Uloženie debniacej tvárnice na betónový základ domu

V projekte mam navrhnuty sposob B t.j. DT-cka su umiestnene na okraj betonoveho zakladu, cize zaklady (beton + DT) kopiruju presny rozmer domu - dovod, jednoduchsie zateplenie zakladov. - cierny ramik je betonovy zaklad (sirka 600 mm, vyska 600 mm + vystuha formou armovanych kosov) - cerveny ramik su debniace tvarnice (sirka 400 mm, planovane 2 rady) - murivo bude tehla (sirka 300 mm, na obrazku nie je zakreslena) Ako by ste vy ukladali DT-cka s ohladom na planovane zateplenie zakladov? Nie je variant A viac preferovany a "bezpecnejsi"? Dakujem.
Odpovedať
Ahoj, ja to plánujem robiť podla obrázku A !
Odpovedať
@jozo_m Budes aj zateplovat zaklady? Ak ano, kolko radov DT ides davat?
Odpovedať
2 rady DT +10 styrodur + nopova folia
Odpovedať
@jozo_m Cize budes zateplovat len tie 2 rady Dtciek? Ci aj zakladovy pas?
Odpovedať
Mna hlavne zaujima, ci to posunutie DT na okraj zakladoveho pasu je bezpecne zo statickeho hladiska.
Odpovedať
@sprite001 nejako mi blbne PC, odpoved tukam uz druhykrat, dufam, ze ich tu potom nezobrazi naraz :):) ulozit DT mozes jednostranne +30 cm,a lebo obojstranne +15 cm ( cize 15cm+DT+15cm). podla tohto vzorca by si mal mat ale zakladove pasy 70 cm.. je to ale asi len vseobecny vzorec, ak mas v projekte pasy 60 , zalozenie jednostranne a 40DT, malo by to splnat normy.. ved ten projekt riesit statik a berie za to zodpovednost..
Odpovedať
@popellka3 Projektant mi naprojektoval betonovy pas vysoky 75 cm, ale stavebny dozor ma presvedcil, ze staci ak bude vysoky aj 60 cm, bol sudnym znalcom, tak dufam, ze vie co hovori. Kde by som si mohol pozriet ten vzorec? Ja som nasiel len taky, kde sa hovori o roznasacom uhle 60 stupnov, ale pri obojstrannom posunuti.
Odpovedať
@popellka3 Jaaaj, ty si pisala o sirke pasu :) Som myslel, ze myslis jeho vysku.
Odpovedať
@sprite001 joj, to si uz naozaj nepamatam, kde som to vycitala- posledneho 3/4 roka nic ine nerobim, len kupujem a citam odborne clanky o stavbe a uz mi z toho hrabe :D vyska zakladoveho pasu zalezi od typu pody - mne sa zda malo aj 75, nie este 60.. ale Ty asi hovoris o sirke, nie vyske ( etda hlbke vykopu ! ), ci ? ak sa teda bavime o sirke- ja by som dala 70 ( ak chces zalozit jednostranne podla obrazku B ), ak ides davat do stredu, kludne by som dala tych 60 ( tak to mame napr. v projekte my ). sirka 75 je naozaj mierne predimenzovana.. ale opat- ak sa riesil individualny projekt ( co si myslim, ze ano, kedze ta sirka je nestandard ), zvazila by som podlozie, prip. sa opytala projektanta, preco dal 75 cm.. stavebny dozor asi neskumal typ pody, poradil to, co je standard... Ak sa stale bavime pri tych 60 cm o vyske- teda hlbke, je to velmi malo !
Odpovedať
@popellka3 Uvediem to na spravnu mieru ako to mam v projekte :) Sirka zakladoveho pasu je 60 cm, pricom dno zakladovej spary je 90 cm pod urovnou planovaneho terenu. Samotne zaklady sa mi skladaju z dvoch casti: betonovy pas siroky 60 cm a 2 rady DT (400). Vysku betonoveho pasu mam naprojektovanu na 75 cm, ale stavebny dozor mi odporuca 60 cm, ze vraj to je uplne postacujuce (v betone bude aj armatura). Cize mna teraz hlavne zaujima nasledovne: 1. ci ten jednostranny presah betonoveho pasu voci DT je bezpecny 2. a ci vyska 60 cm betonoveho pasu je postacujuca, nakolko v statike sa spomina len jeho sirka
Odpovedať
Len tak narychlo :)
Odpovedať
@sprite001 1. podla mna je uplne zbytocne davat DT pod uroven terenu - aj tak potom ked budes vylievat platnu tu medzeru, o ktorej sabavime, ci je bezpecna ( jednostranny presah ) uplne zalejes betonom.. takze v tomto pripade by som to vobec neriesila, kedze tam pojde dalsi beton, statika je ok- je to to iste ako keby si tam mal beton bez DT.. 2. aj tych 60 cm hlbka je podla mna ok- lebo opat- nad tymi 60 cm bude pod urovnou terenu dalsich min. 30 cm ( podla nakresu beriem, ze nad zemou bude len cca 20 cm z druheho DT-cka ), co je ekvivalent 90 cm hlbky vyliateho betonu. Tie DT v zemi Ti nic neriesia- preco to chces vlastne takto robit ? DT sa pouziva namiesto salungu, pod uroven terenu su zbytocne.. Na Tvojom mieste by som celu zakladovu sparu vyliala betonom ( ak chces, tak tam daj aj zelezo- ale to je podla mna tiez zbytocne, ak previazes nasledne kari siete v zakladovej platni s roxormi z pasov.. ) a nad uroven terenu by som dala 1 rad DT. Aha.. uz chapem, preco Ti to projektant takto navrhol: DT v zemi zaliate dalsim betonom min. vo vyske 30 cm Ti zarucuju statiku aj pri sirke pasov 60 cm. takze opravujem sama seba:):) 1. navrh je spravny a staticky ok- sirka pasov 60+ 2 rady DT, doliat betonom 2. stavebny dozor ma tez pravdu- ak nemas nevhodne podlozie s vysokou spodnou vodou a nejdes stavat bytovku 60cm betonu +dalsich 30 cm v DT-ckach pod urovnou podla mna tiez uplne staci :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@popellka3 Tie DT-cka mam pod urovnou terenu preto, lebo nemam uplne rovny teren. Na jednej strane su v zemi a na druhej budu obe nad zemou. Ked sa vyveze a zarovna pozemok, mal by som byt nad zemou len 0.5 DT.
Odpovedať
@sprite001 budem zateplovat iba DT
Odpovedať
@sprite001 potom je sirka pasov 60 cm naozaj otazka na statika.. na strane, kde DT budu pod urovnou terenu je to ok, na druhej si nie som ista.. ak ti stavebny dozor povie , ze 60 je ok, potom by som to neriesila:) zatial to vyzera tak, ze projektant vedel, co robi :) kazdopadne na tej strane, kde budu DT nad terenom by som dala pasy hlbsie ako 60 cm.. ( alebo opat uistovacia otazka na stavbny dozor ). good luck :)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som bol skor za variantu A teda DT na stred betonove pasu.Pride mi to z hladiska statiky lepsie, take rovnomernejsie rozlozenia zatazenia. a zateplovat to asi budes aj tak roznou hrubkou izolacie, takze to je asi jedno
Odpovedať
Samozrejme, ze do uvahy prichadza iba variant A. Ja som mal projekt na pasy siroke 500 a hlboke 900 a nakoniec budeme robit 500x500 cisty beton v zemi a na tom dva rady tvarnic DT300, podmienka vsak bola, aby sme urobili zaklady sirsie, lebo DT nesmu zo statickeho hladiska lemovat hranu zakladovych pasov. Statik zaroven predpisal rozmiestnenie roxorov, kazde DT musi byt fixovane 4 prutmi vo vertikalnom a dvomi v horizontalnom smere. Sprite001: aky kos si daval do pasu?
Odpovedať
@sprite001 ahoj, prave riesim presne to iste co aj ty:-) Kedze nas zaklad bude siroky 60cm a na to pojdu 2 rady DT40, ideme to davat ako je hore variant A. Tiez chceme okrem DT zateplit aj zakladove pasy, lenze sirka lyzice bagra je 60cm a ako potom budes toto riesit? napriklad budes davat 10cm perimeter do zakladoveho pasu, a tym padom bude mat sirka zakladoveho pasu len 50cm. Alebo existuje lyzica ktora je siroka 70cm? Lebo ja viem potom len o 80cm lyzici. Alebo to mas nejako inac vyriesene? ak ano pls porad. Co sa tyka tvojich otazok: 1. tak co viem od statika tak DT by mali ist na stred, cize v tvojom pripade 10cm -40DT-10cm. 2. na toto ti odpovie len statik, lebo o podlozi nevieme nic, su to vsetko z nasej strany len dohady ci to je alebo to nie je dost
Odpovedať
@dbe ak ti nestaci zateplit DT, tak potom je mozne pouzit takyto sposob, ktory som uz videl aj na pasivnom dome projektovanom panom Nagyom, ktory sa specializuje na PD a NED. Ucinnost je obdobna.
Odpovedať
@stowasser urcite nie je spravny iba a jedine variant A ! vela projektov ponuka prave variant B ! ide len o to, aby si dodrzal sirku pasu ( ako som uz pisala vyssie - obojstranne 15+DT+15, alebo jednostranne DT +30 ). urcite je vacsia hlupost ist len do 50 cm hlbky z jedneho jedineho dovodu- ziadna poda nema nezamrzajucu hlbku uz v 50 cm ! beton ti casom popuka... a je jedno, ci to mas "cisty beton" ako pises, alebo DT zaliate betonom...
Odpovedať
@stowasser 4 x fi 10, strmienka fi 6 po 300 mm. Velkost strmienka 400 x 500
Odpovedať
@popellka3 Podla mna @stowasser nema zakladovu sparu v hlbke 50 cm. Urcite ju ma v nezamrzajucej hlbke co je minimalne 80 cm od upraveneho terenu. On mal skor namysli vysku betonoveho zakladu ("patku").
Odpovedať
@sprite001 aha, ano, mas pravdu :) az teraz som si pozrela prilozenu schemu, len v popise to vyznelo, ako keby daval 500x500 v zemi a na to DT ( teda mi to prislo, ze DT uz nad zemou :) ). @stowasser prepac, som nepochopila z popisu ako si to ulozil :)
Odpovedať
@dbe ahoj, no napokom som sa rozhodol pre variant A. Konzultoval som to so statikom (inym) a ten povedal, ze aj variant B je "bezpecny", ale je to nestandardne riesenie a ze lepsie bude ked spravim to A. Co statik, to nazor :) Co sa tyka zateplovania, tak budem zateplovat len tie DT-cka, pricom jeden a pol detecka bude v zemi. Budem davat 10 cm peremiter resp. styrodur. Niekde tu na modrej streche som cital, ze zateplovat hlbsie ako 30 cm ma velmi dlhu navratnost a ze sa moc neoplati, ak sa nemylim ;)
Odpovedať
@popellka3 je to tak, celkova vyska zakladoveho pasu je 100cm.
Odpovedať
@sprite001 volakedy som bol poblazneny, ze dam tepelnu izolaciu aj pod zakladovu dosku, ale ked sme teraz ratali krizom krazom, stale sme sa nedostali na take cisla, aby sa to pri NED oplatilo, preto bude izolacia len na doske 15cm. To iste zakladove pasy - niekto ma asi polystyren zadarmo tak izoluje pasy z oboch stran, ale ked sa urobi modelacia, tak to castokrat dopadne ako uplne zbytocna investicia. Napriklad z ekonomickeho hladiska sa solarne kolektory sa pri aktualnych cenach este neoplatia, ina vec je z pohladu cien energii za 5-10-15 rokov.
Odpovedať
@stowasser Suhlas ;)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?