Hydroizolacia medzi zakladovym pasom a prvym radom DT

Poradte co si myslite o tomto, lebo kazdy majster mi hovori nieco ine, pritom sa jedna o ludi s dlhorocnymi skusenostami. Mam zaliate zakladove pasy mensej stavby - jednoduchy obdlznik 5 x 6 m a chcem na ne postavit 2 m vysoky mur z DT co bude buduci suteren. Nad tomto podstavci bude polozena drevostavba. Cele je to v asi 15 stupnovom svahu, ked bude mur hotovy, z hornej strany svahu sa zasype, cize svah bude na stavbu z jednej strany tlacit. Do zakladov som preto napichal zvisle roxory, ktore trcia necely meter nad pasy. Teraz potrebujem natavit hydroizolaciu na zakladovy pas a na tuto izolaciu budem klast prvy rad DT - cize od podlahy suterenu hore uz budu DT. Tu mi nejaki murari hovoria, ze na zaklad s roxormi je problem natavit izolaciu, lebo sa ten pas musi nastrihavat alebo prederavit a vznikne velke riziko, ze na tychto miestach prejde voda hore do muru a ze sa to takto nerobi, ze proti smykovemu treniu vobec netreba zvisle roxory v zakladoch a staci poter na doske. Dalsi murar zase hovori, ze tak ako to mam pripravene sa to robi, ze nie je problem natavit pas aj na zaklad s roxormi. Hydroizolacia je vec, ktora ked sa zle spravi tak clovek "trpi" cely zivot... Co si o tom myslite, co navrhujete ?
Odpovedať
foto
Odpovedať
stred nejdeš betónovať? roxory samozrejme že treba. Ja by som to urobil tak, že na tieto pásy jeden rad DT, potom platňa, na ňu vodorovná hydroizolácia normálne natavená okolo roxorov a zvonku napojená na zvislú hydroizoláciu ďalších DTčiek tam kde bude zemina
Odpovedať
@ragnar Áno presne ako vravíš to chcem robiť aj ja, s malým rozdielom, že platňu až úplne nakoniec aby dovnútra mohol UNC nosiť betón. Inak by som ju musel spraviť silnú len kvôli UNC. Momentálne je už zem v strede odkopaná - pozri foto a platňa bude v úrovni tých zaliatych pásov. Zaujímalo by ma detailne - ako sa natavujú asfaltové pásy ked sú tam už zvislé roxory ? Vyrežú sa tam diery na ktoré sa pás napichne ? To miesto kde trčí roxor sa zataví tekutou hmotou asfaltového pásu, alebo sa to okolo roxoru potom natrie niečím ? Nepoužíva sa na to horúca smola ? Lebo práve s týmto už má skúsenosť menej ľudí, rád by som to mal kvalitne spravené.
Odpovedať
urob to presne tak ako vravíš, nasuň pás a okolo zatav horákom, ešte môžeš použiť aj tekutý gumoasfalt, ale keď to dobre natavíš tak to nieje nevyhnutné
Odpovedať
@stavepeter Teraz by som spravil normálne deku, a potom by som pod DT spravil tekutú hydroizoláciu s tým že by som to pekne zapapral okolo roxorov. Takto som to robil aj ja keď som robil suterén na dome vo svahu. Lenže som roxory navrtaval, ale potom som si uvedomil že lahšie by to bolo pekne ich tam napichať pri betonáži. A tekutú hydroizoláciu použi nie gumoasfaltovú ale nejakú minerálnu dvojzložkovú. Lebo tá gumoasfaltová sa môže DTčkami poškodiť. Táto Minerálna dvojzložková tekutá hydroizolácia je pevná a zároveň stále pružná. Kuk môj fotoalbum základy.....
Odpovedať
@stavepeter Ako zabezpecite previazanie platne s pasmi, aby vam platna po case cela nesadla dole a neporusila hydroizolaciu? Mali ste to zabetonovat cele, uz po 3-4 dnoch ma beton dostatocnu pevnost, ak by ste boli na pochybach, tak ste mohli pod UNC dat ako roznasaciu vrstvu forsne, alebo stojky. Bezne sa na dosku ukladaju po 2-3 dnoch palety s vahou niekolko ton. Tych roxorov tam mate pozehnane, asi ste v seizmologicky aktivnej oblasti. Tu ipu ste mohli dat najskor a potom navrtat diery (aj po par dnoch to ide lahko) a nabit roxory. Teraz skuste dat roxory co najkolmejsie a zhora napichnut ipu na ne. Nasledne si horakom nahrejte cast ipy a spachtlou to tam zamazte.
Odpovedať
@kajo873 Aku tekutu hydroizolaciu si pouzil ?
Odpovedať
@stowasser Chcem navrtat vodorovne diery zvnutra do zakladoveho pasu a do nich roxory, ktore budu pretrcat do platne. Chcel by som robit tensiu platnu - 10cm. V tej miestnosti nikdy nebude velka zataz, bude to len naradovna, to 3.5 tonove UNC by bol jediny dovod preco ju robit silnu.
Odpovedať
@stavepeter Použil som toto https://www.schomburg.com/sk/sk/produ... ale existujú od rôznych výrobcov
Odpovedať
kajo873: Ok, takze na patky roxorov nepouzivat obycajny gumoasfalt a podobne pripravky, ktore nie su stavane na hmotnostnu zataz. Tekuta hydroizolacia Aquafin-2K - z nej nevyuzijem ani tretinu z najmensieho balenia, ktore predavaju :( stowasser: Viem si predstavit ten postup - nameranie a prederavenie otvorov a natavenie, len sa mi stale zda, ze ten roztaveny material nebude celkom stacit na dobru izolaciu okolo patky roxoru - ze toto sa stane slabym miestom. Pocul som ze okolo tej patky sa dodatocne nieco v malom kruhu dava (alebo este pred natavenim). A co pouzitie smoly ? Znesie tlak betonu ? Pouziva sa horuca smola na taketo dodatocne zaizolovanie slabsich miest ?
Odpovedať
@stavepeter roztavena smola z ipy bohato staci, ak to chcete mat este lepsie, tak si tam dajte pre dobry pocit aj polyuretanovy tmel, ale je to zbytocne, ovela viac energie by som venoval aktualnemu stavu - v tejto faze by som kvoli dobrej pristupnosti urobil kvalitnu drenaz najma od strany svahu, aby sa v ziadnom pripade nedostala voda nad dosku. Uz teraz je tam tolko zeme, ze ju budete musiet odkopavat, aby ste sa dostali nizsie. Ipa musi byt z vonkajsej strany zahnuta aspon par centimetrov smerom dole, po drenaznu ruru. Vy si robite starosti s dierami do ipy, ja by som sa ovela viac obaval toho, ze doska casom klesne par milimetrov (klesne vlastnou vahou, tomu sa nevyhnete ani pouzitim roxorov) a poskodi hydroizolaciu. Preto rozmyslajte uz teraz nad detailom prepojenia vodorovnej a zvislej hydroizolacie. Nosit UNCkom beton? Ake siroke DTcka idete pouzit? Ved na toto vam stacia 15-20cm a tam ide betonu symbolicky.
Odpovedať
@stowasser Vdaka za nazor. Dnes som prave prehlboval a rozsiroval ten jarok okolo zakladu, kde bude drenaz. V tej hornej casti - okolo rohu som tesal sekacom do kamena. Aj vnutri v hornej casti tam vidiet pevny kamen, ktory uz bager nedokazal rypat. Na fotke sa to mozno zda ako hlina lebo po okrajoch je to postupane ale je tam kamenolom. Premyslam nad tym klesnutim. Nemohlo by pomoct kebyze necham dosku bez izolacie a bez poteru napriklad par mesiacov a az potom ju zaizolujem ? DT sirka 20. Dokopy vychadza do dvojmetroveho muru nieco vyse 5 kubika betonu, do 10cm platne dalsich 2.5 kubika. UNCko nosi beton 250metrov, lebo domiesavac sa tam nedostane.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kajo873 Tie roxory si daval aj do chemickej kotvy ?
Odpovedať
@stavepeter nie, vrtal som to tak že to bolo tesne a natlkal som ich A iný výrobcovia majú aj menšie balenia
Odpovedať
@stowasser Premyslam stale nad tou doskou a UNC. Hovorite, ze po 3 dnoch sa bezne davaju niekolkotonove palety na platnu - predpokladam ale ze hrubu 15cm a viac. S predpokladom, ze platna by bola postavena na ubitom strku, aka minimalne hruba by musela byt a kolko sieti do nej aby zvladla "tancujuce" UNC ?
Odpovedať
Zaujimave, tiez ma toto caka a nemam odporucane v projekte tam davat ipu ani inu izolaciu na zaklad na ktory sa napoja DT. Prave mi to pride take nelogicke. Ved ked sa urobi zakladova platna - tak jej povrch sa uz zaizoluje. Samozrejme ak nie ste v nejakej povodnovej oblasti - avsak tu by to mala vyriesit drenaz. ALebo mi nieco uchadza?
Odpovedať
@radoslavc Kapilarne sily tlacia vodu zo zakladovych pasov hore do murov cez beton. Preto ak tam nie je hydrozolacia, mur navlhne od vlhkeho zakladu. Vcera som natavil izolaciu. Hlavne ten roh zakladu pod najvyssim bodom svahu bol stale vlhky, napriek tomu ze drenazny jarok je momentalne odkopany, a nevidiet tam nikde tiect vodu. Nasava vodu zo zeme. Ja mam v projekte hydroizolaciu dosky, pokracujucu pod mury a z vonkajsej strany na muroch smerom hore az nad uroven kde bude zasypana zem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?