Nízkoenergetický dom - zaizolovanie základov a škodcovia

Profilova fotka
Ahojte, chcela by som stavať NED, a rozmýšľala som o tom či nezačnú myši a hlodavce žrať a ničiť izolácie v základoch?? Dá sa tomu predísť?? Čo sa tam presne používa?
Odpovedať
Ak idete stavat na platni, tak sa vacsinou izoluje iba obvod platne (polystyrenom) a potom sa dava nejaka izolacia na platnu, tiez vacsinou polystyren. Skodcovia sa dostanu vsade...iba ak by to bolo opechovane...alenestava sa aby sa pustili do polystyrenu okolo zakladu. Tomuto by som skutocne nejaku vaznost neprikladal a sustredil sa na podstatnejsie veci.
Odpovedať
Profilova fotka
@vacica59 nenapisali ste, z coho chcete stavat.
Odpovedať
Profilova fotka
@vacica59 do zakladov treba ajtak XPS, a to mysi nemaju radi. Polystyren EPS rozoberu na kusky, a pouziju do hniezda a tak...
Odpovedať
Profilova fotka
@zla_erika A neni to jedno? pytam sa na zateplenie základov čo sú polystyrény v zemi..
Odpovedať
Profilova fotka
@stefan_zamestnanec nestáva sa?? a má niekto skusenosť s takymto zateplením čo s ním bude o 30 rokov?
Odpovedať
Profilova fotka
@vacica59 určite nemá, sú skúsenosti s EPS v panelákoch. Po 30ich rokoch nebola zmenená štruktúra. Rozdiel medzi EPS a izoláciou používanou do zeme je v štruktúre, EPS je zlepenec samostatných guličiek s medzerami, do ktorých môže prenikať vlhkosť , styrodur je hmota s uzavretými bublinami. Pri dobrom vyhotovení, môže vytvoriť vodotesnú vaňu, ale pod hladinu spodnej vody by som ju nedával.
Odpovedať
@vacica59 Okrem myší sú problém aj mravce. Polystyrén bude pod zemou a tak hlboko sa háveď nedostane. Prechod do zeme sa chráni asfaltom. Najlepšia ochrana proti myšiam je mačka, proti mravcom kosenie trávnika a sadenie stromov čo najďalej od domu. Ak uvidíte mravenisko, zlikvidujte ho, nie chémiou.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 dakujem, takže ten styrodur je na takéto zateplovanie??
Odpovedať
na zateplovanie zakladov jedine styrodur alepo perimeter, co je lacnejsia verzia. Obycajny polystyren tam nema co robit. Ale to vsetko budes mat v projekte, nemusis sa stresovat. Radsej rozmyslaj nad dolezitejsimi vecami na dome
Odpovedať
Profilova fotka
@cubicomp ako napr??
Odpovedať
@vacica Mala by si si to naštudovať sama, lebo projektant ti to nemusí vôbec povedať. Pozri moje poznámky: http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/r...
Odpovedať
Tak doba rozpadu polystyrénu je krátka...ale 30 rokov nemá problém ak ho neobtrhá nahnevaný sused :-D no a 30 rokov je reálne životnosť iných, postatnejších stavebných komponentov, ktoré sa oveľa ťažšie opravujú alebo menia. a je dosť naivné chcieť od domu bezúdržbový stav na takú dlhú dobu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Vybreli sme polystyren zo stropu v dome z r.85. Bol uplne ako novy. Dost som bola prekvapena. Pravda, bol tam chraneny pred UV a asi aj bez pristupu vzduchu. Ani som nevedela, ze v 80tych rokoch sa uz pouzival polys.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Mám skúsenosti, že aj XPS začnú papkať myšky, len im to trvá dlhšie. Treba to chrániť napr. nopovou fóliou. Posielam Ti link, pozri si obrázky realizácie http://www.nulovydom.info/2012/04/zak.... Budeš vidieť tam aj dokonalú izoláciu základov pre nízkoenergetické a nulové domy.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?