Záhradkári, ako sadiť?

Tento rok som sme sa prestahovali na dedinu a mame aj kusok zeme. Tak sme sa rozhodli ze budeme pestovat. Len ako na to :-N Chceli by sme posadit paradajky , uhorky, cesnak, cibulu.... a vsetko co sa zide. Neviete mi niekto poradit ze ci to treba vysadit priamo na zahradu alebo najprv niekam do kochlika? =-) a kedy co? mate nejake skusenosti a rady s ktorymi by ste sa mohli podelit?
Odpovedať
Profilova fotka
Paradajky,papriku do kochlika a ostatne co si spomenula do zeme.Cesnak je najlepsie sadit v jeseni.
Odpovedať
no dobre ale kedy to mam dat do kochlika? a kedy to mam dat potom do zeme? myslim mesiac kedy s tym mam zacat. a tie co vysadzam priamo do zeme tak tiez neviem v ktorom mesiaci. ono to je asi smiesne ale ja som to v zivote nerobila :-N tak by som potrebovala tak podrobnejsie. a ten cesnak to bude pruser ked posadim na jar?
Odpovedať
Zelinka, co sa tyka paradajok najlepsie bude ak si kupis na trhu uz pekne sadenice ...zo semienok to nemusi byt to prave orechove ...aspon zo zaciatku si to takto ulahci x-) , uhorky je dobre predsadit do teglikov od jogurtov a az sa Ti zacnu tlacit vonku a budu mat par listkov,tak ich presadis von... inak kedy co vysievat najdes na balickoch od semienok ;-) neboj zvladnes ...
Odpovedať
pane boze tak to je hotova alchymia =-)
Odpovedať
zelinka, uz podla nicku mas na to predpoklady:))))
Odpovedať
tak to mi dodalo optimizmu :-D :-D
Odpovedať
ja som skusala prvy rok zo semienok paradajky a papriku a paradajky boli krasne, hotovy prales, lebo som netusila, ze sa maju pretrhavat a papriky narastli asi do vysky 15cm, tri mini papricky urodili a koniec... :-D tohto roku kupujem aj ja hotove sadenice. este som skusala ladovy salat aj pekne rastol a zacal tvorit hlavku ale nakoniec pohnil...neviete, ako na toto?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
no ja som tiez zahradkar zaciatocnik... :-) minulu jar som sadila, siala prvy krat... teraz uz som muuuudra :-d viem,. ze paradajky musim vylamovat... :-) viem, ze mrkvu, petrzlen, redkovku nemam siat tak nahusto... :-p viem, ze zemiaky potrebuju festne zrylovanu, premrznutu podu :-) co sa mi urodilo a mam zasobu na celu zimu, je cibula ;-) tu som napichala do zeme na zeleno - na cibiky, co sa nezjedlo, zostalo v zemi, dorastlo a potom som ju (ked zacala zltnut), vybrala von, nechala este vnat na slnku dosusit, pozapletala vence a mame navesane v spajze:-) kukuriciek sme mali len par, neviem, asi bola nahusto... hrasok bol len tak - na zjedenie, ten sme napriek mojej snahe a dohovaraniu mu, museli poliat niecim proti takym bielym muskam, aj redkovky sme poliali, lebo by ich pojedlo cosi.. salat mi zjedli slimaky :-p no hovorim - metoda pokus-omyl... jahod sme mali veeeela, viem vsak uz, ze viac sa oplati par mladych korenov, nez stare, z ktorych su jahodky take pidi-midi... kto to bude oberat??? sirinka, papriky som mala tiez take nepodarene... a pritom z priesad :-p no, babule, piste, piste, aj ja sa mam co ucit :-) aha, este ma napadlo - kalerabiky (z priesad) boli dobre, len som ich nemohla nechat dlho v zemi - ked dorastli, von s nimi, lebo boli potom citi akoby "blatom". a giganty boli fakt gigantickeeeee :-D aj por som mala, len bol tenky (tiez nahusto), ruzickovy kel bol fajn, len bolo treba dat fakt to jedno semienko do zeme a okolo nechat min . meter volne, lebo sa straaasne rozrastol. ten, co rastol sam, mal pekne "gulky" :-D ale ten, co ich bolo viac a potom som ich rozsadila, neboli take pekne...
Odpovedať
Ahojte, záhradníci. S týn sadením a siatím je to asi takto: Ak máte porýľované, tak teraz začína ten čas, kedy sa môžete vrhnúť do práce a začať pestovať. Len je potrebné hneď na začiatku si uvedomiť, že tútu prácu musíme vykonávať priebežne, každá zelenina a rastlina si vyžaduje svoje. Teraz môžeme siať mrkvu skorú, karotku, petržlen, reďkovku, hrášok, cibuľu,červenú repu. Sejeme do riadkov, pritlačíme doskou, zalievame. Môžeme prikryť netkanou textíliou - urýchli klíčenie, môžemu cez ňu aj polievať, ochráni pred škodcami,napr. reďkovku, cibuľu. Sadíme cibuľku - sadzačku, to sú tie maličké cibuľky, žlté, červené, aj biele. Može sa sadiť aj cesnak, ale jarný, správne bolo napísané že cibuľku a cesnak môžeme sadiť aj na jeseň. Tiež je veľmi výhodné zasadiť zemiaky - veľmi skoré, pri správnom postupe a sadbe máme do 60 dní nové zemiaky. Neskoršie môžeme tak koncom apríla sadiť rajčiny, papriku, uhorky/alebo zasiať/ melóny, kukuricu, kapusu, kaleráby. Kto má záujem, rada pomôžem. Tí čo sa tomu venujú 1. rok, nech si priesady radšej kúpia na trhu, podľa odroda a skorosti, tak aby zo všetkého mali postupne, nie aby sa im urodilo všetko naraz. Zabudla som na šalát. Ten je potrebé sadiť teraz skoro na jar, na letné pestovanie je vhodný taký, ktorý nevybieha do semena, lebo šalát a reďkovka sú rastliny krátkeho dňa. Dnes je už veľa odrôd, treba na tých vreckách pozrieť dátumy sejby. Ťažko takt písať vo všeobecnosti, ak bude chcieť niekto ničo konkrétne, nech sa páči. Ahojte
Odpovedať
Profilova fotka
Fuha, asi som dala redkovku dost nahusto a teraz citam, ze nie az tak nahusto...ale len 2 riadky, este dokupim a potom zasadim naredsie :) Tiez som prvorocny zahradkar a uz sa tesim :) Mam aj kricky malin a ribezli, jahôdky, to som sadila este na jeseň a teraz cez vikend hrasok, redkovku, cibulku a pazitku. Hadam z toho nieco vznikne...Mnam!
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@zahradkarske_potreby reklama!!!!! zasadne nenakupujem v eshopoch, kde sa o firme nedozviem vsetky zasadne udaje,ako su adresa, telefonne kontakty, IČO ,opbchodne podmienky a pod. Je mi to vzdy podozrive,ak sa firma takto schovava.... ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Tak ja som sa dala tiez na studium zahradkarcenia. Tento rok mame nieco malo vysadene, ale teraz som zacala zbierat nejake rady, finty, co s cim a pod. Nasla som napriklad par rad, ako proti slimakom: * slimaky neznasaju vyrazne vone, preto popri hriadkach mozme rozsypat narezane listy a vnat z rajciakov, oregana, majoranu, ligurceka alebo horcice. * proti slimakom je ucinny aj odvar z dusky, z listov rajciakov, nechtika, salvie a cesnaku. Vychladnutym odvarom poliat podu okolo zeleniny * chodnicky medzi riadkami vysypat psenicnymi otrubami zmiesanymi s cukrovym roztokom. Slimaky sa nazeru, spokojne budu odfukovat a vtaky ich vyzbieraju. * zbierat, zbierat, zbierat * kto nechce zbierat, moze zakopat do zeme par poharov, cvrknut do nich pivo, same tam polezu * chovat si v zahradnom jazierku ropuchu (je to neskutocne pazravy tvor) :-D
Odpovedať
@roo slimky,kt.pozieraju zeleninu a kvety su bezulity, su horke a tym padom nemaju u nas predatota. Urcite ich nezeru vtaky ani ropuchy. Do pohara s ivom padnu, mozu sa posolit a zhynu,alebo im nasypat jed z obchodu-nazeru sa ho a pokapu,ale nik ich nepozere-treba ich vyzbierat. Je pravda ze paradjky, salivu, levandulu a podobne aromaticke rastliny nezeru,ale salat nasadeny medzi dvoma paradajkami spasu jedna radost. Zere ich nejaka tusim kanadska kacica?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
bvmnbv
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?