Zmena pôdorysu základov

Má tu niekto skúsenosti zo zmenou pôdorysu základou? Nebudem tu riesit preco to menim ale chcem len vediet skusenosti s tým. Viem že sa to dá, a ak to niekto robil tak aku výstuž použil a ako hlboko ju zafixoval do existujucich zakladov. Mám základy bez deky a chcel by som spraviť z nosneho vnutorneho zakladu - nosny vonkajsi zaklad, tým zmenit velkosť domu. Kedže mám dom vytiahnutý 3 tvarnice hore tak aj vnutorý základ je v hĺbke 0,4m+0,75m=1,35m(v nezamrznej) Dom bude mať velkosť 10x11 z väznikovým krovom. Aj tak som ešte stale neni rozhodnuty či zaklady spravim podla obr.1(zmenším) alebo (zväčším). Prosim len seriozne odpovede, nie nejake lajecke zhrozenie nad nadpajanim zakladov.... Dakujem.
Odpovedať
@peterko007 ahoj, nepytam sa preco taketo zmeny, aj ked ma to velmi zaujima. Ano da sa taketo nieco urobit, predpokladam, ze ides menit aj vzhlad domu, tak to treba poziadat na stavebnom urade o zmenu stavby pred dokoncenim. Nezabudni na to. Zaklady mas v hlbke 1,35 (0,4+0,75), je to hlbka od upraveneho terenu? Ak ano, nechapem preco si isiel tak hlboko do zeme? Urcil statik? koly geologii? Nezamrzna hlbka sa meria od zakladu kolko k terenu. Over si to. K problemu, ak to budes riesit, treba nie len navrtat vystuz do hotoveho betonu ale ju zakotvit pripravkami na to urcenymi. Napr. taketo nieco: http://www.boldy.sk/?gen_page=product... Aky profil, ako hlboko a po kolko zalezi od konkretneto zatazenia, takto z hlavy sa to neda urcit. Teda da ale urcite to bude predimenzovane co sa moze prejavit na cene, za chemiu a pracu. Odporucam konzultovat zo statikom, ktory projektoval dom, on pozna objekt aj zatazenie a lahko ti to odpovie. Drzim palce
Odpovedať
Profilova fotka
vykopať ryhy, zabetónovať. Ak je to prízemný dom, žiadne ďaľšie zásahy netreba, vodorovné sily prenesie veniec.
Odpovedať
Tu zmenu som si uz bol zistit ale dakujem za pripomenutie. vonkajsie základy mám v hlbke 1,1m tak to mam v projekte a širka0,68m a tych 0,4+0,75 som myslel tak ze 0,4m mam hlboko vnutorne zaklady + nanich su 3 rady DT =0,75m....tak neviem ci mam podkopat ten vnutorny zaklad a dobetonovat aspon na 0,8m aby boli v nezamrznej vrstve alebo staci ze su tych 0,75 dvihnute a tym su v nezamrznej vrstve tiez a dokola su ohranicene vonkajsimi zakladmi. Dom bude prizemny, ale este stale neviem ci budem stavat z ytong lamda 375 alebo tehla 30+izolacia
Odpovedať
tie zaklady co nepouzijem, necham tak kedze su 10cm pod urovnou terenu tak mi to nevadi...nebudem ich burat nech nerozpojim zaklady len zburam tie 3rady DT.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 rokoch
Profilova fotka
Dobrý deň, ja by som sa chcela opýtať či by sa na existujúce zaklady dalo stiahnuť murivom pár cm napr. 20cm do vnútra domu, kuchňa je príliš dlhá a určite by to zmenšilo z jednej aj druhej strany ak je to možné ju stiahnuť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?