Koľko cm izolácie na betónový strop?

ahoj poradte kolko cm izolacie na bet. strop na bungalov bez obytneho podkrovia?
Odpovedať
Profilova fotka
no.. my tiez ideme davat,ale zhora stropu, cize vlastne uz zo strany podkrovia na podlahu....... ale neviem, kolko cm.. opytam sa:)
Odpovedať
jojo tak myslim od hora aj my a davate nobasil?
Odpovedať
Vzhľadom na to, že R betónového stropu je mizivé, tak treba položiť cca 20 cm hrubú izoláciu, aby ste dostali R=5 (podľa normy). Ale: vzhľadom na to, že bungalov má strop veľkej plochy, tak odporúčam zásadne aspoň 40 cm. Počítala som tepelné straty aj ročné spotreby u viacerých bungalovov, javí sa mi tých 40 cm už ako pravidlo...
Odpovedať
fuha 40cm.....to sa mi zda strasne vela.......ci?
Odpovedať
blacksr...aku izolaciu odporucas?
Odpovedať
blacksr: bol som pri stavbe niekolkych bungalovov a standard podla projektu bol vzdy 200, max 240 mm
Odpovedať
Profilova fotka
no, neviem či 40cm izolácie na bežný rodinný dom je pravidlo... ono si to treba všetko prerátať. alebo nechať prerátať. ja síce moc na takéto prepočty nie som, ale cez hestiu som si skúšala prerátavať rôzne hrúbky izolácie (aj na strop) a pre náš prípad (bungalov 108m2 zastavanej plochy, drevený strop) mi napr. vyšiel rozdiel v spotrebe energie medzi hrúbkou izolácie 28cm a 40cm zhruba 480 kWh čo je za rok cca 20eur (za plyn)... samozrejme na to ako rýchlo sa táto investícia vráti a či sa oplatí je potrebné vedieť koľko stojí tých zvyšných 12cm izolácie. takže keď to bude aktuálne zoberiem všetko do úvahy a prerátam :-) ale počítam, že my viacej ako takých 30 cm dávať nebudeme. možno ani toľko nie...
Odpovedať
Jasné, pravidlom je norma, ktorá hovorí, že na strop patrí izolácia, ktorej R=5 m2K/W, čo zodpovedá približne 20 cm izolácie. Druhá vec je, že nikoho netankuje, že krokvy, ktorú väčšinou nie sú prekryté žiadnou izoláciou, tvoria výrazný tepelný most. Drevo nie je izolant, R v týchto miestach je okolo 1... To sa potom prejaví v zime tak, že v miestach krokiev vidno roztopený sneh, lebo tadiaľ uteká teplo. Priznajme si, že požiadavky platnej normy sú zastaralé. Ups: Predpokladajme, že výsledok z Hestie je správny, budem z neho vychádzať. Sklená vlna hr. 12 cm môže stáť okolo 2 €. Čiže investícia naviac na 108 m2 je 220 €. Ak ročne ušetríte 20 €, návratnosť je cca 11 rokov. Ak by šlo o spotrebič, je to veľa. Ale ak ide o izoláciu, ktorá tam bude niekoľko desaťročí, je to v pohode. Okrem toho investícia 6600 Sk na stavbe nič neznamená. To sme nerátali zvyšovanie cien energií. Ďalším bonusom okrem nižšej spotreby je o pár dní kratšie vykurovacie obdobie (čiže úspora bude ešte o nejaké euríčko ročne vyššia, ako vyhodil program, keďže ten posudzoval asi len strop samotný a nie dom ako celok - ale to už je ozaj detail), trošku nižší výkon kúrenia, trošku väčšia teplotná stabilita a odolnosť voči výpadkom a prudkému ochladeniu, trošku rovnomernejšie rozvrstvenie teploty vo vertikálnom smere = komfort. Takže preto vrelo odporúčam takéto hrozné hrúbky izolácií. Je to proste rozumné a rentabilné. Nič viac. Nechcem sa ani nikomu vnucovať, ani sa robiť múdra, snažím sa veci predkladať tak, ako sú a poslúžiť tým, čo sú na začiatku náročnej cesty. Tiež som tým prešla.
Odpovedať
Profilova fotka
blacksr, jasné. ak by tých 12cm izolácie stálo 2eur/m2 tak tá návratnosť je ok. toto však budem vedieť povedať naozaj až potom keď budem mať v ruke konkrétne cenové ponuky. aktuálnymi cenami miner. vlny som sa ešte zatiaľ do detailov nezaoberala. jednoducho to ešte nie je aktuálne a keď bude, môžu byť ceny niekde úplne inde ako teraz... takže aj preto som písala, že potom to prerátam :-) toto je čisto orientačný výpočet.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?