Stredomorské rastliny u nás. Máte skúsenosti?

Profilova fotka
Chcem sa spýtať aké máte skúsenosti s stredomorskými rastlinkami v našich podmienkach. Darí sa Vám ich bezproblémov pestovať, alebo je to veľmi náročné? Chcem si založiť predzáhradku v stredomorskom štýle, aby sme sa aspoň trochu cítili ako na dovolenke :) Zaujíma ma tiež aké rastlinky pestujete a ktoré by ste naopak vôbec neodporúčali sadiť:) ďakujem za odpovede
Odpovedať
Ahoj, tiez sa mi paci stredomorsky styl, ale vascinu rastliniek bude treba asi cez zimu prezimovavat v chladnejsich miestnostiach. Nasi znami maju oleandre, krasne velke v kretinacoch, cez zimu ich schovavaju. Ake rastlinky by si chcela pestovat? Bylinky su v pohode, staci ich prikryt vetvickami z ihlicnanov.
Odpovedať
Profilova fotka
@seredciatko Väčšina stredomorských rastlín najmä tie kvitnúce a nádherné, zimu u nás neprežijú. Preto je potrebné, na zimu ich premiestniť do chladnej a svetlej miestnosti v byte, či na verandu/zimnú záhradu domu. Sú však aj rastliny, ktoré by bez problémov mohli prezimovať priamo v záhrade. Napr. levanduľa, z ktorej sa dá vytvoriť nádherná kompozícia v kombinácii s bielym štrkom a kameňmi, krušpánom a vydláždenej plochy, ktorú si ponecháte na vykladanie rastlín v nádobách v jarnom období. Rôzne oleandre, palmy, olivovníky,figovníky, prípadne citrusy pestované v nádobe, alebo dočasne vysadené do pôdy, oživia celý priestor od jari do jesene. Pestovať v stredomorskej záhrade môžete aj tymian, bazalku a iné bylinky. Nie je to len o rastlinách. Priestor musí byť čistý, vzdušný a skôr pravidelnej úpravy.
Odpovedať
Samozrejme z byliniek by som použil spomínanú levanduľu a tymián. Stredomorskú atmosféru navodí napr. Yucca filamentosa ktorá sa u nás bežne pestuje a nevymrzne. Ďalej sa dajú použiť mrazuvzdorné kaktusy - Opuntia. Zaujímavá je tiež Euphorbia. Použiť sa dajú ďalej okrasné cesnaky.Zaujímavo sa dajú skombinovať s okrasnými trávami, ako je napr. Festuca, Stipa, Koeleria, spolu s okrasnou šalviou. Určite nevynechať Perovskiu, hodí sa aj Santolina. Z nízkych rastlín je vhodná pôdopokryvná delosperma. Zasadiť sa dá aj mrazuvzdorný banánovník a niektoré palmy po zakrytí znesú aj naše zimy. No a samozrejme doplniť prenosnými rastlinami, ako píše Erich. Jaj a nezabudnúť na veľa kameňa a štrku :-). Aké rastliny nepoužiť? Také, ktoré vyžadujú veľa vlahy a tieň. Čiže vyberať rastliny určené na priame slnko, znášajúce letný úpal, priepustné a neúrodné pôdy a sucho.
Odpovedať
Ja som vlani nestihla vybrat granatovniky zo zahrada. Najprv som calala, kym zhodia listy a potom uz bolo ine na praci a nakoniec som zistila, ze uz zamrzle zem, tak tam zimovali. A na jar cuduj sa svete vyrasili. Teraz tam ostanu, len ich obloazim cecinou. A figa nam celkom prospieva. O par zahradok dalej maju celkom slusny asi dvojmetrovy ker aj s urodou. A kooopu fig maju aj vo Valdsteinskej zahrade v Prahe. Evidentne su to viacrocne rastliny a aj plodia. Rozmarin, vavrin a myrthu zimujem na schodisti ale z balkona ich stahujem az ked hrozia mrazy pod ´-5 viac dni po sebe. Vykladam ich v marci. Levandule, kadejake tymiany, oregano,maty a salvie su absolutne v pohode. Mame ich v bylinkovej casti skalky a nicim ich nezakryvame. Takze zavisi co tam vlastne chces dat..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Viete poradit aj exoticke kricky ktore prezimuju vonku ? Juhozapad SVK
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?