Vysadenie tují

Dobry den, vysadlili sme tujky na zahrade na zivy plot, su vysadene asi 2 tyzdne , su aj hnojene aj polievane , zacali ale trosku hnednut na koncoch , je to normalne?? Ake mate skusenosti s tujkami ked ste ich zasadili. Dakujeme
Odpovedať
1
2
Mozno im uskodili horucavy. Sadit a presadzat kry je najvhodnejsie na jar,alebo na jesen, ked je chladnejsie pocasie. Nepises,ake hnojivo ste davali. Ale hnojit je lepsie az neskor,po zakoreneni. Tuje treba dlho po vysadeni polievat a sprchovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@erikapol polievaj, polievaj....
Odpovedať
Vela ich polievame, rano aj vecer,a teraz aj vela prsalo....
Odpovedať
Dobrý den. Jám zkušenosti pouze se zelenými Smaragdy. Jak jsem je zasadil zelené, tak zelené zůstaly a i po 8 letech jsou zelené. Pouze jedna Smargdice zavazela, tak jsem ji přesadil, holku velkou a ta znědla. Tak skončila v švagra v kotli, protože uschla. Začalo to asi hnědnutím těch konců, ale to už přesně nevím. :-D ;-( A zalévaná a kropená a hnojená určitě byla pravidelně a pořádně. Nicméně, než jsem ji uznal klinicky mrtvou, tak to trvalo 2 měsíce. S pozdravem Laďa
Odpovedať
na haluzkach nic? Takto skoro by som typovala, ze to urobilo to presadenie, ale kludne to moze byt molica (z cista jasna sa objavila preve u nas :(, su to biele bodky drobunke, alebo ak tam najdes akoby pavucinky, tak su to roztoce... na obe treba potom striekat :( Osobne, ak si tie tuje kupovala niekde v serioznom zahradnictve a nie v baumaxe, tak by ti mali poradit, co s nimi je a ako dalej postupovat na ich zachranu :)
Odpovedať
Profilova fotka
Nepíšte, aký druh ste vysadili. V tomto období sa vysádzajú tuje s koreňovým balom a ujatie je zaručené. Kontajnerované sa vysádzajú v jarnom a v jesennom období. Vyžadujú zalievanie. Hnojenie sa hneď po vysadení neodporúča. Musia sa zakoreniť.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk korenovy bal znamena, ze ked kupim tuju s korenmi v tej sietke, tak to aj tak zasadim ? nedavam tu sietku dolu ? dak
Odpovedať
@rastlinky_sk dakujem za vecne rady. Som rada, ze pisete, ze cerstvo vysadene tuje sa nehnoja okamzite. Prekvapilo ma, ze susedom, co si nechali tuje posadit profesionalnym zahradnikom, ich okamzite zahradnik hnojil pri vkladani do zeme. Chcem sa opytat, co sa tyka nejakeho solneho roztoku na zmenu PH pody (vraj zabezpeci zelenu rastlinu a nevysychanie), mam to chapat ako hnojivo? Ci je to nieco ine? Kedy sa teda odporuca take nieco pouzit? Viete poradit uceleny nazov, podla coho hladat vyrobky? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@suchonka Presne tak, vrecovinová sieť okolo koreňov sa nedáva dolu a sadí sa to s tým. Vykopete hlbšiu jamu, dostatočne zalejete a vysadíte. Po mesiaci môžete začať s prihnojovaním.
Odpovedať
Profilova fotka
@slummdog Keď si zakúpite izbovú rastlinu, doma by ste ju mali presadiť a mesiac sa neodporúča hnojiť. Za ten čas sa aklimatizuje a zakorení. Rovnako je to aj s inými okrasnými drevinami a trvalkami vysádzanými na záhrade. Profesionálni záhradníci aplikujú tieto hnojivá granulované, nie tekuté, s postupným rozkladom, takže rastlinám neškodia. V inom prípade môže zasa ísť o to, aby sa zvýšil rozpočet a náklady so zakladaním záhrady a niektorí hlava nehlava hnoja všetko. Všetko potrebuje svoj čas, prispôsobenie sa novým podmienkami. Aj hnojenie nemusí byť prospešné. Ideálne je počkať mesiac a potom prihnojiť. Vždyzelené dreviny a ihličnany sa nehnoja. Záleží tiež, kedy zakladáte záhony a záhradu. Ak na jar, vtedy je vhodné doplniť zeminu po zime o niektoré neškodné prvky vo forme hnojív najlepšie o kvalitný kompost. Vtedy to aj inak vplýva na rastliny. Ak vysádzate na konci leta alebo v jeseni, hnojenie už nie je účelné. Radšej počkajte na jar. Dôležitá je najmä voda. S určitosťou Vám nevieme odpovedať na otázku ohľadom soľného roztoku na zmenu pH. Nevieme akú pôdu mal pán v záhrade, ktorú realizovali. Žiadnym roztokom trvalo nezmeníte pH pôdu a jej reakciu, môžete ju len zmierniť alebo v určitom úseku, v záhone upraviť. Napríklad vápnik, vápnenie sa používa na zníženie kyslosti pôdy a tým zároveň pri nízkom pH podporuje príjem fosforu a vytvorenie humusu, čo je významné pre dobrý rast a živiny pre dreviny. Ďalej platí nasledovné : Ak dostatočne pripravíte záhony na výsadbu, v prvom roku nie je potrebné hnojiť. V pripravenej pôde, doplnenej o kvalitný substrát aspoň v jamách, kde budú dreviny, trvalky si každá rastlina nájde to svoje. Ak v budúcom roku zistíte slabé prírastky alebo škvrny na listoch alebo iné anomálie, treba prihnojovať a doplniť živiny, ktoré rastline chýbajú, ona Vám to sama dá vedieť. Netreba to preháňať a samozrejme ani podceňovať. Vo väčšine prípadov ide o nedostatok vody alebo jej nadbytok, nie o živiny. Treba zvážiť, ktoré hnojivá použiť, na akej báze a kedy. Dusíkaté podporujú rast, draselné vyzrievanie letorastov a odolnosť voči vymŕzaniu a fosforečné podporujú kvitnutie a vyzrievanie semien.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk dakujem pekne za odpoved..........este sa opytam, kupili sme v rakusku hnojivo na travu s herbicidnym ucinkom, kedze mame v novo vysadenej trave pomerne dost buriny, neviem ale ako sa presne aplikuje na vysadenu travu, nemate s nim nahodou nejake skusenosti ???,,navod tam samozrejme je......ale neviem dost dobre nemecky zaujimala by ma hl skusenost, aby som nenarobila viac skody ako osohu :)
Odpovedať
@rastlinky_sk dakujem za vycerpavajucu odpoved. Som rada, ze sa tu da obratit na odbornika :-) Ak mozem este otazku ku kobercovemu travniku. Kedy najskor sa odporucuje vertikulacia? Travnik bol polozeny v decembri 2011. Zacina hrat vsetkymi farbami a po dnesnom koseni na nom sa objavili tmavozelene obrovske mapy. Ked som to prehrabala trochu, zistila som, ze aj spod peknej zelenej travy ide kopec vysuseneho sena. Nahrabala som na malom kusku vela suchej travy, no rucne to nezvladnem. Citala som o vertikulovani travnika, no neviem, kedy je to v mojom pripade vhodne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@suchonka Záleží, aké je to hnojivo, väčšinou býva granulované a to stačí rozhadzovať s rukou, samozrejme s použitím rukavice. Potrebovali by sme bližšie info o hnojive. Hnojí sa raz za mesiac, keď je trávnik suchý a pokosený. Ak do 2 dní nenaprší, treba zavlažovať. Je dokázané, že hnojenie súčasne s herbicídmi na burinu je účinnejšie než aplikácia samostatne.
Odpovedať
Profilova fotka
@slummdog Vertikutácia sa odporúča pri kobercových trávnikoch v druhom roku po založení v jarnom období. Viackrát do roka nevyžaduje. Staré trávniky sa vertikutujú dvakrát do roka, na jar a na jeseň.
Odpovedať
@rastlinky_sk chcela by som sa spytat, ci je vhodne momentalne prihnojit cyprustek lawson, ktory bol vysadeny v marci tohto roku. Zatial hnojenie nebolo ziadne. Pri sadeni sme do jam dali raselinu a dreviny. Je badatelne, ze vacsina stromcekov sa vyborne ujala aj napriek nekvalitnej pode celkovo, co tu mame a pomerne rychlo sa rozrastli do vysky aj sirky. No z 36tich stromcekov je asi 5, ktore od zaciatku posobili mensie a nejak nerastli. Za posledny mesiac 2stromy zrejme nadobro uhynuli, lebo zacali zltnut konce a odrazu cely strom opadal. Pozorujem, ze dalsie 3stromky, co patrili k tym mensim, zacinaju mat taku zltsiu farbu v porovnani s tymi ujatymi modrozelenymi. Jeden zacina opadat, aj ked este nie je zlty. Pomohlo by hnojivo? Ci uz sa nedaju zachranit? Polievane su dost vsetky kazdy den, ak zrovna neprsi. Bojim sa, ci stromy nemohla napadnut nejaka choroba a najma, ci nezacnu hynut aj tie vacsie rozrastene. Myslite, ze mohlo ist o zle sadenice a preto sa neujali? Nie je to neskoro na neujatie, ked do juna od aprila boli v poriadku zelene, len teda nerastli? Ak treba hnojit, mozte prosim poradit konkretne hnojivo na cyprustek lawson? Dakujem vopred za odpoved
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
dobry chcem vas poziadat o radu vysadili sme tuje asi pred dvoma tyzndnami a mam taky dojem ze zacinaju konceky hnednut,kazdy vecer ich polievam a sprchujem tuje sme kupovali zakorenene v takych gumenych vreciach dakujem za radu....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Prosim je lepsie vysadit tuje (smaragd 1m) teraz na jesen alebo na jar? @rastlinky_sk dakujem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@minutka dá sa aj teraz aj na jar. Jednoduchšie sa ujmú kontajnerované rastliny, pri výsadbe rastlín s koreňovými balmi treba trochu viac dávať pozor na to, aby boli stále primerane zaliate. Pri jesennej výsadbe je treba dávať pozor, aj počas zimy, v januári aj februári, aby počas slnečných dní, keď je inak pôda zamrznutá, boli zaliate. Častejšie sa stane, že čerstvo vysadené rastliny cez zimu vyschnú než vymrznú. Držím palce, nech sa rozhodnete akokoľvek.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
zdravim kupil som si tuju smaragdovu v crepnikoch cca 30 cm velku ( crepnik 10x10x10 cm ) sadil som ich tak ze som proste vyhlbil jamku presne na ten crepnik rastlinu som z crepnika vytiahol a zasadil do pripravenej diery , isiel som na to spravne ? zalievat ako casto ? teploty cez den cca 11 stupnov v noci -4 stupne
Odpovedať
Profilova fotka
@gegoo teraz sa pytas??? Jama mala byt vacsia, naliat do nej vela vody a do toho supnut thuju. Zalievat casto min. Prvy rok,idealne dva. Urcite cerstvo vysadenu nicim nehnojit.
Odpovedať
Profilova fotka
@gegoo Už predošlá odpoveď, ktorú ste dostali naznačila, že jama, do ktorej ste tuje vysadil bola malá. Skúste ich zasadiť hlbšie. A samozrejme polievať. Môže však nastať problém, že trošku aj namrzli, lebo teploty v noci sú stále nízke a určite sa v tak plytkej jame za tak krátky čas nezakorenili. Zalievať podľa počasia. Vždy keď neprší, primerane, záleží aj od typu pôdy. Navyše, podľa fotiek, ktoré ste vložil do inej témy o tujach je vidieť, že sú vysadené príliš blízko pletiva. Sadia sa cca 50-80 cm od oplotenia. Zmena farby môže byť spôsobená chladom, ale aj preschnutím. Uvidíte, keď začne ozajstná jar. Navyše sú len v trávniku, budete to mať ťažké s kosením aj voda sa k nim dostane minimálne, lebo aj tráva ju bude odoberať vo veľkom množstve.
Odpovedať
Profilova fotka
mozem sa opytat, ci je mozne pod tuje (brabant) vysypat riecny dekoracny strk? zasadili sme ich pred 3 tyzdnami. nechcem davat mulc. koru ani stiepku, fuka nam tu vietor, zbytocne by sa to rozfukalo. pacia sa mi hlavne take vacsie kamienky cca 2-3cm. nestane sa tujam nic ak, to pod ne vysypem? strasne sa mi nepacia tie mini stiepane kamienky. vdaka za rady.
Odpovedať
Profilova fotka
@frangipani Aj štrk môže byť použitý ako mulč. Hlavne ho nevysypte len na trávu pod tuje alebo na zem. Dajte textíliu určite. Nechajte väčší otvor okolo kmeňa pre lepší prísun vody. Nič sa im nestane. Nezabudnite na zalievanie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
zdravim , davam report ohladom tych mojich tuji z odstupom casu , nakoniec pekne rastu ujali sa vsetky , jedna trocha obschla dole ale je to v poriadku , zlte zafarbenie vetviciek ( zlte nie hnede ) je zimne zafarbenie tuji , a dokym niesu aspon tyzden teploty nad nulu tak to stale take bude , prikladam fotky
Odpovedať
Profilova fotka
@gegoo to je super. Su pekne. Verim ze to tesi ak pekne rastu :)
Odpovedať
v marci boli 25-30 cm kazda , teraz niektore maju aj cez 60 cm cize tak 30-35 cm prirastok a to este neskocilo leto a jesen :)
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý deň, tuje ako živý plot Vám nedoporučí 99 percent architektov ľudí čo sa vyznajú do danej problematiky. Sám som zaznamenal veľké problémy s ich rastom. Nie je to náš domáci druh. Určite by som doporučoval hraby alebo bresty. Rýchlo rastú, sú odolné a estetický niekoľko násobne krajšie. Pridám fotky prvý rok po výsadbe hrabového živého plota.
Odpovedať
Profilova fotka
pred výsadbou to jest pôvodný plot. po výsadbe s hrabov posledná fotka kde ich vidno za záhonom
Odpovedať
@rastlinky_sk dobrý deň, tiež by som sa chcela spýtať. mám asi 4 ročné smaragdy, vysoké cca 120cm. chcela by som ich presadiť, myslíte, že by to prežili, alebo sa už neodporúča meniť miesto keď sú už väčšie? ďakujem za odpoveď ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@vika7 Presadiť sa dá všetko, ale záleží na tom ako sa to urobí. Tuje môžete presádzať teraz. Je vhodné obdobie. Je dôležité ponechať im maximum koreňového systému a nepoškodiť hlavný koreň. Neviem, aký priestor máte na vykopávanie, ale 120-centimetrová tuje nemá extra veľké korene. Vysaďte ich do vopred pripravených jám, vysypte lepším substrátom, kompostom a zalievať, zalievať. Aj v zime, pokiaľ nebude mrznúť. Zimná zálievka je veľmi dôležitá pre vždyzelené dreviny a ihličnany. Na jar uvidíte.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?