Šedy polystyren vs biely polystyren na fasadu

Zdravim povodne som uvazoval dat sedy polystyren na fasadu ale dnes ma kamarat varoval ze ten je dobry v lete v max do 70C ale ze ked mam JZ stranu domu tak teplota vo fasade moze byt i 100C a ze si mam radsej dat biely ze ten je do 100C , (ja som nasiel ze iba do 80C) zaujimama vas nazor v letnom obdobi na tmavej fasade kolko moze byt povrchova teplota? dakujem
Odpovedať
Tmava fasada je blbost rovnako ako kamaratove tvrdenie. Nie zeby polystyrenu nevadila vysoka teplota, ale rovnako bielemu ako sedemu.
Odpovedať
@fox0903 Ja mam aktualne sedy polystyren na juznej strane asi mesiac. Zatial bez lepidla...a vobec ziadne "destrukcie" :) No moj skromny nazor je, ze ked sa ho dotknem za plneho slnecneho dna, nejavi sa mi, ze by mal nad 50 stupnov. V manualoch sa uvadza, ze biely odraza 90 percent slnceneho ziarenia, u sedeho je to opak. Nemyslim, ze je to uplna pravda, vzhladom nato, ze povrch sedeho sa tiez leskne. Jedine miesto, kde vnimam slabinu je v oblasti spodnych parapier, kde na sedy EPS nevplyva len slnko, no zaroven aj odraz od skla okien. V lete treba vnimat aj uhol lucov dopadajcuich na povrch, to znamena ze na rovny povrch bude uplne iny ako na zvisly, tym padom aj intenzita a nahrievanie povrchu, A dalsia vec, o teplote povrchu rozhoduje fasadna omietka, ci jej druh alebo odtien, lebo ta predstavuje prave ten teplotny rozdiel medzi chladnejsim a horucejsim povrchom fasady, ci uz je tam biely eps alebo sedy pod tym.
Odpovedať
Profilova fotka
Problém šedého je v montáži do doby kým sa nanesie lepidlo.Mal by byť chránený pred priamym dopadom slnečných lúčov ,(platí to aj pre biely polystyrén) tienením lešenárskou sieťou a pod.Po nanesení lepidla a omietky je jedno aký polystyrén je použitý.
Odpovedať
rozhodujúca je farba omietky, nie polystyrénu. @fox0903 Nepočúvaj kamarátov, to by moja fasáfa asi odišla asi v prvom roku :-) (mám sivú omietku na šedom polystyréne na juhu slovenska už asi 4 roky) teplotu fasady som nemeral, lebo na blbosti nemám čas :-)
Odpovedať
dakujem pani, mal som to v hlave v vcera cely den, potom co prisiel mi na stavbu pozriet kamarat co vsetko vie a vsade bol :P
Odpovedať
Niektory dodavatelia vedia osetrit za mierny poplatok (cca 0,50 EUR/m2) sedy polystyren reflexnym naterom, takze sa pri montazi tak nepriehrieva. Osobne to nemam odskusane ale mozes sa na to opytat svojho dodavatela.
Odpovedať
Profilova fotka
@fox0903 ja by som to neriesil, pokial si nedas vyslovene tmavu fasadu. A pokial sa robi kontinualne, nebude treba riesit sedy EPS ani pocas robenia. U mna na zbytkoch vidim viacej zniceny biely XPS ako sedy EPS od UV ziarenia :).
Odpovedať
Pri sedom eps pozor na ostenie a parapet, kde dopada odraz zo skla okna, tam to moze vypalovat.
Odpovedať
U sedeho je priame slnko problem hlavne preto, lebo sa nahreje nerovnomerne a tym padom prehne a odlepi. Uz ked je lepidlo vytvrdnute slnko mu nevadi (no vadi, ale za tyzden dva az tak nezdegraduje).
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter to plati pre male hrubky (vonkajsia nahriata strana sa "zvacsi" viac ako vnutorna kde je lepidlo) ale v dnesnej dobe 20cm zatelenia to ale uz problemom nebude. Uz u mna pri 15cm to nebolo problematicke.
Odpovedať
@majkoj hej, tiez predpokladam, ze mojich 30 sa neprehne, ale to je dovod preco vyrobca udava, ze treba sedy eps chranit pred priamym slnkom ...
Odpovedať
Trochu mimo témy, ale akým spôsobom chránite spodné ostenie okna proti nadmernému prehrievaniu? Pred zasieťkovaním bola povrchová teplota už v normále, ale po zasieťkovaní pri aktuálnych teplotách vplyvom odrazu slnečného žiarenia má povrch odhadom tak okolo 80 stupňom, zaujímavé, že teplota je vyššia ako pri neprekrytom EPS. Zrejme ak tam dám hnedý hliníkový parapet veľmi mi teplota neklesne :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
to zaujima aj mna
Odpovedať
Profilova fotka
@user mas pravdu, po zasietkovani je povrch teplejsi... je to dane tym, ze lepidlo obsahuje mineralne plnivo ( Vapence a jemne piesky) ktore same osebe akumuluju velmi dobre teplo..su tepelne ovela lepsie vodive..EPS, ci uz tmave, alebo biele ma malu teplenu vodivost ( samozrejme, kedze ide o izolacie) a preto povrchova teplota sedeho je len tym vyssia, ze je tmavsi, inak pri silnejsom vetriku, aj ked je slnko silne, ani sedy nie je velmi teply..to je tym, co som povedal predtym..ak by si polozil dosku na miesto spodneho ostenia, drevo je tiez tepelne nizko vodive, tak sa ani nezohreje velmi a ochrani dobre EPS...
Odpovedať
Profilova fotka
@user podobny priklad je aj napr. hlinena omietka, ak by si dal elektricku rohoz pod takuto omietku ( stenove vykurovanie), jej povrch by sa ti zdal ovela teplejsi, ako teplota, na ktoru je kurenie nastavene... hlinena omietka ma velmi dobru akumulacnu schopnost a je velmi vhodna do domov s krbovym vykurovanim...
Odpovedať
@antonmesaros Poradil by si mi prosím Ťa, v auguste sa chystáme zateplovať, pôvodne sme plánovali biely EPS 15 cm ale teraz váhame či by nebolo lepšie použiť sivý alebo vatu. /bez ohľadu na cenu/ V prípade, že rozhodneme pre vatu stačila by hrúbka 10 alebo 12 cm? V čom je vata lepšia resp. vhodnejšia na zapeplenie. Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@dlma Vata má horšie tepelné vlasnosti.Ak by ste chceli vatou nahradiť 15 cm polystyrén tak by ste museli dávať cez 20 cm vaty.
Odpovedať
@dlma treba porovnať hodnotu lambda alebo tepelný odpor pri danej hrúbke cena bude rozdielna, vlnu treba kotviť, treba inú omietku lacnejšie i lepšie izolačne je EPS 15 cm prípadne 20 cm, ak to osadené okná dovolia (z vizuálneho hľadiska)
Odpovedať
@drasnican1 Takže miesto vonkajšieho parapetu postačí ak prekryjem napr. doskou kým tam nedám plech. Nehrozí poškodenie EPS pod zasietkovaným povrchom? Pocitovo je tam teplota cca. 80 - 90 stupňov
Odpovedať
@antonmesaros @blacksr Ďakujem pekne
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?