvy rok resp. prvu zimu. mokre flaky v rohoch, resp ako pises spoj steny a sikminy, minulu zimu ked nebolo zateplene z vonku tak sa to rozlozilo aj cez vonkove mury cize jasne ze sa na streche v casti nad pomurnicou topil sneh skor resp pri mrazoch bola strecha v tych miestach roztopena ale vnutry nevznikli ziadne flaky ( to neznamena ze nemohli vzniknut vo vate resp. na mure B, aj ked moj nos by to asi zacitil:) )
Odpovedať
@bodka4 ked sa na to pozeram, tak mi pride jednoduchsie spravit to z exterieru. Ty sam vies, aky pristup k tomu mas. Idealnym cielom je vybrat tehly "B" (vyburat aspon cast nad pomurnicou) a cely priestor vyplnit mineralnou vlnou + doplnit foliu pod krytinu.
Odpovedať
@janvirostko domcek je starsi 23 rocny a podasie tam je spravene uz cize jedine co som vedel spravit je kedze mam aj oblozenu pomurnicu z vonku (to co presahuje mimo veniec) tak odkryt to oblozenie a pozriet sa do vnutra, priestoru mi tam prislo malo nad pomurnicou na to aby som rusil vonkajsie podasie a odbijal tu tehlu B, a ked ju budem odbijat z vonku tak aj tak napada do vnutra na vatu a sadros inak si to neviem predstavit ako by som sa tam dostal preto rozmyslam nad tym riesenim co som napisal, pripadne este mi napada spravit vnutornu predsadenu stenu zo sadrokartonu a tu zateplit zvnutra... ale kedze to bude kondenzovat niekde z vnutra tak logicky mi vychadza ze tam vzniknu casom aj plesne
Odpovedať
Článok sa načítava...
@bodka4 Ku kondenzácii pravdepodobne dochádzať nebude, pretože na vnútornej strane (teplej) je parozábrana. Ak pleseň, tak na vnútornej strane konštrukcie, vďaka nízkej povrchovej teplote, ešte pred parozábranou. Za ňou už nie. Nejaká para prejde tehlami smerom nahor, ale je zároveň dodržaná difúzna otvorenosť. čiže ak skondenzuje, odparí sa. Pokiaľ nekondenzovalo v interiéri doteraz... Riešenie na ošetrenie TM v tejto oblasti sú možné obe, čo tu navrhujete. Záleží pod toho, čo je ľahšie urobiť.
Odpovedať
@blacksr este pred parozabranou myslite z vonku? cize realne ak plesen tak na tom mojom nestastnom pismene B na obrazku:) pripadne na pomurnici alebo na venci ale z vonku, to sa len uistujem ci to spravne chapem. nie doteraz nekondenzovalo, ale ani nebolo zateplene z vonku cize sa to "rozlozilo" teraz je to najslabsie miesto v obale zateplenia domu no lahsie je urcite urobit predsadene steny ako rozoberat sadros, burat 1 rad tehal zateplovat a zase davat naspat sadros, len ci by to stacilo z hladiska eliminovat TM kedze mam nepravidelny sklon Ackovej strechy tak v jednej casti je len 90 cm od sikminy k podlahe a pri tehle kde predpokladam max nejake R1 ratam ze by to teplo este uslo aj zo spodneho podlazazia az hore na strechu:)
Odpovedať
@bodka4 pred parozábranou sa myslí pri pohľade znútra
Odpovedať
@bodka4 urobte buď ako radí Janko, alebo dajte SDK predstenu
Odpovedať
@bodka4 predstena by to tiez vyriesila pokial ti nevadi zmensenie obytneho priestoru. Novu parozabranu predsteny dokladne a parotesne napojit na staru parozabranu, ktora je v streche.
Odpovedať
@blacksr @janvirostko dakujem za nazory
Odpovedať
@janvirostko na cca 6,5 sirke izby mi max 15 cm zuzenie az tak nevadilo v izbach, ale preco je toto pre mna az ako posledne riesenie je ze na medzi poschodi je to uz problem a aj vyska je tam cez tri metre a robit to nejako len ciastocne s odskokom to by asi nevyzeralo najlepsie ak by som to chcel dokladne prepojit zase by som musel demontovat cas sadrokartou na sikminach sice to by nevadilo kedze tam by prisla predstena.
Odpovedať
@bodka4 dostal si moznosti ako to dodatocne opravit a je uz len na tebe, ktoru z nich si vyberies. Ani jedna z nich nie je taka, ze ma iba same vyhody.
Odpovedať
@blacksr pri pohlade z vnutra by tam plesen vzniknut nemala, ked nevznikla min rok ked bol dom nezatepleny tak tohto roku bude teplota na stene zvnutra urcite vyssia.
Odpovedať
@janvirostko kazdopadne dakujem ;)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?