Musím dať makadam pod platňu?

Zdravím chcem sa spýtať čo by sa mohlo stať ak nedám pod platnu makadam ale len zhutnim ilovitu zeminu a dam tam len nopovu foliu ...??
Odpovedať
my sme nedali makadam a ani sme nezhutnovali.....
Odpovedať
Profilova fotka
betón môže praskať a prepadať sa na tých miestach, načo špekuluješ
Odpovedať
Profilova fotka
Keď nezhutníte makadam celá hmotnosť domu (vrátane priečok) bude prenášaná iba do základových pásov, čo môže spôsobiť pokles a tým praskliny...
Odpovedať
no vedntam bude zhutnena ilovita zemina ..ale poriadne zhutnena..či aj tak by som mal dať 10cm makadamu?? sakra ale ked ja už tam mam zeminu a len som to chcel zhutniť:-( teraz čoo
Odpovedať
Profilova fotka
@mato900 ty si aký expert, tu ide o základy domu a skúšať nejaké experimenty nieje zrovna dobrý nápad, ak sa Ti to nechce naprávať tak sa poraď so statikom
Odpovedať
ak si hutnil ilovitu podu po vrstvach maximalne do cca30cm tak to staci daj na to este geotextiliu
Odpovedať
no dozor mi povedal,že nemusim davať makadam tak ešte napišem projektantovi..a rozhodnem sa dik za odpovede inak
Odpovedať
to mam 45 cm zeminy a to teraz idem zhutnovať už som to raz zhutnoval aj polieval aj pršalo na to a teraz to ešte raz zhutnim poriadne ...no mam tam ešte nejaky štrk ale to je len 0-16 frakcia to by som tam asi dával zbytočne či ??
Odpovedať
Profilova fotka
štrk sa podsýpa preto, že v niektoré íly vraj ovplyvnia pevnosť betónu, ale neverím tomu, pretože ak sa podsýpajú základové pásy, steny zostanú v kontakte z betónom a ten stvrdne. Nopová fólia je úplne zbytočná,na zamedzenie vytekania cementu by stačila aj tenká, a betón, z ktorého tečie mlieko je nesprávne namiešaný, alebo určený na iné konštrukcie.
Odpovedať
@mato900 my mame tiez il.. ziadnu foliu sme nedavali... ani makadam sme nedavali.. iba stare omietky, kusy betonov sme poukladali popri dtcka, aby to bolo cca v rovine, poriadne zhutnili žabou... dosku mame hrubu cca 10cm miestami aj viac.. onosamotny il je dost pevny hlavne ked je udupany... beton sme davali 16/20 zrovna boli tie horucavy ale tak co uz.. sem tam take tie drobne prasklinky ale malo, ale zevraj zvyknu byvat hlavne pri tych horucavach ked sa betonuje.
Odpovedať
no dnes som to bol zhutniť a šlo to dobre ešte to aj sadlo ked popršalo ..no tak tam dam len igelit a zalejem platnu ..ešte zajtra zhutnim poriadne..Dakujem za rady :-D
Odpovedať
praskliny na deke alebo jej prepady, môžu nastať dokonca aj keď je makadam. Dôležité je zhutnenie. Niekto môže mať upravený terén tak že hlinu zo základov odpratal mimo miesto kde má stáť budúci dom - tým pádom tam nemá žiadne haldy hliny a násypy -len tvrdú ako betón ílovicu. V takom prípade si myslím že by stačilo len pár čisiel šutra- fracia sa dá vybrať podľa typu domu- napr. zateplenie pod základmy by si žiadalo skôr niečo nemnejšie. Možno máš len platňu položenú na vyrovnanom pozemku tvrdej ílovice. Jedine tam by som si trúfol šupnúť to rovno na zem. v opačnom prípade ozaj riskuješ že sa ti deka preliači. Há , a potom môžeš vŕtať ďurky a dolievať potkanom betón. Zem si lúbi fajne sadnúť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
som to zhutnil poriadne všade okrem miest kadial ide kanalizacia.je tam priečka hned popri kanalizácii a nechcel som behať po rurach ..tak podla mna by to mohlo sadnu len tam lebo ten íl je tvrdý ako betón..dufam teda ,že to nesadne ..ta platna bude mať niekde 7cm niekde 17 cm a niekde 10 cm ..ne to take nevyrovnané ..:-( to by ale asi nemalo vadiť či ??
Odpovedať
No tak platna o hrubke 7cm je asi trochen malo. A zase inde 17cm.. V projekte som mal doslova napisane, ze hrubka ma byt 15cm a kari siet ma byt tretinu nad spodkom, teda 5cm. Tvojich 7 centimetrov nie je v ziadnom pripade nosna betonova platna, ale skor poter. Si mohol investovat do jednoducheho laseroveho nivelaku a na betone by si aj nieco usetril.
Odpovedať
No tak tam odkopem ešte 7cm aby som mal všade skoro rovnako ..:-(
Odpovedať
Profilova fotka
7cm je máááááááááááálo.....
Odpovedať
@mato900 Pod základové pásy se žádný makadam dávat nemusí. Rozhodující je začištěná a zhutněná vrstva podkladního materiálu. To samé platí pro přípravu podkladní vrstvy pro vylití podkladní vrstvy betonu ( platňa ). V mnoha případech se potřebuje zarovnat velká vrstva podkladního materiálu z důvodů vyrovnání výšky a to se samozřejmě lépe dělá z makadamu, z různých recyklátů a třeba betonových zbytků. A základní požadavek je, aby to bylo dostatečně únosné, což se dosáhne zhutněním. Další požadavek je vytvořit rovinu, aby deska byla stejně tlustá, dala se dobře vyarmovat a optimalizovala se spotřeba betonu. PS Pod příčky by se měly udělat nějaké základy. Pod nosné příčky se musí udělat základy stejné, jako pod obvodové nosné stěny. S pozdravem Laďa
Odpovedať
dakujem dam to do poriadku ...
Odpovedať
Profilova fotka
@mato900 makadam az taky drahy nie je, na tom nesetri navyse voda lepsie bude vzlinat cez hlinu ako cez makadam...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
No obnovim temu. Dnes som zaboval. Kto mi vie povedat ci som to dobre zhutnil? Meral to niekto niekedy pri stavbe RD? AKo sa to vlastne mera? A co statik, uviedol nejake cisla do projektu?
Odpovedať
@niless Ak mas dom zalozeny na zakladovych pasoch, riesis to zbytocne. Platna je zelezobeton, ten podklad je len stratene debnenie, nic viac. Kludne to sadne a vytvori sa vzduchova medzera.
Odpovedať
Mam na pasoch. Mne islo len o to ze clovek ked precita niektore vylevy "specialistov na MS" tak ma pocit ze ten dom spadne. Nikto nevie ako sa ma merat zhnutnenie, na ake urovne hutnit pre ake zatazenia ale mudruju....Cital som temu iba kvoli tomu ze som zhutnil a po krajoch mam na niektorych miestach 5-6 cm pokles oproti hornej hrane DT, skratka nedalo sa tam dos makadamu. No odhadom ked nedosypem strk tak tam pojde betonu cca 2-3 kubiky navyse. Ale mozno to nebude na skodu. Nebude platna 15 cm (B20 s karisietou R6 150x150) ale bude mat miestami az 21-22 cm hrubku.
Odpovedať
Profilova fotka
@niless bez merania sa hutní tak, že po zhutnení sa hodí na plochu kôpka čtrku a prejde žabou, ak zostane hrb, je to zhutnené, ak ju vtlačí do podkladu nie je dostatočne zhutnené
Odpovedať
@niless cital som podobnu diskusiu inde a tam radili nechat manzelku/priatelku poprechadzat po zhutnovanej ploche v lodickach na podpatkoch. Ak sa zabarali, nie je dostatocne zhutnene a treba zhutnit viac, az kym sa podpatky do plochy zabarat nebudu. :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?