Váš názor na základovú platňu bez základov.

Ahoj, prosím,čo si myslíte o tomto postupe založenia základovej dosky pod drevenú garáž, http://www.drevo-domy.eu/zakladova-do... Hoci celkový materiál nie je váhovo ťažký na zaťaženie,ale nebude tancovať celá deka aj s garážom alebo chatkou v zimných mrazoch? Videl som aj naozaj takúto 6-ročnú stavbu na 15cm deke a nemali žiadný problém v zime. Ďakujem všetkým.
Odpovedať
@hora111 na základovej doske sme zakladali poschodové domy, len s tým rozdielom, že pod doskou bola ešte tepelná izolácia. Pri tak tenkej doske treba zabezpečiť aby sa tam nezdržiavala voda inak je to v pohode. Osobne by som ani inak dom nezakladal ak to základové pomery dovoľujú. O garáži ani nehovorím, tam len treba vyliaty betón vyhladiť a je finálny hladký povrch. Treba sa samozrejme vysporiadať s vlhkosťou, lebo prostý betón je paropriepustný a nasiakavý.
Odpovedať
@hora111 zakladal som tak 2podlazny dom. zospodu si daj nejaky fatrafol, alebo nieco podobne, co ti neprepusti vodu, poriadne to pospajaj aspon do 30cm vysky nad terenom a mas vyrieseny problem.
Odpovedať
Poschodovy dom by som neriskoval ale drevena garaz,ked sa aj mozno pohybuje vplyvom mrazov hore-dole,tak sa hybe aj s autom.Bude len privod elektriny volne v chranicke. Pytam sa preto,lebo bagrovat sa neda do hlbky,ide tam vodovodne potrubie v 80cm hlbke a kopat rucne je v tej kamennej zemine pakaren. Ak to takto realizuju oficialne na ,,lahke'' stavby,malo by to ist.Sme ale nauceny na klasicke zaklady a na to deka.Neviem,uvazujem ale dakujem za tvoju skusenost.
Odpovedať
Profilova fotka
@hora111 bez obáv, ale ten vodovod by som dal do chráničky
Odpovedať
@hora111 Bez obav. Takto mam postaveny murovany zahradny domcek. zhrnuta ornica cca 15 cm, makadam cca 15 cm, betonova doska 10 cm s kari sietou. Na doske by som staval aj dom keby ze som na rovine. Doska je vhodnejsi sposob zalozenia ako pasove zaklady. Pri dome navyse jednoduchsie tepelene odizolovatelny a ja si dovolim tvrdit, ze pri spravnom navrhu aj menej pracny a lacnejsi.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav ono sa povie ze finalny povrch beronu vyhladit a je finalny hladky beton. No mne sa nepodarilo zohnat nikoho kto to vie spravit za normalne peniaze. Za zhutnenie, vyspadovanie ku gulicke a vyhladenie betonu pri 40 m2 chceli najlacnejsi 500 EUR a to je len praca... ;-)
Odpovedať
Ak by sa použil vodostavebný betón,ktorý nenasiakáva vlhkosťou a je pár desiatok eur drahší od B20 na domiešavač ani by netrebalo podkladovú izolaciu proti vzlínacej vlhkosti,len makadamové ložko. Zle rozmýšľam?,a vďaka za poradenie.
Odpovedať
@hora111 pod základovú dosku by som osobne rozprestrela ochrannú vrstvu zo štrkodrvy 20 cm, aby zabránila vzlínavosti vody z okolitej zeminy.
Odpovedať
Tak budem robiť dvojgaráž 6x5 len platňu max.20cm hrubú z vodotesného betónu zvibrovaného el.vibrátorom s kari 8mm na 20cm makadamové ložko. Keďže aj projektanti pripúšťajú tento druh betónu bez dodatočnej hydroizolácie nemám v pláne lepiť dodatočne ipu s penetrákovým podkladom. Má význam pod obvodové steny by som ale pre istotu natrel tekutú lepenku alebo asfaltový pás nasucho roztiahol alebo rovno kotviť hranoly do betónu?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?