Spodná voda - pivnica

Ahoj, rád by som sa poradil ohľadom problému s rodinným domom. idem rekonštruovať rodinný dom z cca. 60 rokov 20 st., ktorý je kompletne celý podpivničený a pravidelne sa v ňom hromadí spodná voda vo veľkej miere (bez problému 10 - 20 cm od podlahy). priestory sú pomerne nízke, takže vylievať tam novú platňu nie je úplne najideálnejšia cesta. Veľmi blízko domu ( do pár metrov) je osadená studňa - má niekto skúsenosť s tým, že by sa dala udržovať suchá pivnica pravidelným odčerpávaním studne, aby hladina v nej nestúpla nad hladinu pivnice a sťahovala tak spodnú vodňu do nej? Za každú radu budem veľmi vďačný.
Odpovedať
Profilova fotka
to závisí od toho, či sa dvíha aj hladina v studni, nemusia byť spojené. treba posúdiť okolitý terén, spády možnosť odvádzania vody, ale čerpanie studne to určite nie je správny postup
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od michael1901:

Ahoj, rád by som sa poradil ohľadom problému s r…
@michael1901 a koukali jste na uroven hladiny studne vs hladiny vody v dome? Pokud se shoduje vyska tak za me je nejjednodusi to zkusit a uvidite, ale furt zustava otazka pokud toho budete vubec schopen vycerpat muze to byt obrovske mnozstvi vody kterou nekam musite dat. A je tak otazka zda ve finale to nevyjde levneji/efektivneji resit hydrozolaci atd... Ja jsem mel podezreni na podobny problem ale zjistil jsem ze voda ve studni se pohybuje cca o 1.5m nize nez co se objevovala voda ve skepe.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od michael1901:

Ahoj, rád by som sa poradil ohľadom problému s r…
@michael1901 hydroizolacia nepomôže v tomto. Treba trvalo zabudovať čerpadlo do nejakej vyhlbenej jimky a čerpať vodu pri zdvihnuti hladiny. Sú 2 možnosti kde umiestniť jimku. Prvá je priamo v pivnici vyhlbit dieru, druhá možnosť zložitejšia je urobiť to vonku. Pripadne by za pokus stalo využiť tu studňu ako jimku ak sa teda nevyužíva inak.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od michael1901:

Ahoj, rád by som sa poradil ohľadom problému s r…
@michael1901 Všetko záleží od toho, aké máš v lokalite podložie. Môže sa totiž stať, že spodný prameň, rsp. úroveň spodných vôd, plus všetky studne v susedstve, a aj Tvoja pivnica, sú spojené nádoby. Ak je to takáto situácia, budeš de facto ťahať čerpadlom celú lokalitu a aj tak nevyťaháš.
Odpovedať
No, najskor by som skusil odcerpavat vodu, ked je zdvihnuta. Hoc aj kalovym cerpadlom. Je mozne, ze sila pritoku urci, ze je ekonomicky nerentabilne tu vodu odcerpavat. Betonu neskodi.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@michael1901 Všetko záleží od toho, aké máš v lok…
@petersd preto musís vykopať novú tkzv nádobu jimku. Ktora bude dostatočne hlboka, hlbšia ako pivnica a čerpať aby sa nezačali steny pivníce nad úrovňou podlahy, lebo hydroizolacia to určite neudrží. To by bola iba otázka času kedy to presiakne.
Odpovedať
Mne tiež tlaková spodná voda zalievala samostatnú pivničku, obklopal som celú, natavil ďalší pás hydroizolácie, zvnútra som použil hydroizoláciu, dával som pásky, na to som dal vodonepriepustný betón a vždy 1-2x do roka sa voda objavila a musel som ju vyčerpať, pretože nemala kadiaľ odtiecť. Až raz som hore okolo domu, ktorý je oproti pivnici vyššie obkopával základy a prišli dažde a pred domom sa objavila spodná voda, tá sa dostala popod základ až do pivnice. Keď som vodu - pramienok stiahol ,tak sa voda v pivnici už nikdy neobjavila. Skúsil by som pohľadať pramienky, ktoré smerujú popod dom a tie stiahol mimo dom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_x:

Mne tiež tlaková spodná voda zalievala samostatnú…
@roman_x ako si ten pramienok vody stiahol? Alebo si to ako zabezpečil.?
Odpovedať
Obsypaným drenážnym potrubím vyvedeným dole mimo dom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_x:

Obsypaným drenážnym potrubím vyvedeným dole mimo …
@roman_x tak to muselo byt riadne hlboko asi?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?