Stálozelená popínavá rastlina. Akú zasadiť k plotu?

Plot bude asi metrovy murik, a nad tym zahradne pletivo asi 1.20. Poda je tam velmi vlhka, podmocena. Chcel by som tam rastliny ktore sa budu tahat po tom plote a cely ho celorocne zazelenaju.
Odpovedať
1
2
Brectan, ale to ked raz zasadis us za ho nezbavis...
Odpovedať
@vankusik29 Nebude mu vadit celodenne slnko?
Odpovedať
breštan je nenáročná rastlina a rýchlo sa rozrastá. má pre aj proti. susedia majú brečtan na západnej ploche domu. je stálozelený, len v lete im kvitne (má také bobule) a vtedy sa tam drží dosť hmyzu - včiel... . keďže je to dom na hranici, celé leto pravideľne zametám na dvore opadané bobule - ktoré k nám napadajú. plody a výhonky sú jedovaté - spôsobujú zažívacie ťažkosti. neviem či brečtan kvitnene hneď v prvých rokoch, no ak máte malé deti, alebo plánujete mať deti asi radšej nie.
Odpovedať
@tyli V podstate potrebujem zazelenit zadny plot na pozemku od suseda s tym ze by tam bolo posedenie s grilom. Deti male uz asi nie. Jedine ak vnucata. :-)
Odpovedať
@nevo ja len čo vidím u susedov, tak brečtan je asi najvhodnejší z popínavých rastlín (rýchlo sa rozrastá, do 3-4rokov máš plnozelený plot), ak ti nevadí to ostatné...
Odpovedať
my mame u nasich takto brectan zasadeny na viacerych miestach musime ho uz aj viackrat do roka obstrihat aby dobre vyzeral. Rozhodne vyzera lepsie ako ta betonova stena co tam bola
Odpovedať
Profilova fotka
@andula30 krasa ;-)
Odpovedať
@nevo myslim, ze mu nevadi nic, pokial ma dost vlhkosti je to nezmar. ja som sa ho minuly rok pokusala vykynozit ale nedal sa aj napriek tomu, ze je uz dost stary, obrastol a zadusil dve slivky. on sa dokaze zakorenit aj tymi najvyssimi vyhonkami, jak sa dotkne zeme pusti korienky.
Odpovedať
@vankusik29: no da sa vykynozit a to tak ze ho postriekas jemne zriedenym kapotom na listy to odumru korene lebo kaput je take mensie svinsvto...staci len listy a je s nim koniec a ked ma via ckorenov tak proste to postriekas cele a dovid dopo do mesiaca je suchy a potom vidisi kde je este ziva ina rastlina a postupujes obdobne.
Odpovedať
Nebude niekto strihat brectan z okolia NR? 8-)
Odpovedať
@nevo behni u vás do parku, aspoň u nás v parku som brečtan videla pri stromoch a nastrihaj si pár výhonkov. to nebude hádam nikomu vadiť.
Odpovedať
@tyli Vdaka za radu. ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@andula30 krásny plot máte..to by mala vidieť aj Deniska...@donya ..a prestane vymýšľať o paviniči :-)
Odpovedať
Ja rozmýšľam betónový plot prekryť paviničom, aký máte názor resp.skúsenosti ?
Odpovedať
@buca myslim ze pavinic sa rozrastie rychlejsie ako brectan ale v zime opada.@pocem bola by som rada keby sme to ten mali uz my, ale tesim sa z neho aj u nasich kedze som ho tam zasadila ja ;-) je urcite avela krajsi ako pohlad co sa nam naskytoval pred tym ako sme sa rozhodli postavit mur susedia maju hned za plotom krasny velky hnoj :-p
Odpovedať
@buca pavinic by som si uz nikdy nedala. Je ako burina, vsade, ale vsade sa rozrastie, pusti korene do travnika, do muru...ja ho chcem tuto jar vykynozit.
Odpovedať
dnes mi napadlo ze som videla aj celkom pekne obrasteny taky zivy plot z brslenu aj to vyzera pekne hlavne ak sa strieda ten bielozeleny so zltozelenym http://abecedazahrady.dama.cz/default...
Odpovedať
@andula30 mne sa ten bršlen pozdáva najviac :-)
Odpovedať
Profilova fotka
lonicera japonica kult: aureoreticulata, euonymus japonica, hedera helix - ale ten zozerie komplet zahradu :D casom, parthenocissus tricuspidata -skoda ze opada, ale farby ma krasne kazde rocne obdobie ine...
Odpovedať
@andyfoto si znalec latinskych nazvov alebo odbornik na zahradu :-D ;-) nic v zlom nejako mi to prislo smiesne ;-) ja som len laik ale tej hedery alebo uz spominaneho brectanu :-) sa musim zastat mame ho v zahrade uz asi 10 rokov a nerastie tak rychlo aby nam zarastol celu zahradu da sa ukorigovat strihanim celkom v pohode chceme ho mst len na muriku a tam ho mame potom pavinic ,brslen sme uz spomenuli a potom si sem dal este zemolez ,ale nevo chce nieco stalozelene. @ skalka aj brectan moze byt panasovany a byt krajsi ;-) ale brslen mam rada aj ja ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@andula30 cele zahradnictvo pouziva IBA latinske nazvy ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
aj my chceme dat hederu na plot dozadu a dufam, ze inde ako na tom hnusnom betonovom sivom zadnom plote nebude :) pavinič nechcem, lebo opadava.... :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@andula30 tak nejako ako na tvojej fotke si to predstavujem :)
Odpovedať
Profilova fotka
@andula30 ja som dnes práve narezala brečtaník čo som "získala" na poobedňajšej prechádzke...takže sa už množí... :-D @andyfoto joj, ako som sa zasmiala...jasné, že záhradníctva používajú aj latinské názvy,,,ale to je ako keby si sa začal baviť, že keď si chorý, tak v latinských názvoch - veď aj lekári píšu v latine :-D Ja vravím, že ak je niekto odborník, tak vie veci povedať aj sedliakovi ;-) pravdaže, veľa rastlín je nových na Slovensku, takže je ťažko vymýšľať im rýchlo názvy ...ale brečtan je brečtan a netreba sa tu hrať na experta, len aby ostatní čumeliiiiii :-) (cháp, teraz žartujem..)
Odpovedať
Profilova fotka
@pocem ja sa nemusim hrat na experta... my nakupujeme vo velkoskladoch a predajniach kde mi ani slovenske nazvy nepovedia - ale asi si expert, tak nahadz do googlu a poprekladaj :)... zase som sa raz zapojil do temy....kaslem uz nato
Odpovedať
Profilova fotka
@andyfoto ale ňňňňieeeeéééé, veď som ti tam napísala, že to nemyslím osobne na teba... Ja len, že pri tých bežných druhoch predsa nebudem vravieť, že si sadím rosy ale ruže :-)
Odpovedať
@andyfoto @pocem ono je to velmi o zvyku. Priznam sa, ze ja osobne mam problem, aj ked vela rastlin som sa uz konecne po slovensky naucila, ak niekto napise nazov nie tak beznej, tak si ju musim prelozit do pre mna normalnej latinciny. napr. http://www.klivia.com/ihlicnate_cupre... ked hodim do googla cupressocyparis - najde mi vela odkazov na slovensky nazov myslim cyprustekovec ich je ovela menej (a ludia aj tak netusia, o com pri nazve cyprustekovec tocim)
Odpovedať
Ten brectan sa oplati zasadit do velkeho kvetinaca a dat k plotu, pre tych ktori sa ho budu chciet casom lahko zbavit. Pavinic je uzasny v tom, ze na jesen krasne meni fatby zo zelenej cez zltu az do cervenej. Nadherne farby naozaj. Lenze na zimu opadne. Mama ho ma vo velkom kvetinaci na balkone.
Odpovedať
@vankusik29 Zakopem v kvetinacoch povedzme 10 vyhonkov zakorenenych, a obrastu cely plot ako je to na fotke hore?
Odpovedať
@ nevo urcite obrastu, ale urcite nie hned prvy rok, ked ho budes zastrihavat, myslim tie dlhe plazive vyhonky tak sa ti zahusti.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?