Stĺpovité jablone a ine baleríny

ahojte, mate skusenosti so stlpovitymi jablonami? my sme ich na jar zasadili 10, velmi pekne sa nam ujali. zo spodu vsak vyrasilo u niektorych dost konarikov...rada by som sa spytala niekoho, kto tomu rozumie, ci a ako to mozeme odstrihnut.
Odpovedať
Profilova fotka
Výhodou stĺpovitých jabloní je, že sa dajú pestovať v malých záhradách, aj na terase a balkónoch vo väčších nádobách. Ponecháva sa vždy stredový rastúci konár. Pokiaľ vytvorí bočné výrastky, konáre, tie sa v auguste zastrihujú za tretím očkom. Inak sa neupravuje rezom.
Odpovedať
Kde odspodu? Na kmienku? Mne vyrastaju zo zeme a neviem co s nimi :-(
Odpovedať
Ja som jablonku este nestrihala. tento rok ma prvykrat jablcka a velmi do bokov mi nerastie. Zato stlpovita ceresna je uplny opak a pomaly ani nevyzera ako stlpovita. :-( @rastlinky_sk - aj pri cersniach plati, to co ste pisali, ze zastrihnut v auguste za 3. ockom?
Odpovedať
Profilova fotka
Áno, platí to pre všetky stĺpovité formy ovocných drevín. To, čo raší odspodu kmeňa, treba ostrihať. To môžete počas celého roka.
Odpovedať
@rastlinky_sk - dakujem velmi pekne za odpoved. Ked sa sa pustila do realizacie, tak som narazila na taky mensi problem - co sa pocita ako ocko? Je to aj miesto odkial vyrasta list? Prepacte za hlupu otazku, ale naozaj sa v tom nevyznam. :-N
Odpovedať
@rastlinky_sk a co ked mam 2 rovnocenne vyhony na tych stlpovitych jabloniach? mam ich nechat alebo 1 z nich odstrihnut?
Odpovedať
Profilova fotka
@evikg Za tretím očkom znamená, že si na konáriku odspodu, od hlavnej vetvy odpočítate 3 očká, ktoré sú umiestnené v pazuche odkiaľ vyrastá aj list.
Odpovedať
@rastlinky_sk - moc dakujem. :-)
Odpovedať
@rastlinky_sk aj mne odpoviete, prosim?
Odpovedať
@rastlinky_sk pytam sa vas znova, viete mi poradit, ktory vyhon mam nechat, ked nase jablone maju 2 rovnocenne vrcholove vyhony? vopred dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@gerdusha ahoj, dnes sme boli na agrokomplexe v Nitre a boli tam aj Rastlinky.sk a preto si na odpovede treba počkať, majú toho určite teraz veľa :-)
Odpovedať
Gerdusha hlavní větev-terminál musí být jen jeden, takže druhý ustřihněte. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sukubaklus cize jeden vyhon proste ufiknem a basta, ano? hmm..ake krute :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@gerdusha Ak sme to správne pochopili, vaša stĺpovitá jabloň má dva terminálne vrcholy? Ak áno, jeden silnejší by ste mali odstrániť. Ak už je trojročná, skúste ich ponechať a už by mali zarodiť. Všeobecne platí, že každá stĺpovitá forma by mala mať jeden hlavný terminál, bez ďalších konárov. Všetko čo vyrastá odspodu alebo z bokov by sa malo odstrihávať.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Mate foto tych jabloni? Dakujrm
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?