Tráva v tieni

Na zahrade mame velke stromy. Myslite,ze by pod nimi mohla rast trava?
Odpovedať
Profilova fotka
Pokiaľ chcete pod stromom pestovať trávu musíte orezať spodné konáre.
Odpovedať
Veď sú orezané. Tráva tam nerastie lebo sú tam tehly. :-) Tráva rastie všade. Skúste nasadiť jahody a iné rastliny ktoré majú radi tieň.
Odpovedať
Postupne sa snazime zatravnit 2500m2,na tmave a tienene miesta kupit travove semeno na to vhodne(Schattenrasen dostat obcas aj v LIDL) a casto kosit.
Odpovedať
Tráva a iné byliny sa vysejú samé, za mesiac to zarastie. Teda ak tam nejazdia nákladiaky a neležia tehly. Stačí občas pokosiť.
Odpovedať
Ach radopp, ty vsevedko... Ides na novy rekord, 1000 prispevkov za 4 mesiace? O chvilu na mna vyskocis aj z chladnicky.. :-o K veci: Pod stromy sa mi osvedcila parkova zmes. Nesmie sa ale namahat. A su aj take stromy, pod ktorymi ani trava nenarastie, napriklad stare orechy.. Prekyslena poda atd.. Inak suhlas s @antonmesaros a @schwester . Preriedit a specialne travy.
Odpovedať
dakujem Vam vsetkym. @matorado @radopp Tato foto je stara,ked este nestal dom,takze tehly uz zmyzli,ale stromy zostali. Vdaka :-)
Odpovedať
trava porastie, susedovi rastie aj pod orechom. Len toho listia na jesen,ale zasa su nadherne tie stromy, zavidim.
Odpovedať
@atlaska @minutka Lístie by som nechal pod stromami nech zhnije. Časom tam vznikne úrodná černozem. Suché lístie má svoje čaro. Pod stromami je chládok v horúcom lete, spievajú vtáčiky, máte súkromie. Pre inšpiráciu: http://www.ekozahrady.com/ , http://www.rodovystatek.cz/ . Dospelé stromy sú hodnotné a krásne stvorenia.
Odpovedať
Ak chcete súromie, otvorený priestor pod stromami sa dá vyplniť menšími (ovocnými) kríkmi.
Odpovedať
@radoop @atlaska Dakujem za rady a ano veru je z toho "bordel", byvame tu uz 2.rok,ale v konaroch sa ubytovali sovy a datel (moji oblubenci :-) ). Tak skor nez im vykynozime byvanie,si to musime riadne premysliet,stromy su tu dlhsie ako my. Takze zatial urcite nechavame ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Nie je tieň ako tieň, záleží koľko percent svetla sa dokáže predrať cez koruny stromov, ktorá svetová strana to je. V úplnom tieni bude tráva živoriť, tam by bolo potom vhodné zvoliť náhradu za trávnik alebo plochu vysypať. Pokiaľ je ako plocha presvetlená, je vhodné použiť trávnaté osivo vhodné do polotieňa s väčším podielom lipnice nízke ( Poa supina ), zloženie je vždy uvedené na balení.
Odpovedať
@rastlinky_sk Ked niekde rastie strom, netreba pod neho ešte nasilu pchať trávu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@radopp Co prispevok, to perla...
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp Iné je to v lese iné v obytnom priestore, keď si chce niekto pekne upraviť pozemok trebárs aj pod stromom....aj pod stromom dokáže narásť tráva a veľa iných drevín a rastlín....nebudem sa predsa pozerať na suchú zem alebo na opadané listy a neupravený pozemok....
Odpovedať
@nefertiti7 Súhlasím, pod stromami môžu byť kríky, alebo vysoké byliny, neviem prečo akurát tráva. http://www.ekozahrady.com/ . Aj suché lístie má svoje čaro, časom sa premení na kvalitnú černozem. Pod malými stromami môže byť poorané a vysadené bežne pestované rastliny.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp a prečo by tam nemohla byť tráva? Ja ako záhr. arch si neviem prestaviť, že budem mať bungalov a za domom pod stromami nie trávu?? Aj ja mám trávu pod stromami....
Odpovedať
@nefertiti7 Pokosená tráva má zas výhody že nelietajú po okolí ovady a iná háveď. Farebné lúky vyzerajú pekne na obrázoch.
Odpovedať
Stačí si kúpiť trávové semeno do tieňa, mal som podobný problém, kúpite ho iba na tejto stránke :-) www.najlacnejsiedreviny.sk
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@matorado môžeš napísať viac o tom, prečo pod starými orechmi ani tráva nerastie? sme presne ten prípad a rastie nám tam naozaj len brečtan, nič iné, ale chceli by sme to zmeniť.
Odpovedať
@argyro Orechy majú veľké listy, ktoré sa po opade ťažko a dlho rozkladajú. Okrem toho obsahujú látky, ktoré zabraňujú v raste aj inak tieňomilných rastlín. Pod hustými korunami orechov je pomerne tmavý tieň a aj korene bránia v raste ostatných rastlín. Pre trávnik sú tieto podmienky nevhodné a dlhodobo nepomôže ani špeciálne trávna zmes. Brečtan je ideálne riešenie a ak sa mu tam darí, určite by som to nemenila. Veď aký je to už rozdiel oproti trávniku. Brečtan je nízky, zelený a navyše ho netreba kosiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@argyro môžete tam dať zimozeleň menšiu(vinca minor), pekne kvitne, ale aj pod starším orechom sa tráva udrží, pokiaľ tým nemyslíte anglický trávnik.
Odpovedať
@jan45 nie, o golfový trávnik určite nemáme záujem - orechy sú tam tri, pri tých dvoch presvitá aj slnko - tráva tam rastie, pri tom treťom sú liesky a z jednej strany hustý živý plot a je tam úplný tieň, pôda je vlhká (pár metrov od potoka) a plazí sa tam po zemi len ten brečtan, nič iné - ale nechceme ho tam, nepáči sa nám + je na veľmi veľkej ploche, aj na stromoch, chceli by sme tam aj niečo iné podľa možnosti nie plazivé, tá zimozeleň menšia vyzerá pekne, ešte niečo iné na spestrenie?
Odpovedať
@violano1 brečtanu je tam strašne veľa, nepáči sa nám
Odpovedať
Profilova fotka
@argyro Pokiaľ by ste pod orechmi vytvorili vyvýšené záhony môžete tam pestovať čokoľvek vhodné do polotieňa až tieňa, dokonca aj jarné cibuľoviny, ktoré sa budú o chvíľu budú vysádzať. Existujú druhy, ktoré sú ideálne na vytvorenie súvislej plochy aj stromami. Vhodné do tieňa sú pachysandra a jej kultivary s panašovanými listami, zimozeleň menšia, pľúcnik, krpčiarka. Treba si vždy brať príklad z lesa. Trávnik dokáže rásť aj pod orechom, ale nebude ukážkový. Treba odstraňovať listy hneď po ich opade a nenechať ich rozkladať sa pod stromom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?